Domů     Ostatní
Kolagen jako obrana pokožky proti zimnímu počasí

komerční sdělení
Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com

V zimě je naše pokožka vystavena opravdu drsnému zacházení. Teploty pod nulou, sněžení, ostrý vítr a další rozmary počasí mohou být pro lidskou pokožku někdy až bolestivé. Jak se proti zimnímu počasí ochránit a bránit?

Řešením může být kolagen. Jaké jsou jeho vlastnosti, kdy se používá a proč byste mu měli dát šanci?

Co je to kolagen?

Víte, co je kolagen a kde v lidském těle se nachází? Jedná se o bílkovinu, která je nerozpustná ve vodě a zároveň je stavebním prvkem pojivových a podpůrných tkání. Drtivou většinu kolagenu v lidském těle tvoří kolagen typu I. Kolagen typu I se nachází:.

v kůži,

v kostech,

ve šlachách,

ve vazivech.

Je tedy patrné, že pro správné fungování lidského těla je kolagen zcela nezbytný.

Hladina kolagenu v lidském těle se s věkem snižuje

Ovšem, jak už to u lidí bývá, s přibývajícím věkem se hladina kolagenu v těle snižuje. Uvádí se, že hladina kolagenu začíná klesat okolo 35. roku života. Ovšem již okolo čtyřicítky je její pokles opravdu rapidní.

Jak úbytek kolagenu poznáte pouhým okem? Pokožka ztrácí svoji elasticitu, začnou se objevovat první vrásky, ale také svalová slabost a zvýšená lámavost nehtů a vlasů. Právě z těchto důvodu je praktické, zařadit do svého jídelníčku kolagen ve formě doplňků stravy a také do svého jídelníčku zařadit potraviny, které tvorbu kolagenu v těle podporují.

Jak poznat, že kolagenový doplněk stravy funguje?

Při užívání kolagenu ve formě doplňků stravy poznáte, zda je účinný, či nikoliv. Uvádí se, že v rozmezí od 4 do 12 týdnů byste totiž měli pozorovat změny na své pokožce. Po zařazení kolagenových doplňků byste tak měli pociťovat vyšší elasticitu pokožky i menší bolestivost kloubů.

Pokud se kýžený efekt nedostaví, můžete změnit značku doplňků stravy a také navštívit svého praktického lékaře kvůli konzultaci. Je-li hladina kolagenu ve vašem těle nízká, může vám totiž doporučit i nějaké léky na předpis.

Druhy kolagenu

Při výběru produktů s kolagenem, si můžete vybrat z několika variant. K dostání je:

hovězí kolagen,

kuřecí kolagen,

vepřový kolagen,

mořský kolagen,

veganský kolagen.

Každý si tak při výběru kolagenu přijde na své.

Typy kolagenových doplňků stravy

Pokud se rozhodnete začít užívat kolagenové doplňky stravy, nejčastěji narazíte na podobu prášků, které smícháte s vodou a následně vypijete, případně je můžete přimíchat do pokrmů. Ovšem existují také kolagenové doplňky ve formě tobolek a tekutin.

Zdroj obrázku: Ground Picture / Shutterstock.com

Jídelníček pro tvorbu kolagenu v těle

Tvorbu kolagenu v těle podporuje vitamin C. Při plánování jídelníčku, který má za úkol zkvalitnit stav vaší pokožky i kloubů, se tedy zaměřte na potraviny, co jsou na obsah vitaminu C bohaté. Jaké to jsou?

Přidejte do svého jídelníčku:

jahody,

pomeranče,

citrony,

černý rybíz,

česnek,

cibuli,

zelí,

červenou papriku,

maso,

sýry,

mléčné výrobky,

Nezapomínejte ani na vhodnou péči o svou pleť

Vzhled a kvalitu své pokožky můžete zlepšit také užíváním kvalitní kosmetiky. Existují tělové i pleťové krémy s obsahem kolagenu, které slibují vypnutější pleť a zdravě vypadající pokožku. Přestože s pomocí těchto krémů nevyhladíte všechny vrásky a vaše pleť zázračně neomládne o desítky let, správná a pravidelná péče o pokožku rozhodně není na škodu.

Pocítíte-li, že tvorba kolagenu se začíná snižovat a vaše pleť je povadlá, začínají se vám objevovat vrásky, pobolívají vás klouby a vaše vlasy a nehty jsou náchylnější k lámání, zamyslete se nad svým jídelníček.

Zařaďte do své stravy více potravin s obsahem vitaminu C a zvažte také kolagenové doplňky stravy. Za jejich zkoušku nic nedáte a pokud s nimi nebudete spokojeni, můžete je kdykoliv vysadit.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz