Domů     Ostatní
Kolagen jako obrana pokožky proti zimnímu počasí

komerční sdělení
Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com

V zimě je naše pokožka vystavena opravdu drsnému zacházení. Teploty pod nulou, sněžení, ostrý vítr a další rozmary počasí mohou být pro lidskou pokožku někdy až bolestivé. Jak se proti zimnímu počasí ochránit a bránit?

Řešením může být kolagen. Jaké jsou jeho vlastnosti, kdy se používá a proč byste mu měli dát šanci?

Co je to kolagen?

Víte, co je kolagen a kde v lidském těle se nachází? Jedná se o bílkovinu, která je nerozpustná ve vodě a zároveň je stavebním prvkem pojivových a podpůrných tkání. Drtivou většinu kolagenu v lidském těle tvoří kolagen typu I. Kolagen typu I se nachází:.

v kůži,

v kostech,

ve šlachách,

ve vazivech.

Je tedy patrné, že pro správné fungování lidského těla je kolagen zcela nezbytný.

Hladina kolagenu v lidském těle se s věkem snižuje

Ovšem, jak už to u lidí bývá, s přibývajícím věkem se hladina kolagenu v těle snižuje. Uvádí se, že hladina kolagenu začíná klesat okolo 35. roku života. Ovšem již okolo čtyřicítky je její pokles opravdu rapidní.

Jak úbytek kolagenu poznáte pouhým okem? Pokožka ztrácí svoji elasticitu, začnou se objevovat první vrásky, ale také svalová slabost a zvýšená lámavost nehtů a vlasů. Právě z těchto důvodu je praktické, zařadit do svého jídelníčku kolagen ve formě doplňků stravy a také do svého jídelníčku zařadit potraviny, které tvorbu kolagenu v těle podporují.

Jak poznat, že kolagenový doplněk stravy funguje?

Při užívání kolagenu ve formě doplňků stravy poznáte, zda je účinný, či nikoliv. Uvádí se, že v rozmezí od 4 do 12 týdnů byste totiž měli pozorovat změny na své pokožce. Po zařazení kolagenových doplňků byste tak měli pociťovat vyšší elasticitu pokožky i menší bolestivost kloubů.

Pokud se kýžený efekt nedostaví, můžete změnit značku doplňků stravy a také navštívit svého praktického lékaře kvůli konzultaci. Je-li hladina kolagenu ve vašem těle nízká, může vám totiž doporučit i nějaké léky na předpis.

Druhy kolagenu

Při výběru produktů s kolagenem, si můžete vybrat z několika variant. K dostání je:

hovězí kolagen,

kuřecí kolagen,

vepřový kolagen,

mořský kolagen,

veganský kolagen.

Každý si tak při výběru kolagenu přijde na své.

Typy kolagenových doplňků stravy

Pokud se rozhodnete začít užívat kolagenové doplňky stravy, nejčastěji narazíte na podobu prášků, které smícháte s vodou a následně vypijete, případně je můžete přimíchat do pokrmů. Ovšem existují také kolagenové doplňky ve formě tobolek a tekutin.

Zdroj obrázku: Ground Picture / Shutterstock.com

Jídelníček pro tvorbu kolagenu v těle

Tvorbu kolagenu v těle podporuje vitamin C. Při plánování jídelníčku, který má za úkol zkvalitnit stav vaší pokožky i kloubů, se tedy zaměřte na potraviny, co jsou na obsah vitaminu C bohaté. Jaké to jsou?

Přidejte do svého jídelníčku:

jahody,

pomeranče,

citrony,

černý rybíz,

česnek,

cibuli,

zelí,

červenou papriku,

maso,

sýry,

mléčné výrobky,

Nezapomínejte ani na vhodnou péči o svou pleť

Vzhled a kvalitu své pokožky můžete zlepšit také užíváním kvalitní kosmetiky. Existují tělové i pleťové krémy s obsahem kolagenu, které slibují vypnutější pleť a zdravě vypadající pokožku. Přestože s pomocí těchto krémů nevyhladíte všechny vrásky a vaše pleť zázračně neomládne o desítky let, správná a pravidelná péče o pokožku rozhodně není na škodu.

Pocítíte-li, že tvorba kolagenu se začíná snižovat a vaše pleť je povadlá, začínají se vám objevovat vrásky, pobolívají vás klouby a vaše vlasy a nehty jsou náchylnější k lámání, zamyslete se nad svým jídelníček.

Zařaďte do své stravy více potravin s obsahem vitaminu C a zvažte také kolagenové doplňky stravy. Za jejich zkoušku nic nedáte a pokud s nimi nebudete spokojeni, můžete je kdykoliv vysadit.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz