Domů     Objevy
Sladká a zdravá: Vědci objevili nová přírodní sladidla v citrusech
Zdroj: Pixabay

Po omezení cukrů volají zdravotníci i spotřebitelé. Jak ale docílit sladké chuti s minimem kalorií? Není to lehké, protože syntetické i přírodní náhražky cukru zkrátka nechutnají dobře. Výzkum vědců z Floridy však přináší průlomový objev, který by mohl tento problém vyřešit..

Cukr je dobrý sluha, ale zlý pán. Přehnaná obliba cukru může vést nejenom k obezitě, ale i k dalším zdravotním problémům a to včetně kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu, některých druhů rakoviny i zhoršení kognitivních funkcí.

Jako dobrá zpráva proto zní novinka, se kterou přicházejí vědci z americké University of Florida. Podařilo se jim najít zcela nová přírodní sladidla v citrusových plodech, která mají potenciál stát se náhražkami cukru.

Sami výzkumníci přitom tvrdí, že by mohla změnit potravinářský a nápojový průmysl.

Nečekaný nález

Během několikaletého výzkumu našli američtí odborníci celkem 8 nových sladidel v 11 kultivarech citrusů. Nové sloučeniny pocházejí z grapefruitového hybridu a řady sladkých pomerančů a mandarinek. „Byli jsme schopni identifikovat přírodní zdroj umělého sladidla, oximu V, který nikdy předtím nebyl získán z žádného přírodního zdroje,“ přiblížil vedoucí výzkumu docent Yu Wang.

Něco takového se tak podařilo historicky zcela poprvé. Oxim V je chemická sloučenina, o které se poprvé začíná mluvit v roce 1976 jako o syntetickém analogu sladidla perillartinu (přírodní organická sloučenina, extrahovaná z asijských rostlin rodu Perilla, příbuzných máty). Je asi 450krát sladší než sacharóza a velmi dobře rozpustný.

Málo kalorií, ale mizerná chuť

Zní to velmi slibně, protože nahrazení a snížení cukru ve zpracovaných potravinách je dlouhodobým cílem nejenom zdravotníků, ale také potravinářského průmyslu. Také spotřebitelé chtějí sladce chutnající pomerančový džus či jiný nápoj, ale mají obavy z množství cukru.

Nová sladidla by mohla být řešením tohoto problému. Ta stávající totiž rozhodně nejsou ideální. Nahrazení cukru umělými, byť nekalorickými sladidly, jako je sacharin, sukralóza nebo aspartam, může negativně ovlivnit chuťové vlastnosti potravin a nápojů.

Mnohé z nich totiž zanechávají nežádoucí pachuť, jež mnozí lidé označují jako „kovovou“. Spotřebitelé proto stále více žádají přirozeně získaná sladidla, která se chuťově více podobají cukru. Ta současná ale nejsou obvykle schopná uspokojit nároky zákazníků, protože mnohé mají třeba lékořicové nebo nahořklé tóny.

Po všech stránkách přínosný výzkum

Pěstování některých druhů ovoce, ze kterého je možné přírodní sladidla získat, je ke všemu velmi náročné. Najít nekalorickou a přitom chutnou náhražku cukru tak nebylo snadné, a proto se výsledky amerických vědců dají považovat za průlomové.

Nové potenciální náhražky cukru vědci odhalili pomocí procesu zvaného metabolomická analýza. Metabolomika je přitom relativně nová vědní disciplína, zabývající se analýzou všech metabolitů (meziproduktů nebo koncových produktů látkové přeměny) v buňce.

Výzkum také zdůraznil hodnotu této metody, která by mohla výrazněji zvýšit šance na identifikaci modulátorů chuti v přírodních zdrojích. Tato zjištění pro potravinářský průmysl otevírají příležitost vyrábět potraviny a nápoje s nižším obsahem cukru a menším množstvím kalorií při zachování sladké a příjemné chuti pomoci přírodních produktů.

Autor: Kateřina M. Košutová

Související články
Když přijde řeč na kyslík, většina lidí si vybaví rostliny, fotosyntézu a sluneční světlo. Představa, že by tento životadárný prvek mohly vyrábět hroudy kovu 4 000 metrů pod hladinou oceánu, je proto nemyslitelná – alespoň donedávna byla. Jak ale nový objev naznačuje, o kyslíku a životě na Zemi toho možná víme méně, než jsme čekali. Oceánské […]
Evropská unie učinila další krok směrem k posílení evropské kvantové výpočetní infrastruktury podpisem smlouvy na pořízení kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice, konkrétně v IT4Innovations národním superpočítačovém centru v Ostravě, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava. Smlouva byla podepsána mezi Společným evropským podnikem pro vysoce výkonné počítání (EuroHPC JU) […]
Co je hořké, to se nejí. Tento reflex v sobě máme hluboce zakořeněný. Asi třetina lidí však nevnímá určitý typ hořkosti. Můžou za to geny, které zásadně ovlivňují i další chutě. Jídlo přináší požitek, ale někdy také riziko. Proto nás příroda vybavila chuťovými a čichovými receptory, které mají za úkol včas odhalit jedovatou a zkaženou potravu. […]
Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte na svět. Nejranější fáze lidského života jsou totiž plné překážek, které ne každý zárodek dovede překonat. Aktuální výzkum českých vědců publikovaný v prestižním vědeckém časopise Nature Communications […]
Suché akademické definice říkají: Priming je experimentální rámec, ve kterém zpracování počátečního stimulu ovlivní odpověď na stimul následující. Jak tuto obtížně stravitelnou větu pochopit? Představte si, že uvidíte na dovolené v Maroku varování před hady. Jdete si tak křovinatou krajinou v podhůří Atlasu, když v tom sebou trhnete – zahlédli jste hada! Vzápětí se ale zasmějete – jednalo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz