Domů     Vesmír
Mise sondy InSight se chýlí ke konci
Matěj Soukup 7.12.2022
Zdroj: NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

S koncem roku 2022 nebo počátkem roku 2023 by definitivně měla přestat fungovat sonda InSight, která od listopadu 2018 operuje na povrchu Marsu. Ačkoliv se předpokládalo, že její mise v drsném prostředí rudé planety potrvá pouze dva pozemské roky, fungovala sonda nepřetržitě více než dvakrát delší dobu..

Důvodem, proč se sonda brzy uloží k věčnému odpočinku na Marsu, jsou postupně selhávající solární panely, které dodávají životadárnou energii jejím přístrojům. Ty se však zanáší prachem a přestávají vyrábět energii.

Přirozené čištění větrem vanoucím na povrchu planety u sondy InSight nepomůže, protože v místě, kde operuje, tyto větry nevanou dostatečně silně. Že jsou však pro čištění solárních panelů použitelné, se prokázalo například u roveru Spirit.

Měřila „Marsotřesení“

Sonda InSight letos na Marsu zaznamenala zemětřesení o síle pěti stupňů Richterovy škály, které se stalo nejsilnějším kdy na Marsu zachyceným. Na začátku listopadu 2022 objevila sonda InSight na Marsu nový kráter poté, co její seismograf detekoval další silné zemětřesení.

Dopad meteoritu, který jej způsobil, vytvořil na povrchu planety kráter, který má podle tvrzení vědců být jedním z největších nově detekovaných od chvíle, co jsme začali zkoumat rudou planetu.

Objev nového kráteru může mít důsledky pro další plány NASA, které zahrnují mise na Mars s lidskou posádkou. Asteroid, který vytvořil nový kráter, měl podle odhadů průměr mezi pěti a dvanácti metry. V zemské atmosféře by shořel a neznamenal by žádné ohrožení, ale totéž se nedá říci o řídké atmosféře Marsu.

Test minisatelitů

Úkolem sondy InSight bylo kromě  zkoumat procesy, které vedly ke vzniku všech terestrických planet ve Sluneční soustavě. Data, která získala, měla posloužit k zodpovězení otázky, proč se od sebe Země a Mars, které vznikly před 4,5 miliardami let ze stejného základního materiálu, ve vnitřním složení odlišují.

Součástí mise byly i testy dvou minisatelitů typu CubeSat, které se po startu během cesty k Marsu od družice oddělily a po průletu kolem Marsu zůstaly na heliocentrické dráze. Šlo o první satelity, které kdy opustily zemskou orbitu.

Štítky:
Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz