Domů     Medicína
Visí přežití lidstva na vlásku?

Predikce zní jasně… Rok 2045 by mohl být pro obyvatele vyspělých zemích zlomový. Možnost či nemožnost početí by totiž mohla od té chvíle záviset pouze na schopnostech lékařů.

Alespoň podle Shanny Swanové, autorky úspěšné publikace Count Down, která se poprvé na pultech knihkupectví objevila v roce 2017. Její obsah vychází ze studie zveřejněné ve stejném roce, a ta uvádí, že počet spermií v ejakulátu mužů žijících v západních zemích v letech 1973–2011 klesl v průměru o polovinu.

„Je to vážné. Pokud by snižování počtu spermií pokračovalo stejně rychle jako do roku 2017, pak by už roku 2045 měl průměrný muž nula spermií,“ uvedla. Jako hlavního viníka celosvětového problému označuje chemikálie, jež negativně ovlivňují lidský organismus.

Zrádná chemie

Jako nejvíce problematické se jeví látky, které zasahují do funkcí lidských pohlavních hormonů, testosteronu a estrogenu. „Mohou lidské tělo přesvědčit, že má daného hormonu dostatek a není tedy zapotřebí produkovat ho více, množství hormonu v těle pak klesá,“ uvedla Swannová.

Obavy by měly vzbuzovat také ftaláty, jež se hojně využívají jako změkčovadla plastů. Podle vědců dokáží rapidně snížit hladinu testosteronu, což u mužů způsobuje pokles počtu spermií. Neblahý vliv ale mají také na ženy, kterým nejenže utlumují libido, ale mohou mít na svědomí i předčasné porody nebo ještě hůře – samovolné potraty. V případě dívek bývá skloňována předčasná puberta.

Černá listina

Nálepku „nebezpečná“ si vysloužil také bisfenol A. Látka, jež se hojně využívá při výrobě plastů. Právě díky němu jsou pevnější a odolnější. V organismu se ovšem chová podobně jako estrogen, čímž primárně snižuje ženské reprodukční schopnosti.

U mužského pokolení dochází k poruchám erekce a snížení chuti na sex. To ale bohužel není vše. Na černé listině se ocitly i bromované zpomalovače hoření (BFRs) a některé typy pesticidů nebo herbicidů.

Boření mýtů

Z výzkumu Swannové rovněž vyplynulo, že mnohem častěji na odborná pracoviště asistované reprodukce míří mladší ženy, jelikož se u nich objevilo více problémů s plodností, než u předchozích generací. Vyvrátila tak mýtus, že umělé oplodnění hojně využívají ženy, které upřednostňují kariéru před mateřstvím a myšlenka na těhotenství u nich „zaklepe na dveře“ až kolem 35. roku.

Co vše mužům škodí?

Za příčiny mužské neplodnosti označují lékaři působící na reprodukčních klinikách nejčastěji následky onemocnění příušnicemi během dospívání. Dále jde o vrozené či získané poruchy mužských reprodukčních orgánů – zejména o nesestouplá varlata.

Potrápit dokáže také varikokéla, neboli rozšíření žilní pleteně jdoucí od varlete. Kvalita spermií se odvíjí i od životního stylu, početí potomka nepřeje kupříkladu kouření, nadměrné saunování nebo nestřídmé pití alkoholu.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz