Domů     Medicína
Visí přežití lidstva na vlásku?

Predikce zní jasně… Rok 2045 by mohl být pro obyvatele vyspělých zemích zlomový. Možnost či nemožnost početí by totiž mohla od té chvíle záviset pouze na schopnostech lékařů.

Alespoň podle Shanny Swanové, autorky úspěšné publikace Count Down, která se poprvé na pultech knihkupectví objevila v roce 2017. Její obsah vychází ze studie zveřejněné ve stejném roce, a ta uvádí, že počet spermií v ejakulátu mužů žijících v západních zemích v letech 1973–2011 klesl v průměru o polovinu.

„Je to vážné. Pokud by snižování počtu spermií pokračovalo stejně rychle jako do roku 2017, pak by už roku 2045 měl průměrný muž nula spermií,“ uvedla. Jako hlavního viníka celosvětového problému označuje chemikálie, jež negativně ovlivňují lidský organismus.

Zrádná chemie

Jako nejvíce problematické se jeví látky, které zasahují do funkcí lidských pohlavních hormonů, testosteronu a estrogenu. „Mohou lidské tělo přesvědčit, že má daného hormonu dostatek a není tedy zapotřebí produkovat ho více, množství hormonu v těle pak klesá,“ uvedla Swannová.

Obavy by měly vzbuzovat také ftaláty, jež se hojně využívají jako změkčovadla plastů. Podle vědců dokáží rapidně snížit hladinu testosteronu, což u mužů způsobuje pokles počtu spermií. Neblahý vliv ale mají také na ženy, kterým nejenže utlumují libido, ale mohou mít na svědomí i předčasné porody nebo ještě hůře – samovolné potraty. V případě dívek bývá skloňována předčasná puberta.

Černá listina

Nálepku „nebezpečná“ si vysloužil také bisfenol A. Látka, jež se hojně využívá při výrobě plastů. Právě díky němu jsou pevnější a odolnější. V organismu se ovšem chová podobně jako estrogen, čímž primárně snižuje ženské reprodukční schopnosti.

U mužského pokolení dochází k poruchám erekce a snížení chuti na sex. To ale bohužel není vše. Na černé listině se ocitly i bromované zpomalovače hoření (BFRs) a některé typy pesticidů nebo herbicidů.

Boření mýtů

Z výzkumu Swannové rovněž vyplynulo, že mnohem častěji na odborná pracoviště asistované reprodukce míří mladší ženy, jelikož se u nich objevilo více problémů s plodností, než u předchozích generací. Vyvrátila tak mýtus, že umělé oplodnění hojně využívají ženy, které upřednostňují kariéru před mateřstvím a myšlenka na těhotenství u nich „zaklepe na dveře“ až kolem 35. roku.

Co vše mužům škodí?

Za příčiny mužské neplodnosti označují lékaři působící na reprodukčních klinikách nejčastěji následky onemocnění příušnicemi během dospívání. Dále jde o vrozené či získané poruchy mužských reprodukčních orgánů – zejména o nesestouplá varlata.

Potrápit dokáže také varikokéla, neboli rozšíření žilní pleteně jdoucí od varlete. Kvalita spermií se odvíjí i od životního stylu, početí potomka nepřeje kupříkladu kouření, nadměrné saunování nebo nestřídmé pití alkoholu.

Související články
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz