Domů     Vesmír
ESA vybrala nové astronauty, je mezi nimi i Čech!
Zdroj: ESA, P. Sebirot

Loni v únoru oznámila Evropská kosmická agentura (ESA), že v březnu spustí po 11 letech nábor nových astronautů. Dorazilo jí téměř 23 000 žádostí, z toho 202 z České republiky. Nyní ESA představila vybrané astronauty….

Uchazeče čekalo náročné prověřování a testy. Do prvního kola se přihlásilo 22 589 lidí, z toho 24 % žen. Mezi nimi i 165 Čechů a 37 Češek. O místo parastronauta usilovalo 257 hendikepovaných. Do druhého kola výběrového řízení bylo vybráno 1 361 uchazečů.

Během třetí fáze se sjelo do německého Kolína nad Rýnem více než 400 uchazečů, aby tam absolvovali náročné psychické posouzení mezinárodním týmem odborníků. Ve čtvrtém kole čekaly na uchazeče lékařské testy, následovaly i pohovory.

Dne 23. listopadu představil generální ředitel ESA Josef Aschbacher vybrané kandidáty: „Dnes vítáme 17 nových astronautů ESA ročníku 2022. Přináší ambice, talent a rozmanitost v mnoha různých podobách.“ Ředitel ESA pro lidský a robotický průzkum David Parker k tomu dodal:

„Toto je mimořádná doba pro lety lidí do vesmíru a pro Evropu. Po úspěšném startu Artemis I s evropským servisním modulem ESA, který pohání Orion na Měsíc, jsme v popředí lidského průzkumu vesmíru.“.

5 nových evropských astronautů

Vybráno bylo 5 astronautů, mezi které patří Sophie Adenot z Francie, Pablo Álvaréz Fernández ze Španělska, Rosemary Coogan z Británie, Raphaël Liégeois z Belgie a Marco Sieber ze Švýcarska. Ti budou od jara 2023 podstupovat trénink podle pravidel, které přijaly státy spolupracující na Mezinárodní vesmírné stanici, v Evropském středisku astronautů v Kolíně nad Rýnem.

Po skončení dvanáctiměsíčního základního výcviku budou připraveni vstoupit do další fáze výcviku pro let a pobyt na vesmírné stanici.

Zvolen byl i kandidát na „parastronauta“, kterým je John McFall, reprezentant Velké Británie na Paralympijských hrách v Pekingu 2008. Ten se stane součástí projektu Parastronaut Feasibility Project, jehož cílem je zjistit, jak začlenit astronauty s tělesným postižením do lidských vesmírných letů.

Dále bylo vybráno 11 záložních astronautů, kteří zůstávají u svých současných zaměstnavatelů, ale ESA s nimi uzavře smlouvu o spolupráci a dostane se jim základní podpory.

Podívá se konečně do vesmíru další Čech?

Například jednou ročně projdou výcvikem v Evropském středisku pro astronauty. Základní výcvik zahájí, až když se pro ně vyskytne příležitost k letu. Mezi těmito záložními astronauty je i zástupce z České republiky Aleš Svoboda.

Po 44 letech tak má Česko znovu kandidáta na let do vesmíru. Zatím jediným Čechem, kterému se to podařilo, je Vladimír Remek, který v březnu 1978 tvořil posádku kosmické lodi Sojuz 28. Československo se tedy stalo po Spojených státech a Sovětském svazu teprve třetí zemí světa, jejíž občan se podíval do vesmíru.

ESA, P. Sebirot

Aleš Svoboda pochází z Brna, vystudoval obor zaměřený na vojenské technologie na Univerzitě obrany v Brně, následně dopravní inženýrství na Univerzitě v Pardubicích. V roce 2013 absolvoval International and Squadron Officer School na Air University of United States Air Force v Alabamě.

Později získal doktorát na Univerzitě obrany v Brně v oblasti výzkumu letecké a raketové techniky.

V roce 2005 vstoupil do české armády, o tři roky později se stal pilotem. V roce 2016 nastoupil k 211. taktické letce v Čáslavi, kde začal létat se stíhačkami JAS-39 Gripen. Mezi roky 2019 až 2021 jednotku vedl.

Za 14 let má nalétáno více než 1 500 letových hodin. Hovoří plynně anglicky, rád běhá, hraje hokej a badminton. Ke svému zvolení záložním astronautem ESA řekl: „Už jako dítě jsem chodil v Brně do planetária, vždycky jsem se zajímal o vesmír, o letectví a kosmonautiku. A beru to jako takové logické pokračování toho, co dělám teď.“.

Štítky:
Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz