Domů     Příroda
Čelí žraloci vyššímu riziku vyhynutí?
Matěj Soukup 30.11.2022
Zdroj: Pixabay

Po desetiletích poklesu populace se budoucnost některých druhů ryb díky dlouholetému úspěšnému řízení rybolovu a ochranným opatřením zdá být o něco růžovější než předtím. Podle nového výzkumu však mají někteří žraloci, žijící v otevřených vodách, stále problémy..

Tito žraloci jsou často náhodnou kořistí při lovu tuňáků. Nedostatek specializované ochrany těchto druhů znamená, že riziko jejich vyhynutí stále roste, uvádějí vědci v časopise Science ze 11. listopadu.

„V posledních letech bylo v rámci rozsáhlých globálních hodnocení biodiverzity zdokumentováno snížení počtu druhů a ekosystémů na celém světě“, říká Maria José Juan-Jordaová, ekoložka ze Španělského oceánografického institutu v Madridu. Tyto zákonitosti jsou však v oceánech stále celkem málo známé.

Výzkum ohrožení mořských druhů

Juan-Jordaová a její kolegové se snažili tuto mezeru zaplnit i s pomocí Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody, který hodnotí změny v riziku vyhynutí druhů. Tým se konkrétně zaměřil na tuňáky, velryby a žraloky – velké dravé ryby, které mají vlivnou roli v ekosystémech otevřeného oceánu.

Hodnocení indexu Červeného seznamu se provádí jednou za čtyři až deset let. V nové studii výzkumníci vycházeli z kritérií Červeného seznamu a vyvinuli způsob, jak sledovat riziko vyhynutí průběžně v čase, nikoliv pouze v rámci intervalů IUCN.

Provedli to tak, že shromáždili údaje o průměrném věku druhů v době reprodukční zralosti, změnách v populační biomase a početnosti z hodnocení rybích populací u sedmi druhů tuňáků, jako je zranitelný velkooký a ohrožený jižní modroploutvý, u šesti druhů ostnoploutvých, jako je marlín černý a plachetník, a u pěti druhů žraloků.

Tým tato data zkombinoval a vypočítal trendy rizika vyhynutí pro těchto 18 druhů od roku 1950 do roku 2019.

Žraloci na pokraji kolapsu

Zjistili, že riziko vyhynutí tuňáků a paprskoploutvých se v průběhu poslední poloviny 20. století zvyšovalo, ale od 90. let 20. století se tento trend u tuňáků obrátil. U paprskoploutvých nastal obrat v roce 2010. Tyto posuny souvisejí zejména s masivním omezením rybolovu, ke kterému došlo ve stejné době.

Žraločí druhy se však potýkají s problémy právě ve vodách, kde se loví tuňáci a kde žraloci často končí v sítích jako vedlejší úlovek.  Je zřejmé, že je třeba výrazně zlepšit ochranu zaměřenou na tyto druhy, a organizace odpovědné za její vymáhání musí jednat rychle, než bude pozdě.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz