Domů     Příroda
Hmyz vs. déšť: (Ne)rovný boj v říši přírody
Zdroj: Pixabay

1–2 mm. Přesně tolik činí průměrná velikost dešťové kapky. Zatímco pro člověka jde o sotva postřehnutelnou velikost, hmyzu může i tento malý vodní „políček“ uštědřit velikou ránu. Ne nadarmo odborníci připodobňují sílu toho nárazu k bowlingové kouli..

Hmyz patří k ektotermním druhům, jejichž tělesná teplota je silně ovlivňována okolním prostředním. Obecně tedy platí, že čím chladnější počasí, tím menší aktivita, a při dešti dvojnásob. Zatímco některé druhy přečkávají nepříjemné počasí v úkrytu, další s ním účinně bojují. Kdo vítězí?

Vážky

Aktuálně swinguje vzduchem 5570 druhů vážek, u nás byl však potvrzen výskyt zhruba 70 z nich. Jsou známé pro svůj atypický vzhled a unikátní letecké schopnosti, nicméně k jejich nejdůležitějším smyslům patří zrakové ústrojí.

To se skládá z 60 000 jednotlivých očí umístěných po stranách hlavy, což vážkám umožňuje zaregistrovat kořist v okruhu 360° na vzdálenost 40 metrů.

Stěrače stírají!

Jakmile začnou padat první kapičky deště, získává sofistikovaný „optický systém“ povážlivé trhliny. Voda totiž zastře podstatnou část fasetových očí, čímž z jindy přesného a nelítostného predátora udělají bezcílně poletující hmyz.

Krajina se promění v rozmazanou skvrnu, dráha letu je nejistá, stejně tak přesné zacílení na kořist. Naštěstí jim příroda naservírovala řešení. Vnitřní strany předních nohou vážek jsou totiž, při skutečně detailním pohledu, obaleny drobnými štětinkami, kterými si mohou složené oči očistit nejen od vody, ale také od špíny či pylu.

V praxi to funguje tak, že si přední nohy složí za hlavu a využívají je prakticky stejně, jako řidič stěrače. A křídla? Ta jsou ošetřena přirozenou impregnací, díky čemuž jsou vážky schopné létat i v dešti.

Zdroj: Pixabay

Mravenci

Na první pohled by se mohlo zdát, že i malá dešťová kapka může pro mravence znamenat katastrofu. Ale neznamená. I přesto, že jeho tělo měří pouhých 2–5 mm, je na všemožné rozmary přírody perfektně vybaven.

V případě silné průtrže mračen se tito šikovní tvorové navzájem zaklesnou nohama, čímž vytvoří jakýsi plovoucí vor, který jim umožní katastrofě uplavat, nebo ji jednoduše ve stoickém klidu přečkat. Podle odborníků si však dokáží poradit i jedinci.

Mravenčí nožky jsou opatřeny velice jemnými tukovými chloupky, jež vodu odpuzují. Pravděpodobnost, že se díky tomuto „triku“ mravenec udrží nad hladinou je vysoká, má to ovšem jeden háček. A tím je teplota.

Čím je vyšší, tím nižší je povrchové napětí. Jak dlouho mravenec potápění přežije, závisí na zásobě vzduchu v jeho tracheálním systému. Ten ho může naživu udržet několik minut, anebo také několik hodin.

Jakmile se mu ale podaří z vodní propasti vymanit, přežije prakticky bez následků.

Zdroj: Pixabay

Kobylky

Patří k největším jedlíkům ve zvířecí říši, kromě trávy nepohrdnou hmyzem či listy rostlin. Za unikátní je považována i jejich schopnost „poslouchat kolenem“ – sluchové orgány kobylek se totiž nachází na prvním páru nohou.

A pak tu je i jejich odolnost proti větru i dešti. Vnější kostra masožravých kobylek, označována také jako exoskelet, je potažena voděodolnou vrstvou vosku, jež zabraňuje nežádoucímu promočení. Další vlastností, která kobylkám umožňuje přelstít počasí je skákání – i z vodních ploch.

Takový skok ovšem vyžaduje správné rozložení ohýbačů a natahovačů svalů u zadních nohou, které zajistí, že se při pákovém pohybu uvolní enormní množství energie. Kobylka díky tomu nejenže vyskočí z vody, ale doskočí až metr daleko.

Zdroj: Pixabay

Motýli a moli

Pro zástupce hmyzí říše s pestrobarevnými, avšak jemnými křídly, znamená průtrž mračen armageddon. Dešťové kapky mohou totiž svou vahou snadno srazit motýla až o 20 délek jeho těla. V případě, že se zrovna nevznáší vysoko nad zemí, pro něj tento „útok“ znamená smrt.

Ochranu mu neposkytne ani impregnace křídel, která se při srážkovém úhrnu 20–50 mm rozmočí.

Vybavení konkurence

V případě molů je to ale jiné. Ti jsou totiž poletující „meteorologickou stanicí“. Jejich tykadla spolehlivě a s mistrnou přesností neustále zaznamenávají i sebemenší změny vlhkosti vzduchu. Značnou výhodou jim poskytují také křídla posetá drobnými chitinovými šupinkami, jež jsou v několika vrstvách naskládány na sebe.

Tyto šupinky se starají nejen o zbarvení křídel, ale především plní funkci účinné pláštěnky, po které neodbytné kapky vody jednoduše stékají.

Zdroj: Pixabay

Slunéčko sedmitečné

Jeden z nejvýkonnějších pomocníků při práci na zahradě, který apetitem sobě vlastním požírá nenáviděné mšice, si umí s deštěm poradit překvapivě snadno. I když by se mohlo zdát, že jakmile se střetne s malou kapičku a překulí se na krovky, je souboj prohrán, není tomu tak.

Slunéčko totiž disponuje promyšleným dýchacím systémem. Jemná síť průduchů se uvnitř malého tělíčka postupně rozvětvuje a přejímá funkci vzduchové lahve a regulátoru dechu. Zbytkový vzduch, který si může kdykoli vzít na místo ponoru, ho následně udrží naživu celé hodiny.

Stejně jako je tomu u mravenců. Oproti nim mají tito centimetroví broučci také funkční pádla v podobě štětinatých nožiček.

(Ne)možné létání

Ačkoli se slunéčko zvládá bravurně potápět a vlastně i plavat, s létáním v dešti je to v jeho případě trochu složitější. Jakmile by se rozhodlo zkrátit si cestu a změnit stanoviště riskovalo by, že ho velké kapky srazí k zemi a rozdrtí.

V případě, že je přelet nevyhnutelný musí létat nízko nad zemí, aby v případě krize mohlo slétnout, a zalézt do bezpečí.

Zdroj: Pixabay

Komáři

Ačkoli je kapka deště 50krát těžší než komár, není pro něj kolize smrtelná, alespoň podle výzkumu inženýrů z Georgijského technologického institutu v Atlantě. Ti vytvořili k potvrzení svých domněnek speciální box, v němž simulovali déšť a následný vývoj situace sledovali vysokorychlostní kamerou.

Ze získaných záznamů bylo patrné, že komáři neměli potřebu se kapkám cíleně vyhýbat. Jakmile došlo k zásahu, maximálně na pár minut ztratili stabilitu.

Zdroj: Pixabay

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz