Domů     Historie
Korespondence francouzské královny rozluštěna
Zdroj: Wikimedia Commons

Od smrti legendární panovnice uplynulo více než 200 let. Její korespondence ovšem nepřestala vědce fascinovat. Až do letošního roku, kdy se ji podařilo dešifrovat.

Běsnění francouzské revoluce přežilo 50 dopisů, jež si francouzská královna Marie Antoinetta (1755–1793) vyměnila se švédským vojevůdcem Axelem von Fersenem (1755–1810).

Více než 15 z nich obsahovalo nečitelné pasáže, které odborníkům po 150 let nedávaly spát. Až dosud. S pomocí rentgenové fluorescenční spektroskopie se totiž podařilo odhalit 45 slov. A zároveň odhalit cenzora, který je začmáral.

Pan cenzor

Zatímco se vědci domnívali, že jednotlivé pasáže obsahují státní tajemství, realita byla o mnoho prostší. Pod nánosem inkoustu se totiž ukrývala důvěrná označení anebo citově zabarvená slova – „něžný příteli, milovaný, zbožňuji nebo šíleně“.

To však nebylo jedinou rozluštěnou hádankou. Mnohem větším překvapením se stala identita cenzora, kterým nebyl nikdo jiný než sám von Fersen. „Myšlenka, že to byl právě on, kdo dopisy upravil, je skutečné odhalením s velkým O,“ prohlásila profesorka francouzské literatury Catriona Sethová.

Dosud se předpokládalo, že slova zamaskovala jeho praneteř ve druhé polovině 19. století ve snaze ochránit pověst královny.

Tajemství? Odhaleno!

S rozluštěním jednoho z tajemství odehrávajícího se na pozadí Velké francouzské revoluce se však objevila mnohá další. Úkolem historiků je totiž nyní zjistit, proč von Fersen vybrané, citově zabarvené, pasáže upravoval.

Jako nejlogičtější se skutečně jeví ochrana královniny pověsti. V jednom z dopisů totiž hrabě přeškrtal původní text ve znění „Dopis z osmadvacátého ve mně vyvolal štěstí“, na poněkud obyčejnější frázi „ Dopis z osmadvacátého mě zasáhl.“ Někteří se ovšem domnívají, že šlo o ochranu před politickými nepřáteli.

A to pro případ, že by se dopis dostal do nepovolaných rukou. Nové pátrání by mohlo vnést světlo i do jejich vztahu, který je také plný otazníků. Byla dvojice jen blízkými přáteli? Spojovalo je něco víc?

„Ať tak, či onak, královna v něm našla velké zalíbení. A nyní odhalený text dopisů představuje neuvěřitelný náhled do myšlenek a citů Marie Antoinetty,“ dodala k revolučnímu objevu Sethová.

Identita cenzora byla dlouhá léta neznámá. Nakonec se ukázalo, že jím byl von Fersen sám. Zdroj: Wikimedia Commons

Kapka inkoustu

K odhalení přeškrtaných vět využili vědci techniku jménem rentgenová fluorescenční spektroskopie, která se v minulosti projevila jako velice účinná, a navíc je k historickým dokumentům více než šetrná.

Určující bylo především složení inkoustu, jelikož se v osmi dopisech z 15 struktura původního inkoustu a inkoustu cenzora lišila. Proto dokázali odborníci texty poměrně snadno oddělit. A zároveň a odhalit 45 upravených pasáží.

„Ve všech von Fersenových dopisech i větě, kterou přepsal, bylo zachyceno stejné složení inkoustu, jaké použil i cenzor,“ dodala členka výzkumného týmu Anne Michelinová.

Citová hodnota

Byl to však právě inkoust, který značně zkomplikoval dešifrování obsahu v dalších sedmi dopisech. Pisatel a cenzor totiž použili jeden a ten samý. Vysvětlení? Jednoduché. Některé z dopisů, které se dostaly do archivu, jsou ve skutečnosti kopiemi originálů, které královna von Fersenovi odeslala.

V praxi to tedy vypadalo tak, že hrabě veškerou korespondenci slovo od slova přepsal a následně určité pasáže znehodnotil. Jednalo se o jakousi formu zálohy, jež byla v 18. století hojně praktikována. Podle odborníků tento von Fersenův postup značí, že měl k dopisům speciální vztah.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz