Domů     Technika
Spektakulární Spectre: Rolls-Royce odhalil svůj první plně elektrický model
Jan Zelenka 21.10.2022
Zdroj: Rolls-Royce

Svět automobilové aristokracie se otřásl, padla poslední konzervativní tradice, protože už i Rolls-Royce je elektrický… V Goodwoodu, Západním Sussexu, představili model Spectre – první ultra luxusní elektrické super kupé na světě, které se stává i duchovním nástupcem modelu Phantom Coupé..

zdroj: Rolls-Royce

Spectre ohlašuje začátek plně elektrické éry automobilky. Nicméně v první řadě je to pořád Rolls-Royce a až v druhé elektrický automobil.

Základem vozu je tradičně celohliníková platforma, ale „od samého počátku byl vyvíjený jako náš první plně elektrický model. Je tichý, výkonný a ukazuje, jak dokonale se elektrický pohon hodí pro Rolls-Royce,“ rozplývá se Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars.

zdroj: Rolls-Royce

Jachta na silnici

Jak už to u designérů nejluxusnějších značek bývá, u Spectre se inspirovali koncepty moderních jachet, zejména čistotou a přesnou definicí linií, využitím efektu přirozeného odrazu světla a zkosení pro posílení emočního náboje na siluetě vozu.

Senzačně vypadá hlavně přední maska, která je po setmění decentně osvětlená. O to se stará 22 LED diod. A třebaže Spectre má nejširší masku ve tvaru antického Pantheonu, jakou kdy jakýkoli Rolls-Royce dostal, samotná hodnota (cx) 0,25 součinitele čelního odporu vzduchu dělá z novinky nejaerodynamičtější auto v historii automobilky.

Přispívá k tomu i optimalizovaná soška Spirit of Ecstasy – jen ta absolvovala plných 830 hodin modelování a testování v aerodynamickém tunelu.

zdroj: Rolls-Royce

5876 hvězdiček a 10 000 hodin práce

Uvnitř je model Spectre vybaven technologicky nejpokročilejšími funkcemi z programu individualizace Bespoke, které čerpají inspiraci z nadčasové mystiky noční oblohy. Poprvé u produkční verze rollse jsou u modelu Spectre k dispozici dveře Starlight Doors, které obsahují 5 876 jemně osvětlených „hvězd“.

Vnitřní výplně dveří lze také objednat s velkoformátovými dřevěnými obklady Canadel, které získaly jméno podle zátoky na jihu Francie, kde sir Henry Royce a jeho tým návrhářů pobývali během zimních měsíců.

Éterické noční téma modelu Spectre pokračuje i na osvětlení palubní desky, jejíž vývoj trval dva roky, a vyžádal si více než 10 000 hodin. Její součástí je i štítek s nápisem „Spectre“ obklopený kupou více než 5 500 „hvězd“.

Osvětlení na palubní desce na straně spolujezdce se aktivuje, až když je vůz připraven k jízdě, jinak zůstává očím skryto.

O 30 procent tužší a 700 kg baterky

Spectre je postaven na platformě Architecture of Luxury – celohliníkovém prostorovém rámu. Konstruktéři vyvinuli strukturu, která se vyznačuje o 30 % větší tuhostí než u jakéhokoli předchozího vozu Rolls-Royce, a to jak za přispění sofistikovaných extrudovaných hliníkových profilů, tak zabudováním trakčního akumulátoru do prostorového rámu mezi obě nápravy.

Výsledkem je zcela rovná podlaha v interiéru, která přispívá nejen k příjemně nízkému posezu, ale tím, jak kabina posádku obklopuje, tak i k pocitu bezpečí. Akumulátor současně svou hmotností téměř 700 kg napomáhá k tlumení hluku.

Když jedou 3 tuny

Konečné údaje o výkonu, zrychlení a dojezdu se stále zpřesňují, neboť Spectre vstupuje do závěrečné testovací fáze, která skončí v druhém čtvrtletí roku 2023. Předběžné údaje ukazují, že tento v mnohém přelomový Rolls-Royce bude mít dle metodiky WLTP čistě elektrický jízdní dosah 520 kilometrů.

Jeho elektrické pohonné ústrojí disponuje nejvyšším výkonem 430 kW a poskytuje točivý moment 900 Nm. Očekává se, že vůz dosáhne zrychlení z klidu na rychlost 100 km/h za 4,5 sekundy a spotřeby podle WLTP 21,5 kWh/100 km, což je při hmotnosti 2975 kg pořád ještě slušné.

Model Spectre už lze objednávat, první dodávky zákazníkům budou realizovány ve 4. čtvrtletí 2023 s cenou prý někde mezi modely Cullinan a Phantom, což by mohlo být kolem 9 milionů korun.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz