Domů     Technika
Spektakulární Spectre: Rolls-Royce odhalil svůj první plně elektrický model
Jan Zelenka 21.10.2022
Zdroj: Rolls-Royce

Svět automobilové aristokracie se otřásl, padla poslední konzervativní tradice, protože už i Rolls-Royce je elektrický… V Goodwoodu, Západním Sussexu, představili model Spectre – první ultra luxusní elektrické super kupé na světě, které se stává i duchovním nástupcem modelu Phantom Coupé..

zdroj: Rolls-Royce

Spectre ohlašuje začátek plně elektrické éry automobilky. Nicméně v první řadě je to pořád Rolls-Royce a až v druhé elektrický automobil.

Základem vozu je tradičně celohliníková platforma, ale „od samého počátku byl vyvíjený jako náš první plně elektrický model. Je tichý, výkonný a ukazuje, jak dokonale se elektrický pohon hodí pro Rolls-Royce,“ rozplývá se Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars.

zdroj: Rolls-Royce

Jachta na silnici

Jak už to u designérů nejluxusnějších značek bývá, u Spectre se inspirovali koncepty moderních jachet, zejména čistotou a přesnou definicí linií, využitím efektu přirozeného odrazu světla a zkosení pro posílení emočního náboje na siluetě vozu.

Senzačně vypadá hlavně přední maska, která je po setmění decentně osvětlená. O to se stará 22 LED diod. A třebaže Spectre má nejširší masku ve tvaru antického Pantheonu, jakou kdy jakýkoli Rolls-Royce dostal, samotná hodnota (cx) 0,25 součinitele čelního odporu vzduchu dělá z novinky nejaerodynamičtější auto v historii automobilky.

Přispívá k tomu i optimalizovaná soška Spirit of Ecstasy – jen ta absolvovala plných 830 hodin modelování a testování v aerodynamickém tunelu.

zdroj: Rolls-Royce

5876 hvězdiček a 10 000 hodin práce

Uvnitř je model Spectre vybaven technologicky nejpokročilejšími funkcemi z programu individualizace Bespoke, které čerpají inspiraci z nadčasové mystiky noční oblohy. Poprvé u produkční verze rollse jsou u modelu Spectre k dispozici dveře Starlight Doors, které obsahují 5 876 jemně osvětlených „hvězd“.

Vnitřní výplně dveří lze také objednat s velkoformátovými dřevěnými obklady Canadel, které získaly jméno podle zátoky na jihu Francie, kde sir Henry Royce a jeho tým návrhářů pobývali během zimních měsíců.

Éterické noční téma modelu Spectre pokračuje i na osvětlení palubní desky, jejíž vývoj trval dva roky, a vyžádal si více než 10 000 hodin. Její součástí je i štítek s nápisem „Spectre“ obklopený kupou více než 5 500 „hvězd“.

Osvětlení na palubní desce na straně spolujezdce se aktivuje, až když je vůz připraven k jízdě, jinak zůstává očím skryto.

O 30 procent tužší a 700 kg baterky

Spectre je postaven na platformě Architecture of Luxury – celohliníkovém prostorovém rámu. Konstruktéři vyvinuli strukturu, která se vyznačuje o 30 % větší tuhostí než u jakéhokoli předchozího vozu Rolls-Royce, a to jak za přispění sofistikovaných extrudovaných hliníkových profilů, tak zabudováním trakčního akumulátoru do prostorového rámu mezi obě nápravy.

Výsledkem je zcela rovná podlaha v interiéru, která přispívá nejen k příjemně nízkému posezu, ale tím, jak kabina posádku obklopuje, tak i k pocitu bezpečí. Akumulátor současně svou hmotností téměř 700 kg napomáhá k tlumení hluku.

Když jedou 3 tuny

Konečné údaje o výkonu, zrychlení a dojezdu se stále zpřesňují, neboť Spectre vstupuje do závěrečné testovací fáze, která skončí v druhém čtvrtletí roku 2023. Předběžné údaje ukazují, že tento v mnohém přelomový Rolls-Royce bude mít dle metodiky WLTP čistě elektrický jízdní dosah 520 kilometrů.

Jeho elektrické pohonné ústrojí disponuje nejvyšším výkonem 430 kW a poskytuje točivý moment 900 Nm. Očekává se, že vůz dosáhne zrychlení z klidu na rychlost 100 km/h za 4,5 sekundy a spotřeby podle WLTP 21,5 kWh/100 km, což je při hmotnosti 2975 kg pořád ještě slušné.

Model Spectre už lze objednávat, první dodávky zákazníkům budou realizovány ve 4. čtvrtletí 2023 s cenou prý někde mezi modely Cullinan a Phantom, což by mohlo být kolem 9 milionů korun.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz