Domů     Technika
Účet za energie nemusí být nutně noční můrou aneb kde najít energetické rezervy
Martin Janda 8.10.2022

Chytrá domácí zařízení neusnadňují jen zavírání garážových vrat nebo nemají na starosti jen zabezpečení domu. Pokud jsou správně využívána, mohou také pomoci ušetřit spoustu energie a tím i peněz.

Což vzhledem k současné situaci na energetickém trhu může znamenat snížení nákladů v řádech tisíců korun ročně..

Podle odhadů Američané každým rokem utratí 130 miliard dolarů za zbytečně spotřebovanou energii. Není důvod, proč by na tom měli být Evropané jinak. Zbytečné svícení, zbytečně plná konvice při vaření šálku čaje, zbytečně běžící televize. To vše pak v peněženkách zanechává nemalé stopy.

Na tyto šrámy však existuje léčba. Zařízení chytré domácnosti se jednoduše nastaví pomocí chytrého telefonu a pak je lze ovládat na dálku, připravit jim časový rozvrh, připojit je k chytrému reproduktoru, nebo je dokonce nastavit tak, aby sama prováděla určité činnosti. Nejde jen o pohodlí, ale především o větší kontrolu spotřeby energie.

Prvním způsobem, kterým chytré domy šetří energii, je monitorování tepla. Staré termostaty jsou málokdy schopny sledovat teplo v domácnosti. U těch modernějších už je tomu jinak. Chytré domy využívají více senzorů, které měří přesnou teplotu, a proto mají lepší přehled o tom, jak topit.

V kombinaci s moderním systémem vytápění lze pak snadno dosáhnout toho, že domov bude vyhřátý s překvapivě nízkou spotřebou energie.

Chytré domácnosti šetří energii tím, že sledují, které místnosti jsou zrovna využívány. Dům či byt se tak již nebude zbytečně vytápět, když je zrovna prázdný. Stejně tak není nutné, aby jeho obyvatelé zachumláni pod vrstvou dek a oblečení čekali, až se vyhřeje. Inteligentní domácnost by měla vědět, jak své majitele udržet v komfortu.

Samozřejmě že ne všude je to možné, ale tam, kde to jde, není od věci přidat na střechu solární panely. Jejich připojením k chytrému domu lze zajistit, aby úroveň energie v domě byla vždy optimální. Chytré domy navíc dělají rozdíl mezi energií, kterou dům vyrábí, a energií dodanou z veřejné sítě.

Lze je naprogramovat tak, aby upřednostňovaly využívání vlastní energie a pouze v případě potřeby využívaly energii navíc.

Americký Úřad pro energetické informace uvádí, že největší spotřeba elektřiny v amerických domácnostech připadá na ventilátory a klimatizaci. Správný chytrý dům by vůbec neměl dovolit nešvar, kdy je spuštěna klimatizace a zároveň běží topení.

„Chytrý termostat optimalizuje vytápění a chlazení vaší domácnosti tak, abyste nikdy neplýtvali elektřinou ani palivem,“ popisuje expertka na chytré domácnosti Rachel Cericolová. „Takovým může být termostat třetí generace Google Nest Learning Thermostat.

Ten je schopen se učit a na základě svých zkušeností automaticky nastavit teplotu na optimální úroveň na základě vašich zvyklostí, místa a času potřebného k ochlazení vašeho domova.“ Když je byt či dům prázdný, systém omezí spotřebu, a když se člověk vrátí domů, neproklíná topení, že vešel do vyhřáté trouby či do mrazáku v plném provozu.

Další zajímavou možností, jak si zbytečně netahat peníze z kapsy, jsou chytré stropní ventilátory. Ty obsahují senzory pohybu, takže se spustí pouze tehdy, když je někdo v místnosti. Mohou se také integrovat s termostatem, aby se maximalizovaly úspory.

A pokud někomu stropní ventilátor nevyhovuje, může být snadnou a cenově dostupnou volbou také pokojový ventilátor s chytrou zástrčkou.

Citlivým místem, kudy prochází velké množství tepla, jsou okna. Leckterá domácnost během léta vypadá jak skleník, a tak pokud je přítomna klimatizace, musí běžet na plné obrátky. Řešením může být pasivní dům, ale takových staveb je pomálu.

Další možností je pak chytré stínění. „Chytré žaluzie a rolety od společností jako Hunter Douglas, IKEA nebo Lutron lze nastavit buď na určitý čas, nebo na časový rozvrh, a tak propouštět světlo (a energii) jen tehdy, když je potřeba.

Jejich nevýhodou je poměrně vysoká pořizovací cena,“ vysvětluje Rachel Cericolová.

Zároveň nelze hovořit o energetické účinnosti, pokud schází slušná izolace. Zpravidla platí, že domy, které byly postaveny před rokem 1970, ji nemají. Mladší stavby jí sice disponují, avšak mnohdy se jedná o podprůměrnou úroveň.

Správným zateplením domu si lze usnadnit jeho vytápění a chlazení, které bude mnohem účinnější. Některé budovy mají tak dobrou izolaci a účinné solární panely, že vyrábějí více energie, než potřebují.

Působí mnohdy velmi nenápadně. Televizory, počítačové reproduktory nebo třeba kávovary jsou vypnuté a tváří se, že vlastně žádnou energii v ten moment neodebírají. Jenže klamou tělem. Energii sosají vesele dál a tento jev je označován jako upíří nebo fantomová energie.

V roce 2016 vyšel v New York Times článek, ve kterém jeho autor tvrdil, že roční americká spotřeba této fantomové energie zaměstná padesát velkých elektráren. Tak či onak, i v této oblasti lze ušetřit.

Chytré zástrčky v reálném čase monitorují spotřebu energie jakéhokoli připojeného zařízení. Pokud je třeba napájet více věcí, je možné do boje nasadit napájecí lištu, jako je TP-Link HS300 Kasa Smart Wi-Fi Power Strip, která dokáže sledovat až šest zařízení jednotlivě.

Stačí zapojit libovolný spotřebič, ať už starou plazmovou televizi, audiosystém, nebo třeba ohřívač, a naplánovat, aby lišta zcela odpojila napájení, když se zařízení nepoužívá. Jednotlivé úspory nákladů sice nebudou nijak závratné, ale spolu s dalšími úsporami energie se sečtou.

Když někdo nechá jen tak rozsvícená světla, jsou plýtvání energií a stoupající účet za elektřinu téměř hmatatelné. Ale co naplat, jsou lidé, kteří prostě jsou zapomětliví. Ne že by to dělali úmyslně, ale při odchodu z místnosti jim zkrátka ruka o vypínač nezavadí.

I takovým může být nápomocné chytré osvětlení. To vysoké spotřebě energie zabraňuje tím, že do systému přidává tři faktory: dálkové ovládání, plánování a automatizaci.

Nejjednodušším způsobem, jak šetřit energii při svícení, je instalace chytrých žárovek. Ty prostě stačí jen zašroubovat do objímky. Navíc tyto žárovky ze sta procent používají technologii LED, takže nejen že spotřebují o 7 % méně energie, ale jejich životnost je pětadvacetinásobná.

Chytré žárovky zároveň dokážou reagovat na okolní světlo, takže nemusí vždy zářit na plný výkon. „Mohou se spouštět v reakci na jiná chytrá zařízení, pohybové senzory nebo třeba na polohu člověka, takže budou fungovat efektivně, aniž by je bylo třeba vypínat.

Jako příklad takových žárovek může posloužit řada Philips Hue, která nabízí řadu sad chytrých žárovek pro interiér i exteriér,“ popisuje Rachel Cericolová.

Jsou na světě místa, kde je čistá voda vzácností. Střední Evropa mezi ně zatím nepatří, avšak poslední suchá léta upozornila, že ani Evropané nejsou vůči této hrozbě zcela imunní. Tudíž i s vodou je třeba zacházet opatrně.

Přitom podle agentury EPA každým dnem uteče z amerických domácností 1500 olympijských bazénů vody.

Řešení? Vcelku prosté. Instalace snímače úniku vody je snadný způsob, jak monitorovat místa pod umyvadly, za toaletami, kolem praček a další potenciálně netěsnící místa. Když senzor zjistí únik, odešle upozornění na chytrý telefon, aby bylo možné problém vyřešit dřív, než se vymkne kontrole.

S vodou souvisejí chytré bojlery. Ty se na trhu objevily teprve v poslední době, přitom se nejedná o nic složitého.

Jde vlastně o běžný bojler, který je doplněn řídící a komunikační elektronikou.

Je vybaven sadou algoritmů, na jejichž základě se bojler přizpůsobí potřebám svých majitelů. Zjistí třeba, že během pracovních dnů, kdy je člověk v práci, nemusí tolik pracovat, a vodu začne ohřívat až k večeru.

Veškerou svou činnost přitom zaznamenává a lze ji kontrolovat přes aplikaci v mobilu.

Možností, jak ušetřit za energie, v dnešní době není málo, byť vyžadují zpočátku určité investice. Krása způsobu, jakým chytré domácnosti šetří energii, spočívá v eleganci konkrétních řešení. Nesnaží se omezovat spotřebu energie tupým škrtáním.

Místo toho sledují váš životní styl a snaží se najít způsoby, jak nespotřebovávat energii, když ji nepotřebujete. Navíc jsou navrženy tak, aby co nejlépe využily dostupnou energii. Roční účet za elektřinu pak může přinést nemalá překvapení, a to v pozitivním slova smyslu.

Vždyť koho by nepotěšilo, že jeho náklady za energii byly třeba i o třetinu nižší než v předchozím roce.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz