Domů     Medicína
Nesnižujte teplotu vody v bojleru pod 50 °C, zvyšuje se tím riziko nákazy legionellou
Jan Zelenka 7.10.2022
Inteligentní ohřívač vody OKHE Smart 3. generace (DZD).

Čelíme bezprecedentní energetické krizi, která se promítá do razantního zdražování cen energií. Proto se může zdát jako dobrý nápad snížit teplotu vody v bojleru. Jenže ekonomika provozu není všechno… .

Teplota by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C. Při jejím poklesu pod 45 °C významně vzrůstá riziko množení bakterie legionella, která způsobuje tzv. legionářskou nemoc.

Bakterie legionella se totiž nejrychleji množí v prostředí stojaté vody, jejíž teplota se pohybuje mezi 20 až 45 °C. Nejčastěji se proto vyskytuje v klimatizačních zařízeních, vzduchotechnice a potrubních systémech s nedostatečnou cirkulací vody, kde se tvoří povlaky složené z usazenin, vodního kamene a společenstev mikroorganismů.

Její vdechnutí (například při sprchování) způsobuje především u citlivých jedinců tzv. legionářskou nemoc – akutní horečnaté onemocnění, postihující především dýchací cesty.  Mezi její příznaky patří bolest hlavy, slabost či suchý kašel.

Při těžším průběhu se může vyskytnout i zvracení, průjem, vykašlávání krve a bolesti svalů. Při komplikacích může dojít až k úplnému selhání ledvin a jater. Nejzávažnějším a zároveň také nejčastějším projevem je zápal plic.

Bakterie Legionella pneumophilla, zdroj: GetArchive

200 až 300 onemocnění ročně

Počty případů nákazy bakteriemi rodu legionella mají v České republice od roku 2005 (s drobnými výkyvy) stoupající tendenci. Jedná se sice „pouze“ o 200 až 300 onemocnění ročně, přesto se nedoporučuje tuto hrozbu nijak bagatelizovat.

„Rozhodně příliš nesnižujte teplotu vody v bojleru, zvláště pokud nevíte, v jakém stavu jsou rozvody.

Optimální je, aby se pohybovala kolem 50 až 60 °C s možností pravidelného krátkodobého přihřátí nad 70 °C, což je teplota, která bakterie ve vnitřních prostorách bojleru zcela vyhubí,“ vysvětluje Lukáš Formánek, technický ředitel DZ Dražice.

Mezi další možnosti, jak zamezit množení tohoto nebezpečného patogenu, patří minimalizace rozvodů, řádná údržba a sanitace rozvodného systému a zařízení, která na něj navazují, regulace systému, aby neumožňoval stagnaci vody, nebo chemické odstranění řas, slizu, sedimentů a v nich vznikajících biofilmů.

„Pozor byste si měli dávat i na materiály, které podporují množení mikroorganismů. K těm se řadí pryž a některé druhy plastů,“ říká Formánek a dodává, že v současné době jsou na trhu i ohřívače vody se speciální funkcí pravidelného ohřevu vody na 70 °C – např. OKHE Smart 3. generace.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz