Domů     Ostatní
Někteří astronomové navrhují, aby lidé dříve než na Mars letěli k Venuši
Martin Janda 2.10.2022

Venuši se občas říká sestra Země, ale podmínky na ní jsou od naší domoviny výrazně odlišné. Teploty 400 stupňů Celsia zde nejsou ničím výjimečným, tlak je zde takový, že každý pozemský organismus by byl během okamžiku nekompromisně slisován.

Navíc zde z mohutných mračen občas zaprší kyselina sírová. Přesto někteří experti navrhují, aby první pilotovaný let k jiné planetě zamířil právě sem..

Skupina odborníků, kteří své postoje prezentovali minulý týden na pařížském Mezinárodním astronautickém kongresu, prosazuje, aby se prvním cílem mise na jinou planetu s lidskou posádkou stala Venuše a nikoliv Mars.

Astronauti by sice jen těžko mohli vystoupit na povrch planety, ale mohli by ji zkoumat alespoň při průletu.

V prospěch takové mise hovoří fakt, že Venuše je podstatně blíže než Mars, takže návratová mise je uskutečnitelná během jediného roku, zatímco cesta k rudé planetě by mohla trvat roky tři. Průlet kolem Venuše by byl podle zastánců této myšlenky navíc vědecky cenný a mohl by poskytnout zásadní zkušenosti s dlouhou misí do hlubokého vesmíru jako předstupeň návštěvy Marsu.

Podle planetárního vědce Noama Izenberga, který působí na Univerzitě Johna Hopkinse, lze využít Venuši při cestě na Mars. „Existují praktické argumenty pro začlenění průletu kolem Venuše do přistání s posádkou na Marsu, kterého chce NASA dosáhnout do konce roku 2030.“ Přestože se planeta nachází ve „špatném“ směru, průlet kolem Venuše, která by mohla být využita jako gravitační prak, by mohl zkrátit dobu cesty a snížit množství paliva potřebného k cestě k Marsu.

To by z cesty k Venuši s posádkou udělalo přirozený odrazový můstek ke konečnému cíli.

Izenberg uvedl, že průlet kolem Venuše „zatím nemá v širší komunitě vesmírných expertů podporu“, i když i v NASA existují její zastánci, mimo jiné její ekonomický ředitel Alexander MacDonald. Izenberg s MacDonaldem společně vydali brožuru s názvem Setkání s bohyní, která uvádí argumenty pro hypotetickou misi k Venuši.

Autoři zde navrhují, aby zde astronauti použili dálkově ovládaná vozítka, drony a balóny, s jejichž pomocí by pozorovali aktivní sopky na Venuši a pátrali po známkách vody a dávného života v minulosti.

Zdaleka ne všichni s touto ideou souhlasí. „Opravdu to není příjemné místo. Je to pekelné prostředí,“ řekl profesor Andrew Coates, vědec z Mullardovy kosmické laboratoře UCL. Podle něj by průlet pilotované posádky kolem druhé planety nepřinesl příliš mnoho nových informací.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz