Domů     Medicína
Deprese: Když život bolí
Dagmar Garciová 27.9.2022
Foto: Pixabay

Vzbudíte se a nic vás nebaví, netěší. Máte pocit, že je všechno špatně, že se život otočil naruby. Jenže svět zůstal stejný, to si na vás dělá „zálusk“ deprese. Toto onemocnění by se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mohlo v roce 2030 stát druhým nejfrekventovanějším onemocněním na světě.

Lidé si poměrně často stěžují, že „mají depku“ a myslí tím depresi. Ovšem to se velice pletou. Depka a deprese jsou dvě naprosto rozdílně věci. Depka je špatná nálada, která po krátké době sama odezní, ale deprese je dlouhodobý stav, který při neléčení může výrazně omezovat, či dokonce ohrožovat pacientův život.

Na následujících stranách se podíváme na to, co je to skutečná deprese, jež často nevratně mění lidský život.

Když se do života vmísí temno

Deprese je brána nejen jako choroba mysli, ale také těla, většina pacientů totiž trpí nejen duševními, ale i tělesnými příznaky, jejichž povaha se mění člověk od člověka. Depresivní porucha je dnes prezentována jako skupina heterogenních onemocnění a možností její léčby je mnoho.

Se stoupajícím stresem, tlakem, který na nás vyvíjí společnost, zaměstnavatelé i rodina, a rychlou dobou, jsou tyto problémy stále častější.

Foto: Pixabay

V psychiatrických učebnicích se píše, že bolest při těžké depresi je tak velké, že nemá obdobu v žádném tělesném utrpení. Léčba většinou spočívá v kombinaci léků a psychoterapii. Obecně platí, že by lidé měli vyhledat pomoc, pokud stav „špatné nálady“ přetrvává nejméně 14 dní, nebo pokud vede k reálným myšlenkám na sebevraždu.

Mnozí lidé si totiž neuvědomují, že deprese je choroba, která se dá dnes poměrně úspěšně léčit, ale podobně jako v případě jiných nemocí svou rozhodující roli hraje čas. O až 90 % pacientů pečují jejich praktičtí lékaři, přičemž mnozí nemocní často stále bojují s předsudky a narážkami o slabosti.

Deprese jsou časté

O tom, že onemocnění depresí není nic výjimečného, svědčí její rozšíření. WHO představila lékařské obci statistiky, které zcela jasně naznačují, že od roku 2005 do současnosti bylo zaznamenáno navýšení počtu pacientů s depresí celosvětově o 18 %.

Klinická deprese se tedy natolik rozrostla, že by bylo dokonce možné hovořit o epidemii, z jakéhosi periferního jevu na okraji společnosti se tak stala fenoménem moderní doby, jež se nevyhýbá žádné sociální vrstvě.

Foto: Pixabay

Z uvedených dat vyplývá, že počet lidí trpících depresí po celém světě převyšuje číslo 350 milionů obyvatel všech věkových kategorií, pro představu se jedná o asi pět procent z celkové populace planety.

Specialisté však bijí na poplach také z jiného důvodu, přestože má zkušenost s depresí každý 25. obyvatel Země, až 50 % depresivních lidí svou nemoc neléčí. Lékaři se obávají především toho, že tato afektivní porucha nezřídka kdy končí sebevraždou, dokonce je považována za druhou hlavní příčinu úmrtí lidí ve věku 15-29 let.

Za vyšší riziko vzniku může například chudoba, nezaměstnanost, tlak na výkon jednotlivce či ztráta blízké osoby. V České republice se s depresí potýká každý 20. obyvatel. Nejhorší zprávou však zůstává fakt, že čísla stále rostou.

Foto: Pixabay

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz