Domů     Technika
Bizarní leč nezbytné: Technologie prorůstají také do pohřebnictví
Jan Martinec 27.9.2022

Smrt zůstává ve společnosti tabuizovaným tématem, což je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč oblast pohřebnictví nedoznala za poslední století prakticky žádných změn. Dosáhnout určitého pokroku se nyní chystají zástupci českého startupu Goodbye, kteří chtějí značně zaprášené pohřebnictví obohatit o digitalizaci i další způsoby zjednodušení, jenž se dotknou nebožtíka i pozůstalých.

Podle zakladatele Jiřího Štěpánka to všechno začalo skromnou snahou zjednodušit proces psaní závěti skrze speciální web. Práce na tomto unikátním projektu ovšem samotného zakladatele i jeho kolegy pohltila natolik, že se nakonec rozhodli oblast pohřebnictví zmodernizovat poněkud odvážnějším způsobem.

Jako jednu z prvních věcí si vzali do parády netransparentní ceny pohřebních služeb, které jsou v některých případech klientům zamlčovány až do posledních chvíle a oznámeny až při osobním setkání v kanceláři.

To chce Goodbye změnit pomocí srovnávače na svých stránkách, kde je možné porovnat jednotlivé pohřební služby.

Více na: https://goodbye.cz/

Zájem o skromné obřady

To hlavní, co chce ale mladá firma nyní inovovat, jsou samotné pohřby. Respektive přístup k rozloučení se zesnulým. Startup totiž přišel s výsledky vlastního výzkumu, které odhalily značný vzestup popularity skromných pohřbů v nejužším rodinném kruhu na úkor pohřbů honosných a hojně navštěvovaných.

Firma proto do svého portfolia služeb přidala také kremaci bez obřadu, kterou je možné si objednat i vyřešit plně online. V ceně je přeprava zesnulého, vyřízení dokumentů, kremaca a doručení urny s popelem až domů.

Způsob rozloučení si přitom může každý určit podle sebe, ať už půjde o rodinný výlet, posezení, nebo vůbec nic.

Moderní pohřbívání v zemi vycházejícího slunce

Zatímco Češi v modernizaci pohřebnictví zatím pouze jemně našlapují, asijské země svou vášeň pro moderní technologie v plné míře promítly i do této choulostivé oblasti. Největšího posunu doznalo Japonsko, které přišlo se supermoderní tokijskou svatyní, jež nabízí místo posledního odpočinku v podobě 2 046 sošek buddhů.

Pohřbívání jako celosvětový hit

Svatyně Ruriden na hřbitově v centru Tokia měla původně poněkud jiné poslání. Hlavní představený chrámu se však dlouhodobě potýkal s problematikou zanedbaných hrobů osamělých lidí, a tak se zrodil nápad učinit ze svatyně technologický skvost, který podobným problémům učiní přítrž.

Systém funguje tak, že si dálkovým ovládáním otevřete dveře od svatyně, načež centrální mozek okamžitě ví, s kým má tu čest. Následně přistoupíte k zabudovanému tabletu, kde elektronickou kartou nebo ručně „aktivujete“ svého příbuzného.

Pod každou z malých sošek je uschován popel jednoho zemřelého. Osvětlení vám pak ukáže, nad kterou z nich můžete na zesnulého zavzpomínat.

Popel zesnulého trendem šperkařství

Ve Švýcarsku je už posledních několik let kontroverzním trendem výroba diamantů z kremačního popela příbuzného či blízkého přítele. Cena se pohybuje v rozmezí 5000 – 21 000 švýcarských franků (přibližně 73 500 – 514 500 Kč) podle velikosti výsledného produktu, což je dvakrát více než srovnatelný diamant z klenotnictví.

Jistým problémem je i fakt, že původ uhlíku nelze jednoznačně prokázat, a tak Vám nikdo stoprocentně nezaručí, že máte v diamantu skutečně toho, koho jste si přáli.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz