Domů     Medicína
Barefoot boty z pohledu lékařky a fyzioterapeutky
Jan Nováček 26.9.2022

Nejprve je dobré si říci, co to vlastně je barefoot obutí. Tyto boty mají simulovat chůzi naboso, odtud také anglický výraz barefoot (bosá noha)..

Jejich základními vlastnostmi jsou – dostatečný prostor pro chodidlo a prsty, tenká, měkká a flexibilní podrážka, která umožňuje vnímat povrch, po kterém chodíme a nulový drop, neboli pata i špička v jedné rovině. Boty bývají anatomicky tvarované s respektem k různé šířce chodidel.

„Barefoot má oproti klasické obuvi obrovskou výhodu –⁠ umožňuje noze fungovat na 100 %. Nejvýznamnějším benefitem je anatomická špička, která odpovídá tvaru a šířce chodidla. Každá noha je jiná, a tak i každá barefoot značka sedí na jinou nohu.

Pro zdravé nohy je to to nejlepší, co jim můžete dopřát,” doporučuje Edita Prošková, podolog, podiatr a fyzioterapeut.

Jaký máte pocit, když jste bosí?

Většina lidí, kteří chodí v běžných botách, cítí úlevu, když se konečně zují. Považuje se totiž stále za normální, že se prsty mačkají v úzké špičce a někde tlačí. Boty si i ze zvyku, že přece nosíme vždycky čtyřicítku, kupujeme malé, protože jsme prostě zvyklí na danou velikost.

Jenže každý výrobce obuvi může mít rozměry bot jiné. A pak taky samozřejmě chceme, aby nám to slušelo, takže koupíme boty někdy jen kvůli hezké barvě. Nohy ale v módních botách trpí.

„Přirozený tvar nohy je taková ploutvička, kdy se chodidlo rozšiřuje v přední části a prsty tvoří přirozený vějíř. Konvenční obuv ale prsty deformuje a klenby se stávají nefunkčními,“ vysvětluje fyzioterapeutka věnující se podologii, konceptu bosé chůze a terapii malých dětí, Lucie Kinclová.

„Klasická obuv má navíc silnou, neohebnou podrážku a dost často podpatek. Dokonce i dětská certifikovaná obuv může mít tvarovanou stélku podpírající podélnou klenbu. Správná funkce nohy je těmito mechanismy blokována,“ dodává fyzioterapeutka.

Barefoot boty a maminky na mateřské

Impuls ke změně obuvi dostávají často ženy po narození dítěte. Nohy se po porodu mění, zvětšují se, někdy více bolí, navíc při péči o děti potřebují maminky hlavně pohodlnou obuv, aby vydržely tuto dynamickou etapu svého života.

Většinou i jejich dítě je nejradši bosé, nejlépe úplně bez ponožek. Babičky sice varují, že vnouček nastydne, ale dítě je naboso šťastné a většinou má nožičky pořád teplé.

Děti ještě umí následovat své instinkty a přirozenost, které se u dospělých můžou opět nastartovat s barefoot botami. „Noha může aktivně pracovat, vnímat a číst terén. Na základě toho může kvalitněji reagovat a přizpůsobovat se terénu.

Došlap je měkčí a tišší, odraz vychází ze všech prstů a zejména z palce, což klasická bota neumožňuje. Velkým benefitem je pak větší otužilost, a to nejen nohou, ale celého těla,“ doplňuje Lucie Kinclová.

Návrat k přirozenosti

Zatímco malé děti chodí tak, jak jim tělo přirozeně káže, my dospělí se musíme správné chůzi naboso opět učit. V běžné obuvi jsme zvyklí dupat na patu, protože tlustá odtlumená podrážka a často i zvednutá špička nás k tomu nutí.

V barefoot obuvi se doporučuje chodit pomaleji, dělat kratší kroky a došlapovat na přední část chodidla. „Palce na nohou slouží k odrazu od země. Když je zavřeme do pevné boty, jejich funkci omezíme. Podpatky zcela mění těžiště těla.

Stoupněte si na špičky. Co se stane? Zkrátí se vám lýtka a vypoukne bříško, cítíte tlak v oblasti bederní, méně používáte břicho a hýždě,“ říká Andrea Součková, majitelka firmy naBOSo, kterou k barefoot botám přivedla vlastní zkušenost s bolestí kolen.

Tvrdý povrch nevadí

Začínající bosochodci se často ptají, jestli jsou barefoot boty vhodné i na chůzi po tvrdém povrchu. Podle fyzioterapeutky Lucie Kinclové se v nich dá dokonce i běhat. „Nejvíce kvalitních studií na toto téma je zpracováno u elitních běžců.

Zjednodušeně a z čistě mechanického hlediska můžeme říci, že nezáleží na povrchu, ale na způsobu dopadu a zpracování energie z dopadu,“ říká a navíc bosou chůzi doporučuje i při léčbě chronických bolestí zad, u problémů s pánevním dnem nebo při vadách nohou.

Fyzioterapeutka také potvrzuje, že se setkala s případy, kdy se pacientům díky správnému tvaru špičky výrazně zlepšil problém s vbočenými palci. „Konečně má palec v botě dostatek místa pro to, aby se opřel a noha se z něj mohla odrazit.

Určitě ale doporučuji při přechodu na barefoot obuv u těchto diagnóz kombinaci s kvalitně vedeným cvičením a třeba tejpováním,“ radí Kinclová, která je také autorkou e-knih O dětských nožičkách a Zdravý vývoj dětských nožiček a jak na něj.

A budou se mi líbit?

Design barefoot bot v současné době natolik pokročil, že je někdy od běžných bot téměř nerozeznáte. Dají se nosit do práce i k sukni. Doby, kdy symbolem bosých bot byly takzvané pětiprsťáky, je zkrátka dávno pryč.

Vybrat si ty své můžete například v prodejnách naBOSo.cz, kde vám i ochotně poradí, protože přechod na barefoot boty a jejich výběr je přece jen trochu věda.

Štítky:
reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz