Domů     Příroda
ZEMĚ SE PROBOUZÍ – Vulkány zvyšují svou aktivitu
Pavel Polcar 8.9.2022
Foto: Pixabay

V posledních letech o sobě spící sopky dávají čím dál tím více vědět – chrlí dým a v některých případech i lávu. Hrozbu nyní vědci potvrdili také v Karibiku. Kde je aktuálně situace nejhorší? Kdo „bouchne“ jako první?

Obecně jsou sopky považovány za jedny z nejzajímavějších a nejtajemnějších přírodních jevů planety Země. Odborníci si jsou však velice dobře vědomi jejich síly a dodávají, že zároveň patří k tomu nejmocnějšímu a nejničivějšímu, co lze v přírodě najít.

Byly to právě sopky, které měly na svědomí vznik mnoha ostrovů, a sopečná aktivita přispěla i k formování tvaru a podoby kontinentů, jak je známe dnes.

V Karibiku se to bouří

Začátkem roku 2021 ve východní části Karibiku došlo ke zjištění zvýšené vulkanické aktivity, konkrétně se jednalo o činnost sopek na Grenadinách, Martiniku a Svatém Vincencovi. Seismologové začali potenciální hrozbu zkoumat především proto, že v minulosti v tamních místech sopky způsobily skutečně masivní škody.

Odborníci potvrdili, že nejnovější hrozbou je sopka La Soufriere, jež se nalézá v severní části státu Svatý Vincenc a Grenadiny, přičemž právě ostrov Svatý Vincenc je vulkanického původu, odborníci ale dodávají, že jeho sopky nebyly aktivní již dlouhou dobu.

Místní udávají, že k procitnutí sopky La Soufriere došlo na přelomu Vánoc a Nového roku, byly silně cítit otřesy a zápach sopečných plynů. Ze satelitních snímků následně i vědci potvrdili, že se vulkán skutečně „probouzí“, jelikož se lehce změnil i kráter sopky.

Foto: Pixabay

Je důležité myslet na bezpečnost

Podle vědců, které místní úřady poslaly studovat aktivitu sopky, jsou v kráteru La Soufriere viditelné erupce. Jeden z důvodů, proč se nastalou situací začal zabývat úřad CDEMA, jenž koordinuje v Karibiku bezpečnost, je fakt, že v daném státě žije cca 100 tisíc obyvatel.

Poslední silnější erupce této sopky proběhla v roce 1979, ale i ta byla v porovnání s tou v roce 1902 jen zrnkem písku v poušti. V roce 1902 měl výbuch na svědomí životy zhruba 1600 lidí. Právě tehdy byla vulkanicky aktivní celá oblast – a ke zdaleka nejhorší erupci došlo u sopky Mont Pellé na ostrově Martinik, který leží severně od Grenadin.

Odborníci navíc soudí, že La Soufriere není jedinou sopkou v oblasti, která se probouzí, stopy aktivity zaznamenali také u sopky Mont Pelée, která měla v roce 1902 na svědomí zhruba 30 tisíc lidí. Tato sopka byla přitom naposledy aktivní ve třicátých letech dvacátého století.

Pro svou nebezpečnost je pod neustálým dohledem vědců – ti v prosinci 2020 varovali, že pod horou se zvyšuje seismická aktivita. Žlutý stupeň hrozby je nejvyšší od erupce z roku 1932.

Foto: Pixabay

Je mezi nimi souvislost?

Odborníci se nyní snaží zjistit, jestli spolu činnost sopek souvisí či ne a jestli aktivita jedné sopky nepředznamenává brzkou aktivitu té druhé. „Nemyslíme si, že by tomu tak bylo. Jižní část Karibiku sice tvoří řetězce sopečných ostrovů, ve sledovaném případě na sebe ale jejich aktivita zřejmě nenavazuje,“ říká vulkanolog z univerzity v Ohiu Erik Klemetti.

Nicméně i on přiznává, že aby mohl stoprocentně tvrdit, jestli tomu tak je, nebo není, nemá on ani jeho kolegové dostatek spolehlivých informací. Další aktivita sopek se tak jen špatně předpovídá. Seismologové by potřebovali celou oblast i jednotlivé sopky mnohem detailněji popsat, aby pochopili, jak se podzemní aktivita magmatu projevuje na povrchu a jakými zákonitostmi se erupce řídí.

Ve východní části Karibiku se nachází devatenáct aktivních sopek, přičemž jedenáct z nich leží na ostrovech. Některé z nich jsou aktivní dlouhodobě, například Kick ‚Em Jenny na Grenadě a zejména Soufriere Hills na ostrově Montserrat, ta byla sice dlouhá léta považována za vyhaslou, ale před více než 25 lety se probudila a od té doby soptí.

Foto: Pixabay

Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz