Domů     Vesmír
Jak Saturn přichází o své prstence?
Dagmar Garciová 28.7.2022
Foto: Pixabay

V naší sluneční soustavě je Saturn považován za krále prstenců, tento druhý největší obr pojmenovaný podle po římském bohu má však problém… Postupná ztráta prstenců by ho mohla připravit o post „nejkrásnější planety“.

Saturn je druhou největší planetou sluneční soustavy a je známý svými sedmi nápadnými prstenci, které jsou tvořeny kusy ledu a kamenů. Plynný obr je tvořen převážně vodíkem a heliem a kolem něj obíhá 82 měsíců.

Vtahuje je do sebe

Výzkum amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v roce 2018 ukázal, že planeta ztrácí své prstence, které jsou gravitací vtahovány do Saturnu jako prašný déšť ledových částic. Nyní se vědci ke studii vrátili.

„V této nové studii se rychlost proudění vody na planetu odhaduje na jeden olympijský bazén každou půl hodinu, což znamená, že prstence Saturnu zmizí za méně než 300 milionů let. Což je relativně krátká doba, vzhledem ke stáří sluneční soustavy 4,5 miliardy let,“ uvedl James O’Donoghue z Japonské letecké agentury (JAXA).

Zjištění naznačují, že obří planetární prstencové systémy nejsou stavěny tak, aby vydržely věčně.

Foto: Pixabay

Tak jde čas

Prsteny každým rokem ztrácí svůj materiál. Přicházející mikrometeority a sluneční záření narušují malé, zaprášené kousky prstencové hmoty a elektrizují je. Částice, které se náhle transformují, se naladí na magnetické siločáry Saturnu a začnou spirálovitě kroužit po těchto neviditelných drahách.

Když se částice dostanou příliš blízko k vrcholu atmosféry Saturnu, gravitace je vtáhne dovnitř a vypařují se v oblacích planety. „Astronomové tomu říkají „kruhový déšť“ a postupem času tento a další jevy vysají charakteristický prvek, který podle nás dělá Saturn Saturnem, dokud nezůstane nic.

Pravděpodobně se nyní díváme na Saturnovy prstence v dobách jejich největší slávy,“ řekl O’Donoghue. Nádherný pohled, který se z naší perspektivy zdá neměnný, je ale ve velkém měřítku pomíjivý. Obyvatelé Země mají stále dost času obdivovat krásu Saturnových prstenců a studovat je.

Protože ačkoli astronomové chápou, že prstence jsou na cestě k zániku, stále o těchto pásmech nevědí vše, včetně toho, jak je Saturn vůbec získal.

Úbytek zaznamenala již sonda

Úbytek prstenců dokládají data ze sondy. Americká sonda Cassini, navedená na oběžnou dráhu planety, sledovala do roku 2017 prachový déšť směrem od prstenců do nitra Saturnu, zaznamenala tak jako první úbytek materiálu prstenců.

Foto: Pixabay

V závislosti na tempu tohoto jevu výzkumníci odhadli věk prstenců. „Jsou překvapivé mladé. Zatímco většina těles ve sluneční soustavě je posledních zhruba 3,8 miliardy let téměř neměnná, Saturn ke svým prstencům přišel zřejmě teprve před 10 až 100 miliony let,“ popisuje O’Donoghue.

V pomalém geologickém tempu kosmických jevů je tato doba jen pouhým mrknutím oka.

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz