Domů     Příroda
Špinavému vzduchu se nevyhneme
Dagmar Garciová 28.7.2022
Foto: Pixabay

Dýchat musí každý z nás a zhruba 99 % všech lidí na planetě dýchá znečištěný vzduch, varování vydala začátkem roku Světová zdravotnická organizace (WHO). Lze ještě někde dýchat zdravě?

Je zcela alarmující, že podle aktuální zprávy, která počítá s novými normami, právě v důsledku znečištěného ovzduší každoročně předčasně zemře přibližně 7 milionů lidí. Komplikovat dýchání může všudypřítomný prach, jenž se dostává do plic a poškozuje oběhový systém, což v závěru může vést až k mozkové příhodě. Nebezpečný je také oxid dusičitý ve vzduchu.

Monitorují ovzduší

Rekordní počet více než 6000 měst ve 117 zemích nyní monitoruje kvalitu ovzduší, lidé však v nich stále dýchají nezdravé úrovně jemných částic a oxidu dusičitého, přičemž nejvyšší expozici jsou vystaveni lidé v zemích s nízkými a středními příjmy.

Nová databáze kvality ovzduší je dosud nejrozsáhlejší, pokud jde o pokrytí expozice znečištění ovzduší na zemi. Zjištění podnítila WHO, aby zdůraznila důležitost omezení používání fosilních paliv a podnikla další hmatatelné kroky ke snížení úrovně znečištění ovzduší.

„Je nepřijatelné, abychom po překonání pandemie (covidu-19) měli sedm milionů úmrtí, kterým lze předejít, a nespočet ztracených let života ve zdraví v důsledku znečištění ovzduší,“ uvedla Maria Neiraová, šéfka odboru WHO pro životní prostředí, změnu klimatu a zdraví.

WHO zavádí pozemní měření průměrných ročních koncentrací oxidu dusičitého. (NO2) a také měření částic s průměrem rovným nebo menším než 10 μm (PM10) nebo 2,5 μm (PM2,5). Obě skupiny znečišťujících látek pocházejí převážně z lidských činností souvisejících se spalováním fosilních paliv.

Foto: Pixabay

Doufali ve změnu

Jak říká šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, vědci doufali, že během světové pandemie koronaviru klesnou hodnoty znečištění na přijatelnou mez, to se ale nestalo, a nyní to vypadá, že je situace ještě horší než dříve.

WHO sice lobuje za okamžité snížení globální závislosti na fosilních palivech, to je však, i v důsledku války na Ukrajině, v nedohlednu. Důkazní základna o škodách, které znečištění ovzduší působí na lidské tělo, mezitím rychle narůstá a poukazuje na značné škody způsobené i nízkými úrovněmi mnoha látek znečišťujících ovzduší.

„Současné energetické obavy zdůrazňují důležitost urychlení přechodu na čistší a zdravější energetické systémy. Vysoké ceny fosilních paliv, energetická bezpečnost a naléhavost řešení dvou zdravotních problémů znečištění ovzduší a změny klimatu podtrhují naléhavou potřebu postupovat rychleji směrem ke světu, který je mnohem méně závislý na fosilních palivech,“ uvedl Ghebreyesus.

Jeden problém střídá druhý

Ve 117 zemích, které monitorují kvalitu ovzduší, je vzduch v 17 % měst v zemích s vysokými příjmy nižší, než určuje nová směrnice WHO pro kvalitu ovzduší. V zemích s nízkými a středními příjmy však kvalita ovzduší v méně než 1 % měst splňuje doporučené prahové hodnoty.

Hodnoty, se kterými Světová zdravotnická organizace pracuje, uvádějí šestinásobný nárůst od spuštění databáze v roce 2011. Důkazní základna o škodách, které znečištění ovzduší působí na lidské tělo, mezitím rychle narůstá a poukazuje na značné škody způsobené i nízkými úrovněmi mnoha látek znečišťujících ovzduší.

Foto: Pixabay

Globálně jsou země s nízkými a středními příjmy stále více vystaveny nezdravým úrovním PM ve srovnání s celosvětovým průměrem, ale vzorce NO2 jsou odlišné a vykazují menší rozdíly mezi zeměmi s vysokými a nízkými a středními příjmy.

Přibližně 4000 měst/lidských sídel v 74 zemích shromažďuje údaje o NO2 na úrovni terénu. V souhrnu jejich měření ukazují, že pouze 23 % lidí v těchto místech dýchá roční průměrné koncentrace NO2, které odpovídají hodnotám v nedávno aktualizované verzi Směrnic WHO pro kvalitu ovzduší.

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz