Domů     Historie
Monumentální stavba pod drobnohledem
Pavel Polcar 7.7.2022
Foto zdroj: Pixabay

Jak byli Mayové zdatnými architekty, dokazuje také zhruba 3 tisíce let starý chrám, který se v polovině roku 2020 podařilo archeologům objevit.

Jedná se o pozůstatky skutečně monumentálního komplexu, jenž je odborníky považován za největší a nejstarší dosud objevenou stavbu mayské civilizace. Komplex, který sloužil zřejmě ke společným rituálním obřadům, byl podle vědců postaven mezi léty 1000 a 800 před naším letopočtem na 1,4 kilometru dlouhém a 400 metrů širokém území.

Tato oblast je přitom obydlená, není to žádná džungle, ale dosud to místo nikdo neodhalil, protože je příliš rozlehlé a ploché. Z letadla jsme vysílali laserové paprsky, které pronikaly přes koruny stromů.

Jejich odraz nám umožnil objekt trojrozměrně změřit,“ řekl Takeši Inomata z Arizonské univerzity.

Odkrývání tajemství civilizace

Vědeckému týmu se podařilo najít pestrou škálu předmětů vypovídající svá tajemství o tehdejší civilizaci. „Výzkum sice teprve začal, ale věřím, že přinese důležité informace o politické organizaci Mayů, jejich vnímání světa i o jejich vztahu k Olmékům.

Obecně se předpokládá, že Mayové se ve společenském uspořádání či architektuře inspirovali u Olméků, ale tento objev může znamenat, že tomu tak nebylo,“ dodala ředitelka mexického institutu Adriana Velázquezová.

Stále se vedou diskuze o tom, zda olmécká civilizace vedla k rozvoji civilizace mayské, či zda se Mayové vyvíjeli nezávisle na Olmécích,“ zmínil na závěr Inomata. Vědci objev učinili s pomocí systému LIDAR (Light Detection And Ranging, také LADAR), což je metoda dálkového měření vzdálenosti na základě výpočtu doby šíření pulsu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu.

Jenom kapka v moři

Tento objev přišel jen zhruba půl roku poté, co se jiné skupině archeologů povedlo objevit na východě Mexika pozůstatky více než 1000 let starého mayského paláce. Budova byla podle všeho 55 metrů dlouhá a 15 metrů široká a nacházela se na nalezišti Kulubá, které leží cca 100 kilometrů západně od známého letoviska Cancún na poloostrově Yucatán.

Z dostupných údajů byl palác využíván ve dvou obdobích, a to mezi lety 600 a 900 n. l. a mezi lety 850 a 1050 n. l. Hlavní budova je součástí komplexu, ve kterém jsou dvě místnosti, jež sloužily k bydlení, dále oltář a velká pec kruhového tvaru.

Archeologové odkryli rovněž část pohřebiště, v budoucnu doufají, že jim analýza ostatků přinese nové a zajímavé informace o místních obyvatelích.

reklama
Související články
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
V dobách dávno minulých byla významnou středověkou metropolí. Její dávné kouzlo však dnes připomínají jen ruiny, které zároveň budí badatelské vášně. Zatímco někteří je považují za legendární zlaté doly židovského krále Šalamouna, další za zbytky města královny ze Sáby. Podle dosud nashromážděných faktů, zde k těžbě zlata skutečně docházelo. K biblickým dolům ale mělo Velké […]
Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) a Okinawského institutu vědy a technologie (OIST) v Japonsku jedinečnou […]
Bez anestezie byly dějiny chirurgie spíše dějinami bolesti. I když od starověku se prověřovaly nejrůznější způsoby, jak během operací docílit znecitlivění, nejběžnější praxí zůstávalo řezání do člověka při jeho plném vědomí. Bolest dostala utrum až díky večírku.   V 19. století se mnohé večírky neobešly bez nehořlavého plynu s nevýraznou vůní a nasládlou chutí. Zábava s oxidem […]
Na archeologickém nalezišti Cotzumalhuapa v dnešní Guatemale byla objevena sbírka předhispánských keramických váz. Chemická analýza v některých z nich objevila stopy nikotinu. Mayové tabák s velkou pravděpodobností využívali k navození hlubokého spánku a dosažení věšteckých transů spojených s vizemi. Archeologická zóna Cotzumalhuapa se nachází na pacifickém podhůří jižní Guatemaly. Jedná se o předkolumbovskou mayskou archeologickou […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz