Domů     Technika
„MASAKRY“ ON-LINE: Co vidí satelity?
Dagmar Garciová 29.6.2022
Foto: Pixabay

Nikdy v historii médií nebylo tak jednoduché provádět dezinformace. Zároveň nikdy v historii jsme neměli tak špičkovou techniku, abychom mohli ověřovat fakta. Sebraná data ilustrují, co se skutečně dělo a děje na Ukrajině.

Foto: Pixabay

Pod zkratkou WV 3 vystupuje komerční kosmická družice WorldView-3, jež byla vytvořena pro monitorování naší planety. Vlastníkem kosmického zařízení je firma Digital Globe, WV 3 je jejím šestým „dítkem vypuštěným na oběžnou dráhu Země (satelit Ikonos v roce 1999, QuickBird roku 2001, WorldView-1 v roce 2007, GeoEye-1 roku 2008 a v roce 2009 WorldView-2). Co vše je díky této technologii možné?

Jak se to doopravdy odehrálo v Buči?

Satelit WV 3 měl již dříve možnost dokázat, čeho všeho je schopen a jak velkým přínosem je. O jeho kvalitách svědčí mimo jiné také fakt, že veškeré jeho pořízené snímky skupují velcí hráči v oblasti mapových služeb, a to včetně Goliáše jménem Google Maps.

O výkonnosti družice není pochyb, za den nasnímá neuvěřitelných 680 tisíc kilometrů čtverečních, pro lepší představu, jedná se o rozlohu, jež devítinásobně převyšuje Českou republiku.

Hledí na svět z výšky a nic mu neunikne

V nedávné době, kdy se rozhořely válečné ohně mezi Ruskem a Ukrajinou, satelit prokázal, že si své místo mezi hvězdami skutečně zaslouží. Kosmickému tělesu se totiž díky unikátním rozlišovacím schopnostem podařilo zaznamenat nehumánní krveprolití ve městě Buča na Ukrajině, to mělo být údajně podle Ruska zosnováno Ukrajinci.

„Těla zabitých obyvatel se v ulicích objevila až čtyři dny po 30. březnu, kdy ho ruské jednotky opustily,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Inovativní technologie však odhalila, kde se nachází pravda.

Foto: Pixabay

Usvědčeni ze lži

Satelit WV3 pořídil snímky, které zcela jasně vylučují ruské tvrzení, že by byly události v Buči zinscenovány. Z fotografií bylo patrné, že těla se v Jablonské ulici nacházela netknutě po dobu tří týdnů, a to i v době, kdy byla oblast pod kontrolou motostřelecké jednotky 51460 z Chabarovského kraje.

V téže době započaly práce na výkopu 15 metrů dlouhého a 4 metry širokého masového hrobu v areálu svatého Ondřeje, zde bylo pohřbeno na několik desítek obětí.

Kudy lítá?

Satelit WorldView-3 se nachází ve výšce 617 kilometrů na oběžné dráze Země. Jeho pohyb je na synchronní dráze, což je trajektorie, jež umožňuje satelitu obíhat od pólu k pólu v pevné poloze vůči Slunci, zatímco se pod ním Země otáčí.

Stabilizace je docílena pomocí gyroskopů a sledovačů hvězd. Družice rovněž dokáže zachytit podélné řezy části planety, kde je v danou chvíli den, následně se zvládne za 24 hodin navrátit na původní místo na obloze.

Pouhých 12 sekund, to je časový údaj, který satelitu stačí na zamíření a zaostření citlivých kamer.

Přesnost, detailnost a efektivnost

Díky zabudované technologii je satelit schopen rozlišovat objekty od 30 centimetrů – tento údaj znamená jeden pixel na snímcích.

Foto: Pixabay

Obvykle je u satelitů běžné rozlišování až od 15 metrů, což je zcela dostačující k tomu, aby byly rozlišeny environmentální prvky (jezera, lesy, hory apod.), bohužel však na rozdíl od Worldview-3 už nestačí k identifikaci lidí či předmětů v městské krajině.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz