Domů     Architektura
Katedrála v Chartres: aplikovaná věda v období gotiky
Martin Janda 25.6.2022

Řekne-li se katedrála Notre-Dame, každý si vybaví Paříž a hrbatého zvoníka Quasimoda. Jenže chrámy zasvěcené Matce Boží nejsou ve Francii ničím výjimečným. Třeba obyvatelé města Rouen se mohou pochlubit stejnojmennou katedrálou, která je se svými 151 metry čtvrtou nejvyšší křesťanskou stavbou světa.

Ovšem nejpůsobivější perlou toho jména je ta, která se nachází v Chartres..

Městečko Chartres leží asi 70 kilometrů jihozápadně od Paříže. Žije v něm přibližně 40 000 obyvatel, což na francouzské poměry není příliš. Ovšem Chartres má bohatou historii, kterou zosobňuje hlavně místní velkolepá katedrála.

Katedrálu Notre-Dame v Chartres lze právem považovat za vrchol gotické architektury. Město je položeno v rovině, takže věže této dominanty září do velké vzdálenosti, což jí ještě dodává na monumentalitě.

Inu, věřící si podle představ církve měl uvědomovat při pohledu na katedrálu svou zanedbatelnost….

Stavba je vybudována na základním katedrálním půdorysu. Skládá se z polygonálně, sedmi stranami dvanáctiúhelníku ukončeného chóru, trojlodního, bazilikálně utvářeného transeptu (příčné chrámové lodi) s křížením a totožně utvářeného západního soulodí.

Chrám je dlouhý 130 metrů, jeho nejvyšší věž dosahuje 115 metrů a rozpětí kleneb, charakteristických pro gotické stavby, činí 16 metrů.

Se stavbou se započalo v roce 1194. Z původní katedrály, která zde stála předtím, zůstalo západní průčelí, vystavěné ještě v románském slohu. Katedrála byla dokončena v roce 1260 a při jejím vysvěcení nechyběl ani francouzský král Ludvík IX. (1214–1270). I poté však práce na ní pokračovaly.

Před tehdejšími staviteli se sluší smeknout. Nesmírně zajímavý je zdejší labyrint, umístěný v dlažbě katedrály a dokazující suverénní znalost aplikované geometrie. Labyrint byl určen pro kající poutníky, kteří se měli přiblížit k svátosti po kolenou.

Gotické klenby pak naznačují, že starým mistrům nebyly neznámé silové a fyzikální zákonitosti. Dodnes není zcela jasný postup, jak taková vysoká klenba vlastně vznikala, ani to, jak doboví stavitelé dokázali přesně určit šířku pilířů.

I současné vyspělé počítače si s tímto problémem lámou hlavu, či lépe řečeno procesory…

Co je na katedrále také fascinující, jsou její okna. I když je interiér chrámu tmavý, je zde více než 170 oken. Byť se Francie stala bitevním polem mnoha válek, kdy řada kostelů skončila v plamenech, katedrála v Chartres přečkala většinu dějinných ataků.

A tak se návštěvníci mohou dodnes kochat původními mnohobarevnými vitrážemi. Až magický nádech dává těmto vitrážím sluneční svit. Každá z nich nese značku některého z dárců nebo erb šlechticů.

V katedrále je i řada architektonických zvláštností. Jednou z nich je třeba okenní otvor, kterým každý rok při letním slunovratu dopadne paprsek světla na světlou dlaždici se zlatým čepem. Podle mnoha spiritualistů je katedrála mystickou šifrou, ve které je obsaženo tajemství světa.

Stavba má totiž ztělesňovat moudrost věků, tak jak ji představují egyptské pyramidy nebo Archa úmluvy.

Ať je to jak chce, katedrála Notre-Dame v Chartres je jednou z nejúchvatnějších staveb, jaké kdy stvořily lidské ruce.

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz