Domů     Technika
Když píše umělá inteligence
Pavel Polcar 22.6.2022
Foto zdroj: Pixabay

Umělá inteligence dlouhodobě fascinuje spisovatele sci-fi a fantasy. Knihy, filmy a hry předpovídají nástup strojů, které by definitivně mohly zastínit lidskou činnost.

Foto zdroj: Pixabay

Zatímco se dosud vše dělo jen na teoretické úrovni, nyní se takové futuristické vize rychle stávají skutečností. Stroje již mohou řídit vlaky, autobusy i tramvaje, vyhrávají v šachu a provádí nespočet dalších úkolů.

Ale co se stane, když technologie začne být kreativnější – může stroj někdy vyhrát Bookerovu cenu za beletrii? Je tomu již těžko uvěřitelných dvacet let, co svět obletěla zpráva o vědcích v izraelském ústavu Artificial Intelligence Enterprises v Tel Avivu, kteří vyvíjeli software určený k umělému rozpoznávání lidské řeči.

Jedná se přitom o program patřící do kategorie „samoučících se“ technologií. Jeho tvůrci mu dali nepříliš nápaditý název Hal podle slavného románu Arthura C. Clarka 2001: Vesmírná odysea. Kromě jiných šlo v případě tohoto systému o jednu z prvních „vlaštovek“, z nichž následně vznikly právě stroje věnující se psaní příběhů.

Sní androidi o elektronických ovečkách?

Citát z jednoho z nejslavnějších děl vědecko-fantastické literatury Blade runner se zamýšlí nad tím, zda roboti, potažmo umělá inteligence, sní, případně zda dokáže sama myslet. Dostáváme se do doby, kdy k tomu opravdu nemají daleko.

Umělá inteligence zasahuje do psaní knih, ale také do novinářské práce. „Robo-žurnalistika“ je ve světových redakcích stále oblíbenější, protože vydavatelé se snaží vyrovnat se s ubývajícím nákladem novin a přechodem na online reklamu, jež je navíc podstatně levnější.

Jak velkou část pracovní zátěže novináře lze však skutečně zautomatizovat? Peter Clifton z Press Association poukazuje na to, že v nynější fázi systém jednoduše pomáhá lidem v jejich práci. Automatizovaná část je v současné době omezena na procházení dat, což by člověku trvalo mnohem déle.

Foto zdroj: Pixabay

Dokáže myslet!

Důkazem o schopnosti strojů stvořit literární dílo je počítačový algoritmus GPT-2, jenž je schopen generovat velmi uvěřitelné texty. Nástroj GPT-2 je z algoritmů založených na principu umělé inteligenci (AI) údajně nejschopnější.

Program dokáže vytvořit texty natolik věrohodné, že je možné je snadno zaměnit s texty, které vyprodukoval člověk. Americká nezisková společnost OpenAI se v roce 2018 podepsala již pod jedním programem, a to nástrojem GPT-1, na který GPT-2 přímo navazuje.

Věty poskládané GPT-2 vznikají ze zadání napsané člověkem a z nastudovaného materiálu. Po příkazu uživatele o doplnění textu začne program na základě předepsaných parametrů vytvářet pokračování výpovědi.

Tvůrci vysvětlují, že jejich model další slovo jednoduše předpovídá a využívá k tomu 40 GB textů stažených z internetu, což je zhruba 36 milionů stránek textu.

AI pokračuje

Stejně jako lidé i stroje se vyvíjejí, nabývají nové zkušenosti a přijímají další informace, nejinak je tomu i u entit schopných psát knihy, povídky a další texty. Není se tak čemu divit, že se program GPT-2 stal brzy „zastaralým“ a musela ho nahradit nová verze GPT-3. Jedná se o umělou neuronovou síť s více než 175 miliardami parametrů, jde tedy o umělý mozek s výpočetní silou 175 miliard spojení.

Pro srovnání, lidský mozek má zhruba kolem 125 bilionů synapsí. K OpenAI však není tak úplně snadné se dostat. Tréninkové práce vyšly na několik milionů dolarů, a přístup ke GPT-3 je tak nejen na schválení, ale také za patřičný poplatek, zhruba několik tisíc dolarů měsíčně.

Zvládne téměř vše

GPT-3 pracuje s algoritmem v přirozeném jazyce, což znamená, že je vyškolen k tomu, aby se pokusil vyplnit jakoukoli výzvu, která mu bude zadána. Data, jež může využívat, jsou prakticky neomezená, přístup má k téměř celému internetu.

Foto zdroj: Pixabay

Vše tedy naznačuje to, že GPT-3 již skutečně dokáže psát texty téměř nerozeznatelné od těch lidských. Není pochyb o tom, že tato umělá próza má nedostatky. V porovnání s předchůdci je však pokrok patrný.

Literární kritik Harold Bloom však podotýká, že podle něj, stroje brzy ovládnou knižní trh. „Jsem přesvědčen o tom, že práce GPT-3 je již téměř dokonalá. Všichni spisovatelé by se tak měli obávat jeho nástupce GPT-4, který bude disponovat ještě více rozšířenými vědomostmi,“ uvedl Bloom.

Úvodní foto: Pixabay

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz