Domů     Medicína
Co stojí za syndromem náhlého úmrtí kojence?
Pavel Polcar 22.6.2022
Foto zdroj: shutterstock

Každý rok v České republice zemře zhruba 22 dětí na syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS = sudden infant death syndrome). Nikdo neví proč, nikdo nezná příčiny. Australští vědci jsou však na dobré cestě k poznání.

V USA je SIDS 3. nejčastější příčinou kojenecké úmrtnosti a je odpovědný za 8 % všech úmrtí kojenců (od narození do 1 roku věku) a 40-50 % úmrtí dětí ve věku 1 měsíc – 1 rok. Čísla byla přitom mnohem vyšší před celosvětovou kampaní za polohování dítěte v postýlce. To je však jen částečný posun k lepšímu, neřeší to příčinu nemoci.

Spánek sice léčí, ale i zabíjí

K SIDS často dochází během dětského spánku, přičemž velká část lékařů věří, že se tak děje kvůli jakémusi defektu v oblasti mozku, která řídí proces probouzení a dýchání. Podle zprávy z americké kliniky Mayo je mezi odborníky shoda i v tom, že pokud dítě přestane během spánku dýchat, právě onen defekt brání tomu, aby se tzv.

leklo a probudilo se. Výskyt je až 4x vyšší u nezralých novorozenců ve srovnání s donošenými novorozenci.

Může za vše jeden enzym?

Speciálně sestavenému týmu australských vědců se v polovině letošního roku podařilo v krvi dětí enzym, jenž by mohl dát odbornému světu nápovědu, které děti jsou SIDS ohroženy.

Foto zdroj: shutterstock

„Očividně zdravé dítě, které usne a už se neprobudí, je noční můrou každého rodiče. Až dosud neexistoval žádný způsob, jak odhadnout, které dítě by to mohlo postihnout. Ale to už není ten případ. Našli jsme první marker, který by mohl naznačovat zranitelnost dřív, než dojde k úmrtí,“ uvedla vedoucí studie Carmel Harrington z dětské nemocnice na sydneyském předměstí Westmead, lékařka, jejíž dítě před 29 lety zemřelo na SIDS, což ji ostatně přivedlo k námětu studie.

Co enzym způsobuje?

Děti, které zemřely na SIDS a byly součástí studie, měly krátce po narození v průměru nižší hladinu enzymu zvaného butyrylcholinesteráza (BChE), uvedli vědci. Tato látka hraje důležitou roli v mozku a její nízká hladina může snížit schopnost spícího dítěte probudit se nebo reagovat na okolí.

„Zjištění představuje možnost brzké identifikace kojenců ohrožených SIDS a otevírá nové cesty pro budoucí výzkum,“ říká Harrington.

Noční můra rodičů

Na první pohled zdravé dítě, které usne a už se neprobudí, je patrně jednou z nejhorších věcí, jež se může rodiči přihodit. Vědci však udávají, že ve většině případů není možné nemoc odhadnout dopředu, a tudíž vina neleží na rodičích.

Pokud se ukáže, že za SIDS skutečně stojí onen enzym, dalo by se s nemocí počítat a dítěti poskytnout takové podmínky, aby k úmrtí nedošlo. Přestože zjištění australských vědců má velký potenciál do budoucna, zatím nemá praktické využití. Měření BChE pouze naznačuje, avšak stoprocentně neudává, kdo, kdy a jak.

Smart dětské chůvičky

Existují monitory dechu, které dokážou varovat při SIDS. Nicméně nejsou 100% spolehlivé.  A existují i dětské chůvičky, které dokážou téměř to stejné, co monitory dechu. Americká společnost Owlet svými Smart Sock (ponožkami) otevírá jejich novou podkategorii doácích chůviček.

Zdokonaluje to, co funguje, a rozšiřuje, na co se zapomíná. Nejenže sleduje skutečně důležité informace – tepovou frekvenci i hladinu kyslíku v krvi dětí pomocí pulzní oxymetrie –, ale zaznamenává i spánkové trendy dítěte, jako jsou délka spánku, počet probuzení během noci, kvalitu spánku.

I proto v nedávné studii až 94 % rodičů uvedlo, že chytrá ponožka Smart Sock zmírnila jejich úzkost a umožnila jim v noci lépe spát.

Foto zdroj: SmartSock

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz