Maso ryb je dlouhodobě považováno za tu zdravější část jídelníčku, ve které nechybí vysoce ceněné omega-3 mastné kyseliny, jód, vitamíny A a D aj. Poslední studie ale naznačují, že to s tím zdravím nemusí být zase tak jednoznačné… .
Vědci z Brownovy univerzity a Národního institutu pro výzkum rakoviny sledovali po celých 15 let stravovací návyky bezmála půl milionu Američanů ve věku 50 až 71 let, načež zjistili, že by konzumace většího množství ryb mohla souviset s vyšším rizikem vzniku melanomu.
„Melanom je pátým nejčastějším nádorovým onemocněním v USA a riziko vzniku melanomu v průběhu života je u bělochů 1:38, u černochů 1:1000 a u Hispánců 1:1671. Přestože se v posledních desetiletích v USA a Evropě zvýšil příjem ryb, výsledky předchozích studií zkoumajících souvislost mezi konzumací ryb a rizikem vzniku melanomu byly rozporuplné,“ uvedla autorka studie Eunyoung Cho.
Z nasbíraných dat bylo následně vyčteno šokující zjištění, že účastníci, kteří jedli v průměru asi dvě porce ryb týdně, měli o 22 % vyšší riziko vzniku melanomu a o 28 % vyšší riziko vzniku abnormálních kožních buněk, které by mohly být předstupněm rakoviny než lidé, kteří jedli méně než polovinu porce.
„Předpokládáme, že naše zjištění by mohla být způsobena kontaminanty v rybách, jako jsou polychlorované bifenyly, dioxiny, arsen a rtuť. Předchozí výzkumy zjistily, že vyšší příjem ryb je spojen s vyššími hladinami těchto kontaminantů v těle, a identifikovaly souvislosti mezi těmito kontaminanty a vyšším rizikem rakoviny kůže,“ dodala vědkyně.
„Podotýkáme však, že naše studie nezkoumala koncentrace těchto kontaminantů v tělech účastníků, a proto je k potvrzení tohoto vztahu nutný další výzkum,“ doplnila závěrem.