Domů     Medicína
14 GENŮ PRO OBEZITU – OBŽERSTVÍ, NEBO GENY?
Pavel Polcar 24.5.2022
Foto: Pixabay

Obezita je dle Světové zdravotnické organizace (WHO) považována za jednu z nejhorších civilizačních chorob současnosti. Ruku v ruce s ní jdou navíc další závažné choroby jako například infarkt, mrtvice, cukrovka apod.

Obezita vzniká ve chvíli, kdy člověk přijímá více energie, než kolik vydá. Foto: Pixabay

Odborníci se dlouhá léta přou o to, zda za obezitu může pouze nestřídmé přejídání, nebo jsou na vině také geny. Současná studie zřejmě částečně uleví lidem, jež si rádi naloží plný talíř, vědci totiž objevili celkem 14 genů, které by měly obezitu způsobovat. Zjištění výzkumníků by mohla oddělit přejídání od škodlivých účinků na zdraví.

Za vším hledej geny

Vědci z University of Virginia identifikovali 14 genů, které mohou způsobit obezitu a 3, které mohou zabránit přibývání na váze. Zjištění dláždí cestu v boji proti zdravotnímu problému, který postihuje čím dál tím více lidí.

„Víme o stovkách genových variant, které se s větší pravděpodobností objeví u jedinců trpících obezitou a jinými nemocemi. Ale to ještě neznamená že ono onemocnění způsobují. Tato nejistota je hlavní překážkou ve využívání síly genomiky k identifikaci cílů pro léčbu nebo vyléčení obezity.

Abychom překonali tuto bariéru, vyvinuli jsme způsob pro současné testování stovek genů a zjištění jejich kauzální role v obezitě,“ uvedla Eyleen O’Rourke z UVA’s College of Arts & Sciences.

Míra obezity se hodnotí podle takzvaného body mass indexu (BMI). Foto: Pixabay

Obezita se stala epidemií, kterou z velké části pohánějí vysoce kalorické diety plné cukru a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Velkou roli hraje také stále více sedavý způsob života. Vědci však podotýkají, že důležité jsou i geny, které regulují ukládání tuku a ovlivňují, jak dobře naše tělo využije jídlo jako palivo.

Nový výzkum pomáhá vrhnout světlo na složité průsečíky obezity, stravy a lidské DNA. „Pokud dokážeme identifikovat geny, které přeměňují jídlo na tuk, mohli bychom se je pokusit inaktivovat pomocí léků,“ sdělila O’Rourke.

Vědci využili červy

Genetici identifikovali stovky genů spojených s obezitou, dalším úkolem bylo určit, které geny hrají kauzální roli přímou podporou nebo předcházením nárůstu hmotnosti. O’Rourke a její tým k tomu využil červy C. elegans, kteří podobně jako lidé mají sklony k obezitě, pokud jsou živeni nadměrným množstvím cukru.

Červi, kteří vědě pomohli už v mnoha ohledech, výzkumníci rozdělili do skupin. Některé krmili běžnou stravou, některé stravou s vysokým obsahem cukru. Zajímavostí je, že tito živočichové sdílejí více než 70 % našich genů a již posloužili k dešifrování toho, jak fungují běžné léky, včetně antidepresiv a léku stabilizujícího glukózu.

Ještě působivější je, že za posledních 20 let byly uděleny tři Nobelovy ceny za objev buněčných procesů, které byly poprvé pozorovány u červů, přičemž se následně zjistilo, že jsou kritické pro nemoci, jako je rakovina a neurodegenerace. Byli také zásadní pro vývoj léčiv založených na technologii RNA.

Obezita je na člověku na první pohled vidět. Foto: Pixabay

Práce není u konce

Vědci použili červy ke screeningu 293 genů spojených s obezitou s cílem definovat, které z genů ji skutečně způsobují nebo jí brání. Vyvinuli červí model obezity – některé krmili běžnou stravou a některé stravou s vysokým obsahem fruktózy.

Tento model, spojený s automatizací a kontrolovaným testováním pomocí strojového učení, jim nakonec umožnil identifikovat 14 genů, které způsobují obezitu, a tři, které jí pomáhají předcházet. Podpora účinku tří genů, jež bránily červům stát se obézními, také vedla k tomu, že žili déle a měli lepší životní funkce.

Vědci tvrdí, že přestože je třeba udělat ještě mnoho, získané výsledky jsou povzbudivé. Blokování účinku jednoho z genů u laboratorních myší například bránilo přibírání na váze, zlepšovalo citlivost na inzulín a snižovalo hladinu cukru v krvi.

„Terapie proti obezitě jsou naléhavě potřebné. Naše kombinace lidské genomiky s testy kauzality na modelových zvířatech slibuje dosažení cílů proti obezitě s větší pravděpodobností úspěchu v klinických studiích,“ dodala na závěr O’Rourke.

Vzhledem k tomu, že se na vzniku obezity podílí mnoho faktorů, z nichž podstatný je životní styl pacienta, musí být léčba komplexní. Foto: Pixabay

Úvodní foto: Pixabay

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz