Domů     Medicína
Světlo škodí víc, než si myslíme
Dagmar Garciová 17.3.2022
Zdroj: Pixabay

Že světlo v noci narušuje náš spánek, se ví již nějakou dobu. Jak moc a jak málo světla stačí? Na to se nyní zaměřili vědci z Northwestern University. Odnáší to především srdce a tvorba inzulinu.

Odborníci již nějakou dobu doporučují spát při naprosté tmě, jelikož světlo narušuje spánek. Domnívali jste se, že je problémem hlavně modré světlo? Omyl. „Obavy, že světlo narušuje naše biologické hodiny a zdravý rytmus našeho spánku, jsou opodstatněné.

Problémem však není barva světla, nýbrž jeho nadměrný jas. Kritizovat jen modré záření je tudíž zavádějící,“ sdělil Timothy Brown z univerzity v Manchesteru, který se na současném výzkumu nepodílel.

Vystavení mírnému okolnímu osvětlení během nočního spánku poškozuje kardiovaskulární funkce těla a zvyšuje inzulinovou rezistenci následující ráno. „Výsledky této studie ukazují, že stačí jednou za noc vystavit člověka během spánku mírnému osvětlení a už to zhorší regulaci glukózy i kardiovaskulárního systému, což jsou rizikové faktory srdečních onemocnění, cukrovky a metabolického syndromu.

Je proto důležité, aby se lidé během spánku vyhýbali světlu nebo jeho množství minimalizovali,“ uvedla hlavní autorka studie Phyllis Zeeová z Northwestern University.

Již dřívější pokusy dokázaly, že světlo, a to i během dne, zvyšuje srdeční frekvenci aktivací tzv. sympatického nervu. To je dáno především proto, aby lidské tělo zvládalo všechny denní úkony. Pokud však na tělo působí světlo v noci, kdy člověk spí, nastává problém.

Zjednodušeně řečeno, v osvětlené místnosti se zvyšuje tepová frekvence, a tělo si tak nemůže pořádně odpočinout.

Kromě toho světlo v noci ovlivňuje také inzulinovou resistenci. Ta se objevuje především u lidí, kteří spali v osvětlené místnosti. Inzulinová rezistence způsobuje, že buňky ve svalech, tuku a játrech nereagují dobře na inzulin a nedokážou využívat glukózu z krve k získávání energie.

Organismus následně vytváří další inzulin, což může časem vést k vyšší hladině cukru v krvi – cukrovce.

Tato zjištění jsou důležitá zejména pro lidi žijící v moderních společnostech, kde je vystavení nočnímu světlu uvnitř i venku stále rozšířenější. Budeme i nadále zjišťovat, jak lidem s touto problematikou pomoci,“ zdůraznila nakonec Zeeová.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz