Domů     Příroda
Ukrajinští vědci zkoumali netopýry, Rusové jejich práci vydávají za vývoj biologických zbraní
Martin Janda 17.3.2022

Ruská federace se snaží svou agresi vůči Ukrajině odůvodnit mnoha způsoby. Jedním z nich je údajný výzkum biologických zbraní na Ukrajině pod taktovkou CIA. Zatímco šiřitelé konspiračních teorií mají druhé vánoce, skutečnost je podle zjištění časopisu Science zcela jiná..

V roce 2020 začali němečtí vědci spolupracovat se svými ukrajinskými kolegy na průzkumu nejrůznějších parazitů netopýrů, mimo jiné klíšťat a blech. Badatelé hodlali zjistit, jaké druhy mikroorganismů ukrajinští netopýři hostí.

Tak se mimo jiné zjišťují hrozby i pro lidi, protože právě netopýři jsou téměř nevyčerpatelnou zásobárnou virů. Výzkumníci z Institutu experimentální a klinické veterinární medicíny v Charkově shromáždili 140 blech, klíšťat a dalších parazitů, získaných z odchycených netopýrů na východě Ukrajiny.

Parazity poté vědci odeslali na podrobnější průzkum do německého Institutu Friedricha Loefflera (FLI).

Němci poté odhalili, že některé mikroorganismy skutečně mohou být patogenní. Netopýři hostili mimo jiné bakterii Rickettsia, která může přenášet skvrnitý tyfus. Výsledky výzkumu pak byly prezentovány na konferenci Německé veterinární společnosti v roce 2021. „Byl to velmi základní epidemiologický výzkum,“ popisuje veterinární parazitoložka FLI Cornelia Silaghi, která se na studii podílela.

Nicméně 10. března ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášní, že tento výzkum byl součástí tajného, západními institucemi financovaného úsilí o výrobu biologických zbraní. Ruská státní televize a zpravodajské weby citovaly zprávu ministerstva obrany a uvedly, že práce byla ukrajinským spiknutím, kterému pomáhaly Spojené státy a jehož cílem bylo poslat přes hranice nemocné ptáky, netopýry a plazy, aby nakazili Rusy.

Později i ruský prezident V. Putin hovořil o „desítkách laboratoří na Ukrajině“, které „pod vedením a za finanční podpory Pentagonu“ experimentují s koronaviry, antraxem a cholerou.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN, které 11. března svolali ruští zástupci k projednání údajného ukrajinského výzkumu „biologických zbraní“, stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Nebenzia prohlásil, že „netopýři byli považováni za nosiče potenciálních látek biologických zbraní“, a jako důkaz nabídl německo-ukrajinskou dohodu o předání vzorků.

„Nevíme nic o osudu těchto nebezpečných biomateriálů a o následcích, které mohou nastat, jakmile se ‚rozptýlí‘,“ prohlásil Nebenzia a pokračoval: „Existuje vysoké riziko, že mohou být odcizeny pro teroristické účely nebo prodány na černém trhu.“.

Saliaghi nad těmito vyjádřeními jen kroutí hlavou. „Je to nesmysl. Já znám jejich osud: jsou v mém mrazáku.“ Kromě toho, vysvětluje, v nich nejsou žádné patogeny, které by se mohly šířit. Etanol, který se používá k usmrcení a konzervaci parazitů, ničí i patogeny a ponechává pouze neporušený genetický materiál pro sekvenování.

„Je velmi zvláštní, když vás někdo obviňuje z téměř absurdní věci,“ říká Silaghi. „Rusové musí vědět, že je to lež.“.

Související články
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz