Domů     Historie
Létající obr své doby
Pavel Polcar 24.2.2022
Ilustrační foto: Pixabay

Skotsko je krásný, avšak nehostinný kraj, přežít v něm nebylo v minulosti nic snadného, to ostatně naznačuje i nedávný nález. V místech, kde se dnešní Skotsko nachází, žil největší pterosaurus své doby.

Dnes je možná známý pro své vydry a papuchalky, ale před 170 miliony let byl ostrov Skye domovem obrovského létajícího příbuzného dinosaurů s rozpětím křídel více než 2,5 metru. Nález naznačuje, že takto velcí pterosauři existovali zhruba o 25 milionů let dříve, než se vědci dosud domnívali.

Létající predátor dostal jméno Dearc sgiathanach, což ve skotské gaelštině znamená jednak okřídlený plaz, ale současně také plaz ze Skye.

Lovci fosilií uvádí, že tvor – neformálně označovaný jako pterodaktyl – se pyšnil plnou tlamou ostrých zubů pro napichování a chytání ryb. S rozpětím křídel asi 2,5 metru nebo větším, což přibližně odpovídá velikosti dnešních největších létajících ptáků, jako je například albatros, vrhá tento tvor nové světlo na evoluci pterosaurů.

„Jestliže tento tvor žil před 170 miliony let, bylo to největší zvíře, které v dané době létalo, alespoň o kterém víme. Skutečně jsme posunuli evoluci velkých pterosaurů zpět v čase,“ uvedl profesor Steve Brusatte, spoluautor výzkumu z University of Edinburgh.

Podle vědce je Dearc sgiathanach pozoruhodný svou úplností. „Pravděpodobně je asi ze 70 % kompletní, což je u pterosaura opravdu vynikající, protože stěny mnoha jeho kostí nejsou o moc tlustší než list papíru,“ dodal Brusatte.

Tým badatelů také provedl skenování lebky živočicha, což jim umožnilo sestavit digitální model mozku. Výsledky ukazují, že zvíře mělo skutečně velké optické laloky, což naznačuje, že mělo velmi dobrý zrak.

Radost nálezcům však poněkud kazí Dr. David Unwin, odborník na pterosaury na univerzitě v Leicesteru, který se na výzkumu nepodílel. Uvedl, že je diskutabilní, zda byl nově objevený tvor největší ve své době, a poznamenal, že některé fragmentované kosti z jiných fosilií již naznačovaly podobnou velikost pterosaurů ve střední juře.

Nicméně řekl, že nález je významný, protože fosilie datované do té doby jsou vzácné a že existuje jen velmi málo pozůstatků pterosaurů, které jsou takto zachovalé.

Není to poprvé, co byli ve Spojeném království objeveni pterosauři, lovkyně zkamenělin Mary Anning objevila v roce 1828 to, co bylo nazváno jejím „létajícím drakem“.

Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz