Domů     Příroda
Za vzácnými žabkami do Liberce
Pavel Polcar 24.2.2022
Foto zdroj: Zoo Liberec

V pavilonu tropů liberecké zoo vzniklo zbrusu nové paludárium, které obývají malé vzácné žabky listovnice pestré (Pithecopus hypochondrialis). Jedná se o výjimečný a raritní druh, který v celé Evropě chovají kromě Liberce pouze dvě instituce, Merrist Wood and Guilford College ve Velké Británii a německá Zoo Chemnitz.

V rostlinné a živočišné říši připadají zejména laikům výrazné a velké druhy nejzajímavější. Často ale právě ty malé, někdy skoro obtížně viditelné, jsou těmi nejvzácnějšími. A naše zoologická zahrada se právě i takovým druhům věnuje,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Šestici tropických žab listovnic pestrých mohou návštěvníci Zoo Liberec ode dneška pozorovat za vstupem do pavilonu tropů. Zde obývají zbrusu nové paludárium, které bylo vyrobeno na míru speciálně pro tento druh.

„Paludárium je kombinace akvária a terária v jedné nádrži, která je osázena živými rostlinami a díky optimální teplotě a vlhkosti přibližuje chovaným zvířatům v co nejvyšší možné míře jejich přirozené prostředí.

Naše paludárium má uvnitř nainstalované mlžení, rosení a vodopád. Voda uvnitř teče přes filtrační systém s automatizovaným doplněním vody,“ vysvětluje zooložka Petra Hnidová.

Listovnice pestrá je drobná, 3–5 cm velká žába, která se vyskytuje v tropických a subtropických lesích, mokřadech a vlhkých křovinatých oblastech Jižní Ameriky, a to především ve státech Kolumbie, Venezuela, Guyana a Brazílie.

Aktivní je v noci. Přes den odpočívá na listech rostlin a spoléhá na své nenápadné maskovací zbarvení.

Foto zdroj: Zoo Liberec

„V klidu je totiž celá zelená a dokonale splývá s podkladem. Zelené zbarvení dokáže přizpůsobit barvě listů,“ popisuje Hnidová. Jedinečný je také její pohyb. „Žába listovnice se zpomaleně pohybuje po hubených a dlouhých končetinách, a přitom odhaluje své výrazné žlutooranžové boky a vnitřní strany končetin s fialovými nepravidelnými pruhy.“ dodává.

Ve večerních hodinách se vydává shánět potravu, kterou tvoří drobní bezobratlí, především hmyz. Na začátku období dešťů, které připadá na naše jaro a podzim, dochází v noci také k páření. „Samice lepí snůšky vajíček na listy rostlin, které rostou nad vodní hladinou.

Asi po 7 dnech se z vajíček vyvinou pulci, kteří prorazí rosolovitý obal a spadnou z listu do tůňky, kde dále rostou a vyvíjí se až v malé žabky,“ přibližuje zooložka.

Chov v lidské péči patří k těm náročnějším, protože listovnice jsou velmi citlivé a jejich rozmnožování a následný odchov je ovlivněn mnoha faktory, mezi které patří například stabilní vyšší vzdušná vlhkost a optimální teplota 25-28 stupňů Celsia přes den, o pár stupňů nižší v noci.

I proto jsou listovnice pestré v zoologických zahradách chovány poměrně vzácně. „Pevně doufáme, že listovnice budou u nás prospívat a že se nám časem podaří zařadit se mezi další světové úspěšné chovatele tohoto unikátního a vzácného druhu,“ dodává Petra Hnidová.

Foto zdroj: Zoo Liberec

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz