Domů     Medicína
Kouření z generace na generaci
Pavel Polcar 27.1.2022
Úvodní foto: Pixabay

Před několika lety prokázala vědecká studie, že synové otců kuřáků, kteří započali svou nikotinovou a dehtovou dráhu před dosažením puberty, mají daleko větší predispozice k nadměrnému množství tělesného tuku. Ale jak jsou na tom ženy?

Je zcela logické, že stejně jako na chlapce se výzkumníci zaměřili také na dcery kuřáků, u nichž však k žádnému podobnému zjištění nedošli. Na přelomu let 2021 a 2022 šli tedy se svým výzkumem ještě dál a místo otců se pustili hlouběji do historie a na paškál si vzali dědečky a pradědečky.

Ženy a dívky, jejichž dědové nebo pradědečkové začali kouřit v raném věku, mají tendenci mít více tělesného tuku,“ uvedl profesor Jean Golding, který se zaměřil na výzkum dnešních třicátnic. Výzkum naznačuje, že expozice látkám může vést ke změnám, které se mohou přenášet z generace na generaci.

Přesto všechno si je tým stojící za výzkumem vědom toho, že je zapotřebí mnohem více práce, aby se vše potvrdilo a pochopilo.

Tento výzkum nám poskytuje dva důležité výsledky. Za prvé, že vystavení chlapců určitým látkám před pubertou může mít vliv na další generace. Za druhé, nadváha u některých lidí nemusí ani tak souviset s jejich současnou stravou a cvičením jako například se životním stylem jejich předků,“ sdělil Golding.

Pokusy na zvířatech ukázaly, že vystavení samců jistým chemikáliím před rozmnožováním může mít vliv na jejich potomstvo, ale existují pochybnosti, zda je tento jev přítomen také u lidí.

Pokud se tyto asociace potvrdí v jiných souborech dat, bude to jedna z prvních studií na lidech s daty vhodnými k tomu, abychom se začali těmito asociacemi zabývat a začali odhalovat původ potenciálně důležitých mezigeneračních vztahů. Je toho sakra mnohem víc k objevování,“ dodal na závěr Golding.

Vědci samozřejmě uvádějí, že jejich práce není výmluvou pro lidi, kteří nedodržují správnou životosprávu nebo kteří aktivně nežijí, ne vše se dá svádět na minulost.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz