Domů     Technika
Lilium Jet: Elektrická revoluce v létání
Jan Zelenka 14.1.2022

Na začátku byla myšlenka, z myšlenky se stal start-up, který získal miliardy korun, a ze start-upu společnost, která už staví letadla a vertiporty pro budoucí létající elektrické taxi. Revoluce v létání a dopravě klepe na dveře…   .

Už sedm let (od roku 2015) vyvíjí německý start-up Lilium vlastní technologie, které pohánějí plně elektrické vertikální vzletové a přistávací trysky pro jejich létající taxi Lilium Jet.

Za tu dobu firma vybrala přes 500 milionů dolarů (téměř 11 a půl miliardy korun), už má dvě výrobní haly, navrhla, postavila a otestovala celkem 5 generací prototypů technologického demonstrátoru, plánuje vystavět vertiporty v USA a Evropě a před pár lety požádali o typovou certifikaci u EASA a FAA pro sedmimístný Lilium Jet. Právě s ním chtějí brzy udělat díru do nebe.

36 motorů

Elektrických létajících taxi (eVTOL – electric Vertical Take-Off and Landing) se ve světě vyvíjí poměrně dost, Lilium Jet má ale tu zvláštnost, že ho pohání 36 elektrických tryskových motorů. „Naše technologie během horizontálního letu vyžaduje pouze deset procent výkonu z celkového počtu dvou tisíc koňských sil,“ uvedla společnost před pár lety.

Základní technologie motoru

Patentovaná technologie pohonu Lilium Jet je tzv. Ducted Electric Vectored Thrust (DEVT – tunelový elektrický vektorový tah). Elektrické proudové motory integrované do vztlakových klapek poskytují výhody v oblasti užitečného zatížení, aerodynamické účinnosti a nižšího profilu hluku, a zároveň poskytují řízení vektoru tahu pro manévrování v každé fázi letu.

Tradiční proudové motory pohánějí 95 % komerčních letadel, konstruktéři Lilium Jet založili na stejných principech, ale mnohem jednodušších. Jejich elektrické proudové motory se spoléhají pouze na jednostupňový systém rotor/stator, poháněný elektromotorem s nulovými emisemi.

Podle výroční zprávy technici loni (2021) provedli 25 letů, včetně kombinovaných manévrů. Zkoušeli stoupat při zrychlení 40 uzlů (74 km/h) a klesat rychlostí 100 metrů za minutu během náklonu 30°.

Vertiporty a nabíječky

Stroje nepotřebují moc místa k přistání, nějaký přece jen ano. Vzniknou proto speciální letiště (vertiporty). První takový potvrzený vertiport vyroste u mezinárodního letiště Palm Beach na Floridě. Celkově má být téměř všech 20 milionů obyvatel Floridy do 30minutové dojezdové vzdálenosti od některého z 10 plánovaných vertiportů, a využít je budou moci i turisté, kterých sem ročně přijede okolo 140 milionů.

Společnost oznámila plány na sítě vertiportů i v Německu, Velké Británii a Španělsku.

V říjnu se společnost dohodla s i firmou ABB E-mobility na vývoji, testování a dodávce infrastruktury rychlého nabíjení MegaWatt. Dobíjecí stojany budou mít takové parametry, aby byly schopné plně nabít baterie za přibližně 30 minut a nabít až 80 % kapacity za 15 minut – to umožní jednomu stroji 20–25 letů za den.

Prvním klientům se má elektrický Lilium Jet představit v roce 2025. Společnost chce vyrábět několik stovek letounů ročně.

Databox

Lilium Jet

Počet pasažérů: 6 + 1 pilot

Rozpětí křídel: 13,9 m

Délka: 8,5 m

Počet motorů: 36

Dostupnost: 3000 m

Cestovní rychlost: až 280 km/h

Dolet: 250 + km

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz