Domů     Medicína
Když je imunita hlavním nepřítelem
Dagmar Garciová 12.1.2022
Úvodní foto: BruceBlaus / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Britští vědci zveřejnili z počátku roku novou studii, která se zaměřila na výzkum DNA, mimo jiné si potvrdili to, čeho se již delší dobu obávali – vzestup autoimunitních onemocnění.

Imunitní systém stále většího počtu lidí již nedokáže rozlišit mezi zdravými buňkami a napadajícími mikroorganismy,“ shodli se dva významní světoví experti James Lee a Carola Vinuesa. Následně vytvořili samostatné výzkumné skupiny, které mají pomoci určit přesné příčiny autoimunitních onemocnění.

Počet autoimunitních případů začal na západě narůstat zhruba před 40 lety. Nyní se však vyskytují také v zemích, kde nikdy předtím nebyly. Například k největšímu nárůstu případů zánětlivých střevních onemocnění v poslední době došlo na Středním východě a ve východní Asii.

Mezi autoimunitní onemocnění patří například diabetes I. stupně, revmatoidní artritida, zánětlivá onemocnění střev, roztroušená skleróza a další. Většina vědců se domnívá, že v tomto vzestupu hrají klíčovou roli faktory životního prostředí.

„Lidská genetika se za posledních několik desetiletí nezměnila. Takže to musí být něco ve vnějším světě, něco co zvyšuje naši predispozici k autoimunitním onemocněním,“ uvedl Lee, který dříve působil na Cambridgeské univerzitě.

Kde je tedy „zakopaný pes“? V jídle… „Jídlo z fast foodů postrádá určité důležité složky, jako je např. vláknina, což může ovlivňovat mikrobiom člověka – soubor mikroorganismů, které máme ve střevech a které hrají klíčovou roli při kontrole různých tělesných funkcí,“ sdělila Vinuesa. Právě uvedené změny údajně spouštějí autoimunitní onemocnění.

Nemůžeme toho udělat mnoho, abychom zastavili globální šíření franšíz rychlého občerstvení. Místo toho se snažíme porozumět základním genetickým mechanismům, které podporují autoimunitní onemocnění a díky nimž jsou někteří lidé k nemocím náchylnější,“ řekla na závěr Vinuesa.

Vědci také vyzdvihli současnou úroveň vědy, která jim umožňuje detailně prozkoumat DNA, sekvenovat ji a následně třeba i pozměnit.

Lee také zdůraznil, že narůstající počet případů autoimunitních onemocnění po celém světě znamená, že nové léčebné postupy a léky jsou nyní naléhavě potřeba více než kdykoli předtím.

Související články
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz