Domů     Zajímavosti
Záhady kolem bermudského trojúhelníku nepřestávají udivovat

komerční sdělení

Bermudský trojúhelník je proslulá oblast, ve které se dějí záhady jak z nějaké fantazijní knihy. Zatím nikdo nedal uspokojivou odpověď na to, proč v těchto místech beze stopy mizí lodě i letadla.

Pojem „bermudský trojúhelník“ prosadil Vincent H. Gaddis v roce 1964, ale jak si později ukážeme, záhadná zmizení se v této oblasti děla už dávno předtím. Velmi populární začaly být příběhy z bermudského trojúhelníku v 70. letech.

Piloti a navigátoři, kteří oblast proletěli nebo propluli bez újmy, začali hlásit záhadně nestandardní chování palubních přístrojů a ztrátu orientace.

Nejvíce tuto oblast proslavil spisovatel a záhadolog Charles Berlitz ve své knize s prostým názvem Bermudský trojúhelník

Ne všechny příběhy z bermudského trojúhelníku se však zakládají na pravdě. Na vlně mystérií se svezli i bajkaři, kteří na reálné situace začali nabalovat nepravdivé informace, až už vlastně nikomu nebylo jasné, co je pravda a co lež (zde je podobnost s dnešní dobou čistě náhodná).

K těm pravdivějším příběhům se řadí například už hlášení Kryštofa Kolumba, který v palubním deníku již koncem 15. století uváděl, že mu někde na neviditelné hranici mezi Floridou a Portorikem začal „šílet kompas“.

Dokumentární seriál BBC s názvem Záhady bermudského trojúhelníku popisuje i jiné, nám časově bližší situace. Ty zde postupně představí průvodci seriálem Rick Edwards a Ortis Deley, kteří se v jednom díle vydají třeba po stopách lodi amerického námořnictva USS Cyclops, která se zde beze stopy ztratila už v roce 1918 s 300 námořníky na palubě.

Ve stejném dílu se tvůrci seriálu zabývají i fenoménem tzv. deváté vlny (také darebná vlna či anglicky rogue wave), který patří k nejvíce smrtonosným jevům bermudského trojúhelníku. A přinášejí i příběh mladého rybáře z Baham, který se v bermudském trojúhelníku na 16 dní ztratil – a přežil to.

Další díl Záhad bermudského trojúhelníku sleduje osudy pěti letadel amerického námořnictva všeobecně známých jako Flight 19, která se v oblasti ztratila (jak jinak než beze stopy) v roce 1945. Průvodci seriálem si zde na vlastní kůži vyzkoušeli, jak snadno je možné ve vzduchu přijít o orientaci.

A diváci se dozvědí, že i v dnešní době mohou být pro piloty hodně nebezpečné bouřky.

Rick si zároveň zjišťuje něco o dalším jevu s názvem fata morgána, kdy nabudete pocit, že se na určitém místě nacházejí předměty, které tam ve skutečnosti nejsou. Ačkoliv si fata morgánu spojujeme především s pouštním blouzněním dehydrovaných nešťastníků, projevuje se fata morgána i v bermudském trojúhelníku.

A to za „vhodných povětrnostních podmínek“ ve formě „přízraků“ lodí plujících nad úrovní hladiny moře.

Díky seriálu, který přinese na naše obrazovky Viasat History, se diváci dostanou i pod hladinu, kam se kamera štábu vypraví k pozůstatkům letadla amerických vzdušných sil, které se zde zřítilo v roce 1963.

Kombinaci vražedných přírodních jevů, které se v oblasti bermudského trojúhelníku evidentně nakupily, završují hurikány, které se v této oblasti vyskytují víc než dost. Když se to celé zkombinuje s neviditelnými útesy, které se skrývají pod vlnami oceánu, začíná být jasné, proč právě tady mizí z hladiny statisticky nejvíce plavidel.

Každopádně víte, že by do budoucna mohlo být možné hurikány předpovídat? Alespoň to tvrdí vědci, kteří zkoumají stalagmity v jeskyních souostroví Bermudy.

Ať už věříte na záhady či hledáte spíše racionálnější vysvětlení některých jevů, je dokumentární seriál Záhady bermudského trojúhelníku pořadem, který prostě musíte vidět, a to na kanálu Viasat History 10.1. o 21:00 hod.

Trailer: 

https://youtu.be/fvxAHtBHsf4

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Stovky kreseb, táhnoucích se desítky kilometrů přes vyprahlou krajinu na jižním pobřeží Peru, představují pro odborníky tu pravou badatelskou výzvu. Znázorňují totiž nejen kočky, opici, kolibříka a lamy, ale údajně také astronauta. Kdo je namaloval, a proč? Neobyčejná galerie geoglyfů, jak jsou obrazce nazývány, leží zhruba 500 kilometrů od hlavní peruánské metropole, Limy. Ačkoli je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz