Domů     Medicína
Hnisavé ložisko jako varování

komerční sdělení

Objevili jste na kůži zarudlé místo, které je na dotek bolestivé a horké, už na pohled oteklé?

Může se jednat o zhnisané ložisko. Není namístě ho podceňovat, infekce se může šířit tělem a způsobit i závažné zdravotní problémy..

Dutina ve tkáni naplněná hnisem neboli absces se může objevit na nejrůznějších místech těla, které jsou napadeny bakteriální infekcí (velmi často streptokoky či stafylokoky, ale existuje řada dalších druhů).

Ráda se tvoří v podkoží jako důsledek zanícení vlasových folikulů, potní a mazové žlázky nebo drobného povrchového poranění. Ale známé jsou abscesy v dásních a pod zuby, takzvané váčky, abscesy v oblasti krčních mandlí při angíně, abscesy v plicích jako komplikace zápalů plic, v oblasti kostrče, konečníku či míchy.

Kromě těchto „viditelných“ hnisavých míst se ložiska tvoří i uvnitř těla v kterémkoli orgánu.

Tělo vysílá bojovníky s infekcí

Absces vzniká jako reakce imunitního systému na mikroorganismy, které nám do těla vniknou. Především bílé krvinky jsou bojovníky v první linii, kteří pohlcují cizorodé látky. Tím, jak se množí v místě infekce, vzniká dutina a ta se plní hnisem.

Žlutavá tekutina obsahuje odumřelé bakterie a zbytky napadené tkáně. Pokud se absces vyskytuje blízko povrchu kůže, obvykle sám praskne a vyprázdní se.  Malá ložiska se vstřebají bez léčby. U větších defektů umístěných hluboko ve tkáni, je třeba odborný zákrok.

Chirurgické otevření, vyčištění a antibiotika

Při návštěvě chirurgické ambulance vám malým řezem či jehlou absces uvolní a odstraní nahromaděnou tekutinu. Ložisko je třeba důkladně vyčistit a nasadit antibiotika. V případě hloubkového a velkého abscesu se obvykle zákrok provádí v celkové anestezii za pomocí zobrazovací techniky (CT, ultrazvuk) a do dutiny se vloží drén, aby zbylou tekutinu průběžně odváděl.

Antibiotika případně další léky se zavádějí přímo do žíly a pacient může být i několik dní hospitalizován. Složitější je odhalit hnisavá ložiska na vnitřních orgánech, ty se nemusí hlásit jasnými příznaky, ale celkovou nevolností, nechutenstvím, zvracením, průjmy, bolestmi břicha, horečkou.

V případě zanedbání tohoto stavu hrozí až selhávání orgánů, odumírání okolních tkání a sepse (otrava krve).

Ideální je prevence

Dostatečná hygiena, nejen rukou, neustále měněné a čisté ložní prádlo, ručníky. Nezanedbávejte drobná poranění (při holení, domácích pracích či zahrádkaření), pomáhá zdravý životní styl, strava s dostatkem vlákniny, vitaminů, minerálů, omezení alkoholu, nekouření, fyzická aktivita a udržování přiměřené tělesné hmotnosti. Předejdete problémům, které zdaleka nejsou jen estetické.

Související články
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
Přijít o rodiče a vyrůstat v sirotčinci je už tak dost krutý osud. A když se k tomu přičte šílený lékař, který si sirotky ke svým pokusům vybírá jako bezbranné oběti, je tu další scénář jak vystřižený z hororu. Bohužel i takové případy dějiny vědy znají. Očkování je bezesporu jedním z největších vynálezů lidstva. Vakcinace […]
Zajímají vás paralely mezi chováním rakovinných buněk a lidí? Podívejte se pod povrch biologie nádorů, a ponořte se do úvah založených na společensko-vědních teoriích fungování společnosti. Nahlédněte pod povrch rakoviny. Vydejte se do fascinujícího světa „buněčné filosofie“ s knihou inspirativní vědkyně, bioložky Jany Šmardové (1961−2023) z Přírodovědecké fakulty MUNI. Jana Šmardová se ve vědecké práci zaměřovala […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz