Domů     Medicína
Jak připravit své tělo na těhotenství?
Dagmar Garciová 9.12.2021
Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Omezit saunování, cvičit nebo detoxikovat organismus doporučují odborníci párům, které plánují založit rodinu. Formu by si budoucí rodiče měli začít ladit alespoň tři měsíce před zplozením miminka.

Vycházíme z toho, že vajíčko zraje přibližně 60 dní a spermie 70 dní. Odborné studie proto potvrzují, že nejlepší je tělo na plození chystat tři měsíce předem. Také doporučují detoxikaci organismu neboli ozdravení životním stylem,“ uvedl MUDr. Pavel Otevřel z reprodukční kliniky.

Doporučení je více

Ženám lékaři radí užívat koenzym Q10 a vitamin D, jehož mívají zejména v zimním období nedostatek. Naopak je vhodné omezit cukr, jeho vysoká hladina v krvi totiž nepříznivě ovlivňuje hormony potřebné k početí dítěte.

I přes veškerou přípravu je ale důležité, jak jsou kvalitní vajíčka ženy a sperma muže. Zejména vajíčka negativně ovlivňuje přibývající věk. Nejplodnější jsou proto ženy kolem 25 let. Mužům se tvoří stále nové spermie, a jejich kvalitu tak do značné míry určuje životní styl.

Pokud se tedy chystají založit rodinu, měli by nějaké aktivity omezit. Například saunování častěji než dvakrát týdně působí dokonce jako forma antikoncepce.

Spermie? Hlavně kvalitní!

Kvalitě spermií také příliš nenahrává tučné jídlo, těsné oblečení, polehávání u počítače ani stres. „Pacienti, kteří mají špatné výsledky spermiogramu, trpí často obezitou, cukrovkou a hrozí jim srdeční selhání a vysoký krevní tlak.

Upravení životního stylu je minimum, které může budoucí otec udělat. Mužům vždy doporučuji pravidelný spánek, změnu stravy a také pohyb,“ popisuje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic. Stejně jako jinde ale extrémy škodí – potíže při zakládání rodiny nemají jen peciválové, ale i zapálení sportovci, kteří svoji kondici podporují potravinovými doplňky.

„U sportovních nadšenců jsou nebezpečné především látky podporující růst svalové hmoty, typicky steroidy. Profesionální sportovkyně mají zase často problém s vynecháváním menstruace. Jakmile je tělo přetížené, vyhodnotí, že nemá dostatek energie na výživu dítěte, a proto ženy menstruaci preventivně ztrácí,“ říká MUDr. Machač.

Lékaři proto ženám doporučují nahradit náročné sporty hormonální jógou nebo cvičením podle Ludmily Mojžíšové.

Znáte své tělo?

Kromě změny životního stylu je také zásadní poznat vlastní tělo a to, jak se mění. Budoucí maminky by si proto měly začít počítat své plodné dny neboli ovulaci, s čímž jim pomohou různé aplikace. „Podle délky a četnosti menstruace jim aplikace vyznačí plodné dny.

Je to ale pouze orientační údaj, každé tělo je jiné. Ženy by proto měly pozorovat, jak v různých dnech v měsíci reagují – jak se mění struktura hlenu děložního čípku, citlivost prsou apod.,“ říká MUDr. Machač.

Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz