Domů     Zajímavosti
Distanční výuka odhalila limity starých školních systémů. Na nové přecházejí ve velkém i vyšší odborné školy

komerční sdělení

Ohlášení karantény i změny rozvrhu. Takové úkony lze pomocí nových informační systémů dělat ve vzdáleném přístupu během několika kliknutí. Vyšším odborným školám je firmy nabízejí i s úpravami pro jejich typ vzdělávání..

I když školy nyní formálně uzavřeny nejsou, od začátku školního roku už bylo v karanténě skoro dva tisíce tříd. Zájem o kvalitnější informační systémy, které s distanční výukou pomohou, proto stále roste.

K základním a středním školám se přidávají ve větší míře i vyšší odborné školy. Firmy jejich poptávce vycházejí vstříc a systémy ladí na míru jejich vzdělávacímu systému. „Ukazuje se, že vyšší odborné školy často pracují s velmi starými informačními systémy, které neumožňují třeba ani vzdálený přístup, protože nemají cloudový systém.

Nejsou flexibilní, a i malé změny se v nich dělají příliš komplikovaně,“ říká Roman Vejražka ze společnosti Unicorn, která nabízí systém Edookit.

Právě Unicorn si jako jeden z prvních všiml toho, že vyšší odborné školy na limity starých systémů naráží, a začal změny nabízet. „Dnes už si nás školy vyhledávají samy. Systém je pro ně upravený, pracuje s kredity, umí dělat online přijímací řízení a ze středních škol jsou jinak uzpůsobené i zkoušky během semestru,“ dodává Vejražka.

To kvituje i ředitel Vyšší odborné školy Volyně Jiří Homolka, který Edookit také využívá. Jeho škola nabízí studentům obory jako dřevěné konstrukce nebo pasivní a nízkoenergetické objekty. Právě díky upravenému informačnímu systému se podařilo kvalitu výuky během lockdownu udržet.

„Systémy jsme využívali už dříve, v distanční výuce jsme je jen zdokonalili, nakonec to fungovalo velmi dobře, i když klasickou výuku nic nenahradí,“ říká Homolka.

Chválí si zejména speciální funkce na zkoušení žáků. Učitelé totiž brzo zjistili, že studenti jsou v těchto technologiích napřed a informace si dokážou během testu snadno obstarat. „Systém ale umí zamíchat otázky, příklady, zkracovali jsme čas, neumožňovali jsme vracet se k příkladům a dávali jsme i několik různých zadání,“ vyjmenovává ředitel.

I když se ve Volyni nechtějí k distanční výuce vracet, v jiných školách právě probíhá projekt, který zkoumá, jestli by se studenti přece jen nemohli jeden den v týdnu učit z domova. Rozjelo ho samo ministerstvo školství, snahou je zjistit, jestli distanční výuka může zajistit stejné výsledky jako prezenční.

Mezi vybrané školy patří třeba VOŠ potravinářská v Kroměříži, která měla při distanční výuce za pandemie skvělé výsledky. Je jednou ze 72 škol, které byly do projektu vybrány.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz