Domů     Zajímavosti
Poučení škol z distanční výuky: rozvoj elektronizace a tlak na menší objem učiva

komerční sdělení

Téměř rok byly české školy kvůli pandemii koronaviru zavřené. Kromě zřejmých negativ to přineslo i pozitiva. Školy tlačí na rychlý rozvoj elektronizace, s informačními systémy učí i ty nejmenší žáky. Ministerstvo školství zase slibuje, že vzdělávací programy zeštíhlí.

Čísla covid pozitivních každý den rostou a odborníci mluví o tom, že je Česko na prahu čtvrté vlny. I když politici tvrdí, že plošné uzavírání škol nehrozí, kvůli karanténám studentů uzavírá hygiena třídy nebo i celé školy denně.

Distanční výuka ukázala na největší bolesti českého školství: technickou zaostalost a příliš obsáhlé vzdělávací plány, které zahlcují studenty obrovským množstvím údajů. Ministerstvo školství i mnozí ředitelé se tak pustili do změn, které mají české vzdělávání modernizovat.

Na IT vybavení škol už vláda uvolnila přes miliardu korun. Evropská unie v rámci národního plánu obnovy připravila další miliardy korun. Kromě nákupu počítačů ale školy investují nově i do informačních systémů, které jim mají práci na dálku usnadnit.  „Sledujeme zvýšený zájem o komplexní řešení. Školy už vědí, o co se mají zajímat, a dokážou přesně popsat své požadavky.

Zejména chtějí najít jednotný kanál pro komunikaci s rodinou a žáky,“ říká Roman Vejražka ze společnosti Unicorn, která nabízí systém Edookit.

Informační systémy umožňují výuku na dálku, sdílení materiálů i testování studentů pomocí propracovaných kvízů. Jejich prostřednictvím lze snadno komunikovat s rodiči žáků i samotnými studenty. Stále více škol po covidu na podobné systémy najíždí.

A ty, které s nimi pracují už delší dobu, začaly používat i dosud nepoznané funkce. Navíc s nimi učí i ty nejmenší děti. „Po covidu jsme zavedli účty i dětem na prvním stupni, dnes s těmito systémy pracují žáci od třetí třídy.

A zvažujeme, že je rozšíříme i na prvňáky, sice ještě neumí číst, ale vidíme, že práce na počítačích je jim blízká,“ říká ředitel Základní školy Strážnice Risto Ljasovský.

Na Základní škole Slovan Kroměříž také už léta využívají školní systém Edookit. Do té doby, než byla zahájena distanční výuka, ale pracovali jen s některými funkcemi. Díky tomu ubylo papírování a zbylo více času na výuku.

Další kroky chystá také samotné ministerstvo školství, s odkazem na distanční výuku uvedlo, že chce změnit vzdělávací programy tak, aby se děti nemusely učit tolik informací. Kvůli přehlcení i méně důležitými údaji totiž nemohou zůstat u žádného tématu delší dobu, což má za následek, že se nenaučí nic pořádně.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz