Domů     Medicína
Extrémy frutariánství: Ztukování jater a likvidace těla
Jan Zelenka 18.10.2021

Máte rádi syrové ovoce a ovocné šťávy? Na tom není nic špatného, pokud však nejíte nic jiného. Pak nejenže patříte do skupiny lidí, jež si říkají frutariáni, ale navíc si zahráváte s vlastním zdraví..

Člověk patří do skupiny všežravců a jeho tělo k tomu tak bylo uzpůsobeno. Krátkou dobu sice může vydržet pouze na jednom typu potravin, brzy mu však začnou scházet látky nezbytné pro fungování těla, ať už jde o vitamíny, vlákninu, bílkoviny a tuky.

Rostlinná strava prospívá

Kardio-metabolická onemocnění, konkrétně ischemická choroba srdeční, mrtvice, obezita a diabetes typu 2, představují značnou zdravotní a ekonomickou zátěž. Téměř polovině kardio-metabolických úmrtí lze zabránit správnou výživou.

Rostlinná (vegetariánská a veganská) strava je efektivní strategií pro zlepšení příjmu živin. Současně je spojena se sníženou úmrtností ze všech příčin a sníženým rizikem obezity, diabetu 2. stupně a ischemické choroby srdeční.

Vědecké podklady naznačují, že rostlinná strava může snížit riziko příhod ischemické choroby srdeční o zhruba 40 % a riziko onemocnění mozkových cév až o 29 %. Tato specifická dieta také zhruba o polovinu snižuje riziko vzniku metabolického syndromu a diabetu 2. typu.

Správně naplánovaná vegetariánská strava je zdravá, účinná při kontrole hmotnosti a glykémie a poskytuje metabolické a kardiovaskulární výhody, včetně zvrácení aterosklerózy a snížení krevních lipidů a krevního tlaku.

Využití rostlinné stravy jako prostředku prevence a léčby kardio-metabolických onemocnění by mělo být ale podporováno prostřednictvím dietních pokynů a doporučení. Protože všeho moc škodí….

Existuje správný poměr

„Vhodně naplánovaná vegetariánská strava, včetně veganské, je zdravá, nutričně přiměřená a může poskytovat zdravotní výhody při prevenci a léčbě některých nemocí,“ uvádí Susan Levin, z George Washington University School of Medicine and Health Sciences v USA. Experti na výživu doporučují, aby rostlinná strava, ke které se řadí ovoce a zelenina, tvořila kolem poloviny objemu jídelníčku.

Jenže takoví frutariáni jsou v tomto případě poněkud extremističtí.

Chcete se dozvědět víc? Celý článek najdete v čísle 11/2021 (vychází 18. 10. 2021)

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz