Domů     Medicína
Osteoporóza přichází nenápadně
Dagmar Garciová 12.10.2021
Zdroj: Pixabay

Denzitometrie neboli měření hustoty minerálů v kostech je jedním z nejúčinnějších způsobů prevence osteoporózy. Ta může v pokročilém stádiu způsobovat ošklivé zlomeniny dokonce i při lehkém nárazu nebo kýchnutí.

Nemoc postihuje takřka každou třetí ženu po menopauze, nevyhýbá se ale ani mužům. Kostní denzitometrie umí riziko osteoporózy včas odhalit a umožňuje zvolit vhodný způsob léčby. EUC Klinika v Brně nabízí vyšetření s možností objednání online a termínem vyšetření již následující den.

Ačkoliv sama o sobě nebolí, její symptomy mohou být velmi nepříjemné. Jedná se především o časté zlomeniny, které mohou v pokročilých stádiích vznikat i jen v důsledku rychlejšího pohybu, kašle či kýchnutí.

Osteoporóza, tedy nemoc řídnutí kostí, přichází nejčastěji s věkem. Trpí jí až třetina žen po menopauze, ve věku nad 50 let ale postihuje i 15-30 % mužů. Vzniknout může i vlivem užívání kortikoidů, hormonální nerovnováhy, nízkého indexu hmotnosti nebo genetických predispozic.

Kdo je na vině?

Za onemocněním stojí nejčastěji nedostatek hormonu estrogen, který zásadně ovlivňuje metabolismus kostní tkáně. Hladina estrogenu u žen klesá především v důsledku menopauzy – obzvlášť pokud k ní dojde před 45. rokem nebo například následkem operace,“ vysvětluje příčiny nemoci MUDr. Kateřina Zezulová, radioložka z EUC Kliniky v Brně.

Právě brněnská pobočka sítě klinik EUC nyní nabízí pacientům vyšetření hustoty minerálů v kostech a hustoty kostní tkáně, takzvanou kostní denzitometrii. Na tamním oddělení se vyšetření provádí na přístroji zvaném denzitometr, který při měření využívá minimální množství ionizačního záření.

Objednání je možné provést i online s možností rezervace termínu již následující den. Výsledek se navíc pacient dozví hned na místě.

Vyšetření mohou podstoupit pacienti se žádankou od specialisty, například od ortopeda, gynekologa nebo revmatologa. Doporučuje se mužům i ženám nad 55 let, především však ženám po menopauze. Mladší pacienti mohou na vyšetření na základě doporučení lékaře, například v důsledku úrazů nebo onkologických onemocnění.

Od 50 let věku hradí denzitometrii například Oborová zdravotní pojišťovna, úkon je ale možné podstoupit i jako samoplátce.

Denzitometrie je lokálním vyšetřením kostní tkáně. Provádí se pomocí zařízení vyzařujícího slabé rentgenové záření. Celý proces je tedy rychlý, a navíc zcela bezbolestný,“ upřesňuje MUDr. Kateřina Zezulová.

Díky denzitometrii může lékař zhodnotit hustotu kostní tkáně a obsah minerálů v kostech. Na základě výsledků vyšetření pak doporučí i další postup – obvykle se jedná o prevenci zlomenin a užívání léků na posílení kostí, případně k úpravě hladiny některých hormonů.

Prevence osteoporózy – zdravá životospráva

Rizikům osteoporózy se naštěstí dá účinně předcházet, a to především zdravou výživou. Součástí správného jídelníčku jsou především proteiny, které platí za „stavební kameny“ kostní tkáně. Důležitou roli hrají ale i další tělu prospěšné látky.

„Dospělý člověk by měl denně přijímat zhruba 1000 miligramů kalcia. V pokročilejším věku je dokonce vhodné dávku zvýšit až na 1200 miligramů. Vhodným zdrojem jsou mléčné výrobky i listová zelenina. Účinnou prevencí proti osteoporóze je také vitamín D, který lze získat buď ze slunečního záření, nebo formou doplňků stravy.

Doporučená denní dávka vitamínu D se pohybuje v rozmezí od 600 do 800 UI,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Zezulová a dodává, že pevnost kostí umí dobře podpořit i fyzická aktivita, pravidelné cvičení – a samozřejmě i svědomité dodržování lékařských prohlídek.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz