Domů     Zajímavosti
Ve stínu tajných služeb: Zápletka finského seriálu se začíná zamotávat

komerční sdělení

Na televizní obrazovky přichází nová série finského dramatického seriálu Ve stínu tajných služeb (v originále Nyrkki nebo taky Shadow Lines).

Na povrch postupně vycházejí nové skutečnosti, díky kterým se zápletka začíná pořádně zamotávat – a nedovolí divákovi vstát od televize.

Hlavní postavou seriálu je stále skvělá Emmi Parviainen, která hraje Helenu Korhonen, členku tajné organizace Pěst. Emmi byla už za svůj výkon v první sérii nominována na televizní cenu Golden Venla, a nutno říct, že právem.

Stejnou nominaci si vysloužila i režisérská dvojice Antti-Jussi Annila a Alli Haapasalo.

Organizace Pěst se v 50. letech, kdy naplno zuřila studená válka mezi Spojenými státy a SSSR (a jejich příslušnými spojenci, respektive „satelity“), snažila za každou cenu udržet nezávislost země. Dokonce se jí podařilo „dosadit“ do čela země prezidenta jménem Urho Kaleva Kekkonen, který nastupuje své první volební období na jaře roku 1956 uprostřed stávek a občanských nepokojů.

Jenže celá situace se dále začíná komplikovat ve chvíli, kdy se objeví nový nepřítel Pěsti, tajná fašistická organizace Bratři hněvu, financovaná Američany. V jejím zájmu je vytvoření tzv. Velkého Finska.

Za tímto účelem chce od Sovětského svazu získat zpět Karélii, kterou Finsko postoupilo po válce, a Východní Karélii, oblast, kterou severská země okupovala v průběhu pokračovací války.

Helena Korhonen s ostatními členy Pěsti včetně jejího vůdce Yrjö Ylitala pak s překvapením zjistí, že Bratři hněvu si získali prezidenta Kekkonena na svou stranu. Ale až poté, co Kekkonen Pěst rozpustí.

Jenže to není jediná zápletka, kterou druhá série Ve stínu tajných služeb přinese. Helena řeší i osobnější záležitosti, které se týkají její matky. Nalezené magnetofonové pásky z matčina výslechu přinášejí nové otázky ohledně její minulosti.

Jenže až umíněná snaha Heleny odhalit matčino tajemství ohrozí jak život Yrja, tak pokusy Pěsti zastavit Bratry hněvu. Pokusy Bratrů hněvu, dobře vyzbrojených díky finanční pomoci CIA, by totiž mohly ohrozit existenci samotného Finska.

Se Sovětským svazem, větším sousedem země, totiž nebylo radno si zahrávat. Helena se tak musí postavit do čela obnovené organizace Pěst, aby Bratry hněvu, cvičící svoje bojové jednotky na východní hranici, zastavila.

Skvěle rozehraná partie dokonale funguje na několika příběhových linkách. Ostatně geniální scénář Kirsti a Katri Manninenových, jinak matky a dcery, měli diváci možnost vidět i v rámci první série, která běžela už loni na seriálovém kanálu Epic Drama.

Tamtéž teď poběží i série druhá Ve stínu tajných služeb, a to premiérově od čtvrtka 30. září ve 21:00.

Trailer: 

https://youtu.be/fMUGByrUcz0

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz