Domů     Medicína
Proč je tak náročné shodit nadbytečné kilogramy? Viníkem je i evoluce
Martin Janda 26.7.2021

Nadváha a obezita jsou globálním problémem, což je do značné míry paradoxní, protože v mnoha částech světa stále lidé umírají hlady. Každopádně, nadbytečná kila se negativně podepisují jak na fyzickém stavu organismu, tak i na psychice.

Zbavit se jich je přitom obtížné a viníkem tohoto stavu je do značné míry i evoluce..

Každý živočišný druh – a člověk samozřejmě není výjimkou – stráví spoustu času hledáním potravy. Naši dávní předci si pochopitelně nemohli zajít do supermarketu a podle seznamu si nakoupit na celý týden.

Museli spoléhat zprvu na sběračské a lovecké štěstí, později na to, že bude slušná úroda. Pud ke shánění potravy je nezbytný pro naše přežití.

Řada výzkumů ukazuje, že po zhubnutí mají hladiny cirkulujících hormonů, které ovlivňují naši chuť k jídlu, tendenci podporovat přejídání a opětovné přibírání na váze.

Minnesotský experiment publikovaný v roce 1950 naznačil, že člověk po období energetické nouze má tendenci se přejídat, dokud se tuková hmota nevrátí na původní úroveň či ji dokonce nepřekročí.

Lidská fyziologie byla po tisíciletí utvářena evolučními procesy, které ji uzpůsobily k lovecko-sběračskému způsobu života. Ten vyžaduje velkou míru fyzické aktivity a je připraven na střídání období hladu a nadbytku.

Lidé s úspornými metabolickými adaptacemi, kteří upřednostňovali ukládání přebytečné energie ve formě tuku, měli větší šanci přežít a předat své geny.

V obdobích hladu by schopnost udržet si zásoby tuku byla rovněž výhodná. Tyto adaptace, které byly kdysi užitečné, jsou dnes příčinou nebývalé míry obezity u všech populací, které vedou životní styl charakterizovaný nízkou úrovní fyzické aktivity a přemíry potravy.

Jinými slovy, lidský organismus je naprogramován k ukládání tuku a posléze k jeho udržení. V současnosti však schází dostatek pohybu, aby se jej lidé zbavili. On je přece jen trochu rozdíl mezi několikaminutovým cvičením a týdenním pronásledováním mamuta.

Dá se tedy říci, že současné prostředí je do značné míry obezitogenní. A při regulaci tuku tak už nelze spoléhat na vnější události či na vnitřní procesy v těle, nýbrž na svůj rozum.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz