Domů     Vesmír
Jupiter: Obří otesánek, který neváhal spolknout planetu desetkrát větší než Země
Martin Janda 25.7.2021

Tváří se jako majestátní král Sluneční soustavy. A také jako její ochránce, vždyť společně s dalšími plynnými obry na sebe navazují spoustu planetek či komet, které by jinak ohrožovaly terestrické planety.

Avšak nový výzkum naznačuje, že Jupiter má za sebou dosti temnou minulost, která v sobě skrývá i planetární kanibalismus..

Sonda Juno zkoumá Jupiter od roku 2016. Kromě toho, že na Zemi posílá spoustu úchvatných fotografií, tak především zjišťuje, co je pátá planeta zač. A mimo jiné zjistila určité deformace v jeho jádře.

Dříve se mělo za to, že jádro Jupiteru je tvořeno převážně ledem a horninami. Díky podrobným měřením sondy Juno se badatelům z Curyšské a Bernské univerzity podařilo zjistit, že se v něm nacházejí i lehčí prvky, jako je helium a vodík.

Kromě toho, mezi jádrem Jupiteru a jeho okolními vrstvami neexistuje žádná skutečně rozlišitelná bariéra. Podle nich je to způsobeno nějakou kolosální událostí, ke které došlo v době, kdy planety ve Sluneční soustavě byly ještě v plenkách.

Vědci poté provedli řadu simulací a došli k závěru, že rychle rostoucí plynný obr mohl narušit dráhy okolních protoplanet. Nakonec zjistili, že existuje nejméně 40% pravděpodobnost, že Jupiter pohltil jednu z nich.

Podezření, že Jupiter jednoduše snědl jednoho ze svých sourozenců, zesílilo poté, co byly spuštěny trojrozměrné modely, které znázorňovaly, jak by srážka s protoplanetou desetkrát větší než Země ovlivnila Jupiterovo nitro.

Ukázalo se, že taková srážka by roztříštila jeho původní kompaktní jádro a smísila by těžké prvky z jádra s lehčími složkami z okolních vrstev. Tak mohlo vzniknout vnitřní složení Jupiteru, jaké známe dnes.

Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz