Domů     Medicína
Na počtu terapií se rok pandemie výrazně nepodepsal
Dagmar Garciová 12.7.2021
Foto: Klinika IVF CUBE

Na pražské klinice asistované reprodukce IVF CUBE v nejbližších dnech oslaví významný milník ve své více než desetileté existenci – narození v pořadí pětitisícího miminka. Rok 2020 byl sice poznamenaný omezením dostupnosti zdravotnických výkonů, oblasti asistované reprodukce se ale významně nedotkl.

Podle statistik IVF CUBE klesl v loňském roce počet realizovaných terapií jen o 3,5 %. Změnilo se tak pouze složení klientely a struktura provedených terapií.

Klinika IVF CUBE patří k centrům asistované reprodukce, která vyhledávají i páry ze zahraničí. Ty běžně tvoří přibližně 60 % klientely. Nejčastější referencí kliniky je přitom její dlouhodobá kumulativní úspěšnost, která dle typu léčby dosahuje až 84 %.

Česká republika patří v oblasti asistované reprodukce k celosvětové špičce. Jedním z důvodů naší úspěšnosti je propracovaný dárcovský program. Právě ten při dlouhodobém trendu odkládání rodičovství rapidně zvyšuje šanci na početí a narození zdravého potomka,“ vysvětluje MUDr. Hana Višňová, vedoucí lékařka IVF CUBE, a přidává i několik dalších dat:

„Z důvodu epidemiologických omezení i doporučení ESHRE na pozastavení terapií během prvních měsíců pandemie se složení klientely na naší klinice loni otočilo ve prospěch českých párů. Jejich počet stoupl o více než 20 %.

Stejně tak se výrazně zkrátila průměrná doba čekání na léčbu, která v kritických jarních měsících představovala jen jeden, maximálně dva týdny.“.

V roce 2020 narostl na klinice i objem on-line konzultací. Z původních 30 % převážně zahraničních klientů (v roce 2019), kteří touto cestou řešili úvodní rozhovory, na 40 % v roce 2020, kdy této možnosti významně využívali i čeští zájemci o terapii.

Období mnoha omezení klinika využila i k rozšíření prostor o přibližně 200 m2. Přibyl třetí operační sál, odběrová místnost, zvětšila se plocha laboratoří i administrativních místností.

V očekávání pětitisícího miminka

Během pandemického roku 2020 bylo v IVF CUBE realizováno 1 490 terapií. To prakticky znamená udržení počtu porovnatelného s minulými lety. Jak už bylo zmíněno, až 60 % z nich absolvovaly právě české páry, a českou národnost tak bude mít i „jubilejní“, v pořadí už pětitisící miminko narozené od vzniku kliniky v roce 2010. Na svět by mělo přijít začátkem července.

„Maminka je z Prahy, před prvním těhotenstvím absolvovala kromě jiného i dva neúspěšné pokusy o léčbu na klinice v zahraničí, kde s manželem dlouhodobě žili,“ říká MUDr. Višňová a pokračuje: „Jejich několikaleté snažení o početí druhého potomka se nám po třech měsících léčby podařilo završit úspěšným embryotransferem.“.

Foto: Klinika IVF CUBE

Až 75 % párů přichází pozdě

Statistiky dlouhodobě potvrzují, že problémy s početím má průměrně každý pátý český pár, přičemž příčiny jsou dnes rovnoměrně rozložené na straně žen i mužů. „Největším problémem je odkládání rodičovství.

Následně je dlouhá i doba, než pár vyhledá odbornou pomoc při neúspěšných snahách o přirozené početí. Pouze přibližně 25 % párů je v době zahájení léčby mladší než 35 let (žena) a mají tedy dobrou prognózu dosažení gravidity s vlastními vajíčky a spermiemi.

Což znamená, že tři čtvrtiny přicházejí na terapii až v čase, kdy šance na úspěch výrazně klesá,“ upozorňuje MUDr. Višňová. Vzhledem k průměrnému věku kolem 38 let se tedy zvyšuje počet cyklů IVF s PGT, to znamená cyklů s preimplantačním genetickým vyšetřením.

Úspěšnost IVF-ICSI v kombinaci s PGT-A je v porovnání s IVF metodou vyšší a dosahuje více než 56 %. Pro transfer jsou totiž vybírána pouze euploidní embrya, tj. embrya, která mají správný počet chromozomů.

Část embryí, u kterých byly nalezeny genetické chyby v počtu chromozomů, je tímto vyšetřením vyřazena.“ Dobrou zprávou je podle lékařky i trend růstu zájmu o prekoncepční genetické vyšetření. „Prekoncepční genetické testování MATCH+ v rámci dárcovského programu zaznamenalo v roce 2020 rapidní meziroční nárůst o více než 75 %,“ konstatuje uznávaná odbornice.

Medicína vyrovnává chybějící osvětu

I když odborníci v blízké budoucnosti neočekávají ve vývoji statistik plodnosti zásadní změny, faktem je, že počet terapií má a bude mít vzestupný trend. „Léčíme stále více starších párů, protože se v současnosti málo věnujeme osvětě potřebné pro prevenci neplodnosti.

Chybí cílená komunikace tzv. fertility awareness programy, které zatím nenacházejí místo v agendě politiků ani odborné lékařské veřejnosti. I proto přetrvává trend zakládání rodiny často až po 35. roku života, kdy šance na přirozené početí radikálně klesá,“ upozorňuje MUDr. Višňová a dodává:

V nejbližším období ale budou klíčové i další faktory. Postoj zdravotních pojišťoven, které mohou přistoupit ke změnám v úhradách terapie, zvýšení věkového limitu ženy či možné úhrady IVF cyklů na rodné číslo partnera.

Z medicínského hlediska vidím velký potenciál také v nových lécích na podporu implantace embryí. IVF CUBE aktuálně plánuje v této oblasti účast v další klinické studii, takže naši pacienti budou mít opět přístup k inovativní terapii mezi prvními.“ .

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz