Domů     Historie
Fakultní nemocnice Bulovka oslavila 90 let
Pavel Polcar 12.7.2021
Úvodní foto: Tisková zpráva FN Bulovka

Před devadesáti lety byla uvedena do provozu jedna z pěti největších pražských nemocnic – Fakultní nemocnice Bulovka (FNB). Nemocnice v pražské Libni poskytuje svým pacientům zdravotní péči v širokém spektru lékařských oborů.

V rámci jednoho areálu jsou pacientům ambulantní i lůžkové péče k dispozici specializované lékařské týmy, které se v případě potřeby dokáží spojit a poskytnout multioborovou zdravotní pomoc.

Historie FNB

Kopci na pravém břehu Vltavy, kde byla později vystavěna nemocnice, se začalo říkat Bulovka podle hraběte Bernarda Bulle z Bullenau, který zde ve 14. století vlastnil několik vinic. Odtud vyplynul také pozdější název pro nemocnici.

Vůbec první stavbou zde byl barokní zámeček, který ve válečném období sloužil jako vojenský lazaret. Na konci 19. století bylo v této lokalitě postaveno zdravotnické zařízení s 20 lůžky pro pacienty s těžkou formou tuberkulózy.

Výstavba současné podoby nemocnice pak byla oficiálně zahájena v roce 1925 a o šest let později, tedy 21. června 1931, byla nemocnice slavnostně otevřena veřejnosti.

FNB ve faktech

V začátcích fungování nemocnice bylo pacientům k dispozici celkem čtrnáct samostatných oddělení. Dnes se v areálu Fakultní nemocnice Bulovka nachází osmnáct specializovaných oddělení, šest klinik a dva ústavy.

Pracuje zde téměř 2500 zaměstnanců z řad zdravotnického a nezdravotnického personálu.

Každý rok je zde ambulantně ošetřeno až 700 tisíc pacientů a dalších 38 tisíc projde hospitalizací. V porovnání s ostatními nemocnicemi sem během roku míří největší počet vozů zdravotnické záchranné služby, přes 20 tisíc ročně.

Ve FNB jsou zakládána specializovaná centra, modernizují se pracoviště a investice putují také do přístrojového vybavení. Pacientům je poskytována nejmodernější dostupná léčba, kterou zajišťují ti nejlepší odborníci ve svých oborech.

Ekonomická situace ve FNB

V návaznosti na finanční audit Ministerstva zdravotnictví zahájilo vedení FNB v roce 2018 kroky vedoucí ke stabilizaci nemocnice a k detailnímu zmapování příčin špatného ekonomického stavu. Na základě poznatků z auditu začal management jednat se svým zřizovatelem, kterým je Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ ČR), a zdravotními pojišťovnami o narovnání úhradových vztahů tak, aby pokrývaly účelně vynaložené náklady na poskytování zdravotních služeb.

Zároveň získala nemocnice v roce 2020 od svého zřizovatele finanční pomoc na částečné oddlužení.

V současnosti je rovněž finalizována dohoda o směně pozemků a budov mezi MZ ČR, jako zřizovatelem FNB a hlavním městem Praha, jako vlastníkem. Tato směna umožní státu uvolnit finanční zdroje na tolik potřebnou postupnou rekonstrukci areálu FNB. Cílem je uskutečnit směnu do letošních parlamentních voleb.

Covid-19

FNB si prošla, stejně jako jiná zdravotnická zařízení, nejobtížnějším rokem ve své historii. Stala se zařízením, které bylo odpovědné za zvládání pandemie od prvního nakaženého pacienta. FNB byla zároveň vůbec první nemocnicí, která prošla kompletní transformací.

Do péče o nakažené covidové pacienty se zapojila většina klinik a oddělení nemocnice.

reklama
Související články
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
V dobách dávno minulých byla významnou středověkou metropolí. Její dávné kouzlo však dnes připomínají jen ruiny, které zároveň budí badatelské vášně. Zatímco někteří je považují za legendární zlaté doly židovského krále Šalamouna, další za zbytky města královny ze Sáby. Podle dosud nashromážděných faktů, zde k těžbě zlata skutečně docházelo. K biblickým dolům ale mělo Velké […]
Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) a Okinawského institutu vědy a technologie (OIST) v Japonsku jedinečnou […]
Bez anestezie byly dějiny chirurgie spíše dějinami bolesti. I když od starověku se prověřovaly nejrůznější způsoby, jak během operací docílit znecitlivění, nejběžnější praxí zůstávalo řezání do člověka při jeho plném vědomí. Bolest dostala utrum až díky večírku.   V 19. století se mnohé večírky neobešly bez nehořlavého plynu s nevýraznou vůní a nasládlou chutí. Zábava s oxidem […]
Na archeologickém nalezišti Cotzumalhuapa v dnešní Guatemale byla objevena sbírka předhispánských keramických váz. Chemická analýza v některých z nich objevila stopy nikotinu. Mayové tabák s velkou pravděpodobností využívali k navození hlubokého spánku a dosažení věšteckých transů spojených s vizemi. Archeologická zóna Cotzumalhuapa se nachází na pacifickém podhůří jižní Guatemaly. Jedná se o předkolumbovskou mayskou archeologickou […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz