Domů     Zajímavosti
Jak na zdravou pokožku v létě

komerční sdělení

V podstatě péče o pokožku se liší ročním obdobím. Nejvíce pokožce dávají zabrat zima a léto. V létě vystavujeme kůži sluníčku, koupání v moři či chlorované bazénové vodě. Pro léto je typické opalování, s čímž souvisí i větší riziko tvorby vrásek a pigmentových skvrn.

Přesto je možné zachovat pokožce hydrataci a zmírnit rizika spojená s předčasnou tvorbou vrásek i fleků (pigmentových skvrn).

Klíčem je používání vhodné sluneční kosmetiky i následná poopalovací péče. Více se zaměřit na hydrataci pokožky a nezanedbávat ani výživu.

V poslední době se čím dál více hovoří o sluníčku a opalování v souvislosti s vitamínem D. Mnoho odborníků nabádá, aby se lidé vystavovali sluníčku bez ochranného faktoru. Za tvorbu tohoto vitamínu je zodpovědné UV-B záření.

Proto jakákoliv ochrana: opalovací krémy s faktorem, brýle atp. zabraňuje jeho produkci.

Na straně jedné se hovoří o nedostatku slunečních paprsků a tomu se připisují i zdravotní problémy, jako je  úzkost, deprese, nevalný stav kostí, oslabená imunita, hormonální nerovnováha a další. Na straně druhé máme tady masáž z médií o nutnosti používání sluneční kosmetiky a nevystavovat se zbytečně slunečním paprskům kvůli hrozbě rakoviny. Kde je tedy pravda?

Nedostatek vitamínu D:

Špatná nálada

Ochablé svaly

Ztráta apetitu

Nevolnosti

Bolesti zad

Oslabená imunita – časté onemocnění

Slabé kosti

Bledost pokožky + tmavé kruhy pod očima

Kožní nemoci, akné

Střídmost aneb všeho moc škodí

Pokud se pídíte po pravdě, tak ta leží přesně uprostřed. Vrátíme se však zpátky k pokožce. Nedostatek vitamínu D je často spojován také s kožními nemocemi a akné. Tohle vypadá na začarovaný kruh. Opalování mi tedy dodá vitamín D, ale zase riskuji tvorbu vrásek a rakovinu kůže. Jak z kola ven?

Vůbec to není tak složité, jak se na první dojem zdá. Stačí se totiž držet zásady, že všeho příliš škodí. I příliš mnoho jídla škodí. Civilizační choroby zde nejsou z důvodu nedostatku, ale nadbytku. Totéž platí pro slunění.

Škodí jeho nadbytek. Pro tvorbu vitamínu D nám stačí pobyt 5 až 40 minut na sluníčku za den. Dobu pobytu na sluníčku bez ochranného faktoru určuje náš fototyp. Někomu bude stačit 5 minut,  jinému 10 a další s přehledem zvládne 35 minut.

Čím světlejší pokožka, tím kratší doba pobytu na slunci. Jakmile si splníme svůj ideální čas pro tvorbu vitamínu D, saháme po správné kosmetice a dalších ochranných prvcích, jako jsou například přípravky od výrobců Bioderma, Eucerin nebo Avene.

Jak pečovat o pokožku v létě?

Čištění pokožky – probíhá každý den ráno a večer bez ohledu na roční období

Udržujeme pokožku hydratovanou – v létě více než kdy jindy. Pleťové masky, osvěžující spreje, hydratační krémy, krémy po opalování nebo panthenol.

Ochranná sluneční kosmetika – patří zde i balzámy na rty, krém či olej na celé tělo, kosmetika určená pro obličej (také oční krémy)

Zklidnění pokožky – pokožka si po vyčerpávajícím dni na slunci zaslouží jemnou hydratační, výživnou a zklidňující péči

Doplňte vitamín C – jde o silný antioxidant, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu. Vitamín C je často přítomen také v krémech a sérech na obličej

Pitný režim – nestačí pouze pečovat o pokožku zvenčí. Je potřeba hydratovat tělo i zevnitř – každičkou buňku

Klíčové faktory: UV ochrana a hydratace

Sami vidíte, že udržet svěží pokožku i během léta není zase taková výzva, jak se na první dojem může zdát. Dopřejte si svou denní dávku sluníčka bez ochranného faktoru, ale potom na něj určitě nezapomínejte.

Sluneční kosmetika je jednou z důležitých bodů v letní péči o pokožku. Hned vedle ochranné kosmetiky je to pak i poopalovací péče v podobě hydratačních a zklidňujících přípravků.

Zdroj obrázku 1: fizkes / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: popcorner / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 3: Syda Productions / Shutterstock.com

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz