Domů     Medicína
Praktici opět dostali méně vakcín, než jim stát slíbil
Pavel Polcar 27.5.2021
Foto: RichardsDrawings / pixabay

Praktičtí lékaři dostanou o 13 tisíc dávek vakcín Moderna méně, než jim počátkem května přislíbil premiér a Národní dispečink očkování. Do ordinací tak tento týden poputuje pouze 37 tisíc namísto původních 50 600 přislíbených dávek.

Chybu v číslech podle praktiků udělal právě Národní dispečink očkování, Modernu tak dostane jen 188 ordinací, dalších 384 ordinací dostane vakcínu Janssen.

Je to velmi frustrující. Potíže s koordinací očkování a zásobováním praktiků vakcínami dlouhodobě dopadá jak na lékaře, tak na jejich pacienty, ochota nechat se očkovat klesá, a to bohužel i u rizikových pacientů,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka.

Distributor podle něj nyní rovnou rezervuje polovinu dodávky na druhou dávku. Jen tak je schopen garantovat její včasné dodání a zabránit tomu, aby se lékaři a jejich pacienti neocitli v situaci, kdy ji nebudou mít ve správný čas k dispozici.

Podle dat SPL praktičtí lékaři k 16. květnu aplikovali 485 tisíc dávek vakcín, z toho 33 tisíc vakcín Pfizer, 97 tisíc Moderny, 333 tisíc vakcín od Astry Zenecy, a 22 tisíc vakcín Janssen od firmy Johnson &

Johnson. „Za posledních 12 týdnů od startu očkování jsme kvůli nedostatku vakcín naočkovali množství pacientů, které bychom zvládli za dva týdny, kdybychom mohli jet naplno. Stát vůbec nevyužil naše kapacity, tato čísla mohla vypadat jinak,“ doplňuje MUDr. Šonka.

Podle nejnovějších dat praktici plně proočkovali 65 tisíc lidí starších 80 let, 222 tisíc lidí mezi 70–80 let, 113 tisíc jedinců ve věku mezi 60–70 lety a 40 tisíc ve věkové kategorii 50–60 let.

Kromě Moderny by v tomto týdnu měla do 384 ordinací putovat i vakcína od Johnson & Johnson. Dnes zasedá výbor České vakcinologické společnosti, který bude diskutovat o tom, zda doporučí, aby se v Česku vakcíny od Astry Zenecy a od Johnson &

Johnson podávaly pouze lidem nad 50 let. Lékaři také připomínají, že podle stanoviska Evropské lékové agentury je možné vakcínu od firmy Pfizer skladovat i v ledničce při teplotě do 8 stupňů Celsia, a to otevírá dveře pro to, aby ji mohli dávat svým pacientům.

Zdá se, že tomu není nakloněno Ministerstvo zdravotnictví, které zabránilo distribuci vakcín Comirnaty do našich ordinací v Olomouckém kraji. Zde se Fakultní nemocnice domluvila s praktiky a připravila se souhlasem kraje efektivní a bezpečný způsob distribuce vakcíny přímo do ordinací.

MZČR to však údajně zakázalo. Tento krok v době, kdy se tempo očkování zpomaluje, nedává smysl. Z ministerstva jsme zatím vysvětlení nedostali,“ dodává MUDr. Šonka. Podle praktického lékaře a člena výboru Společnosti všeobecného lékařství MUDr. Cyrila Muchy tak vláda staví zbytečné bariéry a nevyužívá ochoty a schopností praktických lékařů.

„Všichni jsou z tohoto stavu unaveni, vidíme to v našich ordinacích, kde klesá zájem a k očkování se hlásí čím dál méně lidí. Dalším faktorem ovlivňujícím zájem o vakcíny je nižší počet nakažených koronavirem, lidé se tak už necítí bezprostředně ohroženi,“ říká MUDr. Cyril Mucha.

Jak uvádí místopředseda Mladých praktiků MUDr. Vojtěch Mucha, zájem veřejnosti by pomohla vzbudit kampaň. Spíše než přesvědčovací formu by však volil takovou, která by pacienty více informovala o přínosu a bezpečnosti vakcín.

Na tiskové konferenci také zmínil klíčovou roli praktických lékařů ve zdravotnictví do budoucna. „Primární péče umí vyřešit 80 % případů při 10% nákladech – v zahraničí, kde mají praktici větší kompetence, je to dokonce 90 %.

Praktici v Česku ale stárnou, podle odhadů odejde do roku 2030 do důchodu třetina z asi 5 tisíc praktických lékařů,“ tvrdí MUDr. Vojtěch Mucha. Podle něj je nyní průměrný věk praktika 57 let a 40 % z nich má více než 60 let.

Přirozenou generační obměnu však může zbrzdit přístup státu. Běžně obměně pomáhají tzv. rezidenční místa, což jsou příspěvky ordinacím, kde se budoucí praktici školí. V letošním roce však stát vypsal místo obvyklých 150 rezidenčních míst pouze 100, přestože v minulých letech se každoročně atestovalo zhruba 190 mladých praktických lékařů.

V letošním roce se na rezidenční místa přihlásilo dokonce 210 žadatelů. Nedostatek míst v kombinaci s různými byrokratickými překážkami může postupně významně ohrozit stabilitu generační obměny v primární péči,“ říká MUDr. Vojtěch Mucha.

Přitom už dnes podle něj některé, zvláště odlehlé a venkovské regiony trpí nedostatkem praktiků a do budoucna by mohl být ještě větší problém je nahradit.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz