Domů     Technika
Průmyslový robot – důležitý prvek nebo stále drahá alternativa?

komerční sdělení

Podnikatel, který se rozhodne automatizovat nebo robotizovat výrobu ve svém závodě, stojí před skutečnou výzvou. Často je volba mezi průmyslovým robotem a tzv. Tvrdou automatizací není jednoduchá.

Kdy je tedy výhodné použít spíše robot než systém servopohonu nebo jiné řešení?.

Robotizace je na vzestupu

Tuzemský trh průmyslových robotů se ve srovnání se západními trhy stále vyznačuje nízkou úrovní robotizace a automatizace výroby. To znamená, že je stále ještě dlouhá cesta k robotizaci a automatizaci firem a vykazuje velký potenciál, pokud jde o takové instalace.

Podle analytiků by se tato situace měla brzy změnit a počet prodaných robotů a robotických aplikací se výrazně zvýší. Hlavním faktorem ovlivňujícím tuto situaci bude touha po zvýšení konkurenceschopnosti vaší společnosti na prodejních trzích.

Spolupracovníci také ocení ochotu zvýšit technické kompetence zaměstnanců, což povede k větší prestiži a uznání v očích současného klienta nebo v podmínkách získání nové zakázky a nových zákazníků.

Při zvažování mnoha možných řešení v oblasti automatizace a robotizace výrobního logistického procesu ve výrobním závodě si zákazníci často musí vybrat mezi tvrdou automatizací, která je založená na řešení navrženém pro daný proces a použití univerzálního průmyslového robota, který lze přizpůsobit pro daný úkol.

Průmyslový robot je bezporuchový

Ve srovnání se systémem mechanických manipulátorů je průmyslový robot naprosto bezporuchový; odhadovaná doba práce je 80 000 hodin.

V případě mechanického systému je rozhodující design a výroba – takové systémy jsou vždy prototypy, speciálně navržené pro jednu aplikaci. Bezporuchový provoz mechanických systémů je obtížné odhadnout. Kvalitní roboty vyrábí rovněž dánská společnost Universal Robots.

Universal Robots je jedním z předních výrobců průmyslových robotů, robotických systémů a integrátorů výrobních systémů. V roce 2008 byly na dánském a německém trhu k dispozici první roboty UR5. Společnost také uvedla na trh roboty vhodné pro úkoly s vysokým užitečným zatížením, jako je manipulace s těžkým materiálem, obsluha těžkých strojů, balení a paletizace a autonomní mobilní roboti (AMR).

Jednotlivé produktové řady se skládají z těžkých UR16e, stolních UR3 a UR3e, UR5 a UR5e a UR10 a UR10e.

Průmyslový robot je flexibilní

Průmyslový robot je flexibilní a snadno se přeprogramuje. To je jedna z nejdůležitějších výhod průmyslových robotů oproti běžné automatizaci. Robota lze snadno přeprogramovat a tak lze celou aplikaci přizpůsobit k provádění dalších úkolů nebo například k přizpůsobení novým typům obalů.

S dnešní rychle se měnící výrobou a potřebou rychle reagovat na požadavky zákazníků je to neocenitelná výhoda.

Servis průmyslového robota je velmi snadný

Díky jednotné konstrukci je průmyslový robot ve srovnání s mechanickým systémem mnohem jednodušší na údržbu. Veškerá dokumentace je k dispozici standardně a řídicí jednotka a všechny mechanické součásti jsou standardizovány s kompletním seznamem náhradních dílů.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz