Domů     Rozhovory
Muž, který propojil kybernetiku s filozofií: Vzdělaná společnost žije bohatším životem
Martin Janda 25.4.2021
Arsemid Autorské čtení Ivana M. Havla. Ivan M. Havel (na snímku) napsal novelu Arsemid přesně před šedesáti lety, knižní podoby se však dočkala až v letech devadesátých. Kdo je to Arsemid? Neexistuje jasná odpověď. Podle některých znaků bychom mohli pátrat v duchovních pásmech kdesi někde mezi Franzem Kafkou, J. R. R. Tolkienem, Ladislavem Klímou a Christianem Morgensternem. Již třetí, avšak třikrát rozšířené vydání představí autor doslovu Tomáš Vrba. Večer se koná ve spolupráci s nakladatelstvím KANT. Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00 28. únor 2017

„Věda má přinášet radost.“ Tato slova patří jednomu z průkopníků výzkumu umělé inteligence u nás Ivanu Havlovi. Výzkum nových technologií jde v Havlově pojetí ruku v ruce s filozofií a to je jedna z věcí, kterou se tento vynikající odborník do značné míry vymykal..

K počítačům se přitom Havel dostal v podstatě náhodou. Komunistické Československo hledělo více než na schopnosti na třídní původ. A ten měl Havel v bolševických očích přímo katastrofální. Vždyť pocházel z rodiny, která vybudovala filmové ateliéry na Barrandově či jeden z nejslavnějších pražských sálů Lucernu.

Tudíž, ač Havel byl na gymnáziu premiantem, vyšší vzdělání mu bylo alespoň na čas odepřeno. V šedesátých letech přišlo mírné politické uvolnění, takže i „buržoazní synek“ Havel mohl vstoupit na akademickou půdu.

Nikoliv ovšem tam, kde se studovaly humanitní směry. Jediná škola, na které mohli studovat lidé Havlova typu, byla technika. A tak alespoň tu mohl, byť večerně, absolvovat.

Ivan Havel vystudoval obor Automatizace a počítače na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. V roce 1969 získal stipendium na slavné univerzitě v Berkeley, kde se získal i doktorát. V USA by jej jistě čekala hvězdná kariéra kybernetika, avšak v roce 1971 se Havel vrátil do Československa.

Právě zde začínala tzv. normalizace, kdy do výšin byli vyzdvihováni ti, kdo souhlasili se sovětskou okupací v roce 1968. Navíc, kybernetika rozhodně v té době neměla v naší zemi na růžích ustláno. Už sovětský vůdce Stalin ji prohlásil za pavědu a v padesátých letech byla ve východním bloku na indexu.

Zatímco na západě se stavěly první velké počítače, Čechoslováci se o nich nanejvýš mohli dozvědět z vysílání Svobodné Evropy. Na tento obor hleděl skrz prsty i posrpnový režim.

V sedmdesátých letech Havel pracoval v Ústavu teorie informace a automatizace ČSAV. V roce 1979 byl však odtud vyhozen, i proto, že jeho bratr Václav se stal jedním z mála lidí, kteří se nebáli kritizovat despotický komunistický režim.

Bratrův stín dolehl i na Ivana a v roce 1981 byl obviněn z podvracení republiky. Zbytek osmdesátých let strávil na místě programátora v družstvu invalidů Meta.

Listopadové události roku 1989 konečně umožnily Ivanu Havlovi vrátit se ke vědě. Zatímco bratr Václav se stal prezidentem, Ivan se stal zakladatelem a ředitelem Centra teoretických studií. Habilitoval se v oboru umělá inteligence a vydal mnoho podnětných publikací.

Zabýval se hlavně kybernetikou, umělou inteligencí, robotikou, kognitivními vědami a filozofickými otázkami, které s těmito obory souvisí.

To je bezesporu zajímavá syntéza, na kterou se v éře úzce specializovaných oborů mnohdy zapomíná. Ivan Havel rovněž upozorňoval, že věda nemusí být čistě materiální záležitost: „Lidé nechtějí jen poznatky aplikované vědy, chtějí se také něco dozvědět, a pokud nechtějí, mají se dozvědět, že by to mohli chtít.“ A k zamyšlení nutí i jeho další teze, že totiž vzdělaná společnost žije mnohem bohatším životem.

Související články
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
V současné době patří Česká republika mezi pět největších pěstitelů chmele na světě. Nejvyužívanější odrůdou při výrobě českého piva je chmel, pocházející ze Žatecké chmelařské oblasti. Dalšími oblastmi pěstování chmele jsou Úštěcko a pak Tršická pánev s lokalitami na Přerovsku, Olomoucku a Hranicku. Právě odtud pochází chmel pro nové pivo Litovel Josef…   České odrůdy chmele […]
Počet lidí se srdečním selháním rok od roku roste, a spolu s tím i počet transplantací. V pražském IKEMu jich loni proběhlo 51, o 20 % více než předloni, letos už 20. Kromě biologických srdcí se tu používají i mechanické srdeční podpory, které letos slaví 20 let od začátku projektu. O tom, proč mají v USA […]
První blok Jaderné elektrárny Temelín v květnu měnil palivo. Bylo to ještě ze zásob, které pocházelo z Ruska. V budoucnu už ho má nahradit palivo z Francie a Spojených států. Zatímco ale paliva je ve světě dostatek na 300 let, technologie se mění a zmenšují. Je budoucností české energetiky obří jaderka, nebo malé modulární elektrárny? Stále […]
Před 100 lety, 26. listopadu 1922 odpoledne, vzal britský archeolog Howard Carter do ruky páčidlo, aby vyhloubil v horním levém rohu vnitřních dveří malý otvor do první komory hrobky. Třesoucíma se rukama držel svíčku, odkud na něj zavál 3300 let starý vzduch. „Co vidíte?“ ptala se za ním skupinka přizvaných hostů. Carter odpověděl. „Vidím úžasné věci!“ […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz