Domů     Příroda
Změna migrace ryb zlepší stav chráněných biotopů na Šumavě
Dagmar Garciová 12.4.2021
Foto: Photoman / pixabay

Nad Údolní nádrží Lipno vyroste mobilní konstrukce, která bude sloužit k omezení tahu nežádoucích druhů ryb z nádrže do horní Vltavy. Jedná se přitom o stovky tisíc jedinců ročně, kteří vytvářejí nežádoucí konkurenční tlak na původní říční druhy ryb, zejména pstruha obecného (Salmo trutta morpha).

Obdobná konstrukce může být využitá všude, kde je potřeba zastavit nebo odklonit migraci ryb, aby nedocházelo k ekologickým škodám. Projekt, který povede k revitalizaci významné části ekosystému, finančně podpořila Technologická agentura České republiky (TA ČR) v rámci Programu Epsilon.

Speciální technické opatření nebude mít zásadní vliv na hydrologii toku, bude odolné při nepříznivých podmínkách, jako jsou například povodně nebo ledochody a bude navíc mobilní. Neomezí například ani vodáky při splouvání Vltavy.

Umožní však rozvoj původní rybí obsádky. V horní Vltavě se tím zlepší podmínky pro rozmnožování například kriticky ohrožené perlorodky říční, která má přímou vazbu na zdravou a početnou populaci pstruha obecného.

Ten totiž v části jejího životního cyklu hostí její larvy zvané glochidie. Perlorodka je v některých zemích již zcela vyhubena, u nás se jedná o kriticky ohrožený druh,“ upozornil Petr Konvalinka, předseda TA ČR.

Technologie bude využitelná i na řadě dalších míst. Především tam, kde je vhodné odklonit migraci ryb, ale není možné pro tyto účely budovat pevné stavby. V některých lokalitách totiž nelze postavit standardní jezy vzhledem ke stupni ochrany daného území.

Funkčnost zařízení a jeho vliv na vodní živočichy výzkumníci monitorují nejmodernějšími metodami, jako jsou akustika a telemetrie.

Cílem je umístit překážku citlivě tak, aby se i nepůvodní druhy ryb, které osídlily nádrž, mohly úspěšně rozmnožovat. Proto sledujeme chování ryb i ve větších vzdálenostech od navrhované konstrukce a profil pro budoucí umístění bude v dostatečné vzdálenosti nad nádrží.

Po omezení migrace ryb do horní Vltavy zhodnotíme i vývoj rybího společenstva nad a pod překážkou,“ vysvětlil Milan Hladík, hlavní řešitel projektu ze společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s.

Ten na projektu spolupracuje s Biologickým centrem AV ČR, v. v. i. a Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Na úrovni konzultační se na něm podílejí i Správa NP Šumava a Povodí Vltavy, státní podnik.

Výsledné zařízení, které má být ve finální podobě k dispozici v roce 2022, bude využitelné například i na dalších přítocích do přehradních nádrží v České republice. Poslouží případně i pro směrování migrujících ryb v řekách, například aby nedošlo k jejich poškození v hydroelektrárnách, nebo aby nalezly cestu na svá trdliště.

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Samotářské včely, tiší a nenápadní opylovači, hrají klíčovou roli v našem ekosystému. I když se jim říká samotářské, řada z nich se ráda druží a i ony, podobně jako včely medonosné, mohou žít v koloniích. V České republice existuje více než 580 druhů samotářských včel, z nichž mnohé jsou ohroženy vyhynutím. Mezi samotářské včely patří […]
Přírodní pastva velkých kopytníků může být velice účinným nástrojem pro zmírnění klimatických změn. Pastva divokých koní, zubrů či praturů totiž vede k ukládání uhlíku do půd v podobě stabilní organické hmoty, která uhlík uzavře v půdě a uchová mimo atmosféru po stovky let. Díky tomu mohly v dobách před expanzí člověka na všech kontinentech žít milionová […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání. To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít. Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz