Domů     Technika
Toyota vyrábí v Austrálii zelený vodík
Jan Zelenka 12.4.2021
Toyota has unveiled Victoria’s first commercial-grade hydrogen production, storage and refuelling facility.

Toyota otevřela v australském státě Victoria první komerční podnik na výrobu „zeleného“ vodíku, což znamená, že produkce bude zcela ekologická, bez použití fosilních paliv a emisí CO2. Produkovat bude okolo 80 kg bezemisního vodíku denně s využitím sluneční energie..

Podnik Toyota Hydrogen Centre vznikl v areálu bývalého automobilového závodu Toyoty v Altoně a jeho součástí je i sklad a čerpací stanice.

K produkci bude sloužit elektrolyzér o výkonu 200 kW napájený systémem fotovoltaických článků o výkonu 87 kW podporovaný 100kilowattovou baterií. Systém bude zabezpečen zapojením do elektrické sítě.

Elektrolyzér je zařízení na výrobu vodíku a kyslíku elektrolýzou, tedy štěpením molekuly vody pomocí elektrické energie. Vodík se bude uchovávat ve střednětlakých a vysokotlakých nádržích a bude sloužit k tankování nákladních vozů a vysokozdvižných vozíků pracujících v objektech Toyoty v Altoně.

Čerpací stanice Toyota Hydrogen Centre bude k dispozici rovněž pro osobní vozy, jako je Toyota Mirai.

Toyota Hydrogen Centre je testovací objekt, jenž je součástí většího komplexu, ve kterém se nacházejí také vzdělávací centrum a servis Toyoty Mirai. Na sklonku minulého roku dovezla Toyota do Austrálie 20 testovacích exemplářů Mirai druhé generace.

Toyota chce klimatickou neutralitu do roku 2050

Zahájením prodeje nového vodíkového sedanu Toyota naplňuje svůj závazek docílit do roku 2050 klimatické neutrality, a to ve všech světových působištích automobilky. Tento svůj plán podrobně formulovala v šesti cílech Toyota Environmental Challenge 2050.

Toyota Mirai debutovala v roce 2014, nejprve pouze v Japonsku a o rok později také v USA a vybraných evropských zemích. Jednalo se o středně velký sedan s elektromotorem o výkonu 154 koní. Na přelomu let 2020 a 2021 se na trhu objevila druhá generace vozu zkonstruovaná na platformě GA-L známé z Lexusu LS a LC.

Nový model je větší, luxusnější a prostornější. Přitom má delší dojezd na jedno natankování, jenž podle metodiky WLTP činí až 650 km. Kromě toho se může pochlubit i silnějším motorem o výkonu 182 koní, který pětimetrové auto umí rozjet z nuly na sto za 9 sekund.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz